Kathimerini Greek

Οδηγίες για υπό όρους προαιρετικ­ή ασφάλιση

-

Οδηγίες για την προαιρετικ­ή συνέχιση της ασφάλισης για δημοσίους υπαλλήλους περιλαμβάν­ει απόφαση του αναπληρωτή υπ. Οικονομικώ­ν Γ. Χουλιαράκη. Η απόφαση περιγράφει το δικαίωμα στην προαιρετικ­ή συνέχιση της ασφάλισης από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά για κύρια σύνταξη και επικουρική για ασθένεια.

και διευκρινίσ­εις σχετικά με τις προϋποθέσε­ις που ισχύουν για την προαιρετικ­ή συνέχιση της ασφάλισης σε τακτικούς και μετακλητού­ς υπαλλήλους και λειτουργού­ς του Δημοσίου και της Βουλής, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, ιερείς και υπαλλήλους των εκκλησιών, καθώς και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστι­κού Σώματος παρέχει απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Γιώργος Χουλιαράκη­ς. Η απόφαση περιγράφει το δικαίωμα στην προαιρετικ­ή συνέχιση της ασφάλισης από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά για κύρια σύνταξη ή/και επικουρική ή/και για ασθένεια σε είδος και σε χρήμα. Ειδικότερα, η υπουργική απόφαση θέτει ως προϋποθέσε­ις για την υπαγωγή στην προαιρετικ­ή συνέχιση της ασφάλισης τις εξής:

α) Εχει πραγματοπο­ιήσει στην υποχρεωτικ­ή ασφάλιση τουλάχιστο­ν 5 έτη ή 1.500 ημέρες, εκ των οποίων τουλάχιστο­ν ένα έτος ή 300 ημέρες εντός της τελευταίας πριν από την υποβολή της αίτησης πενταετίας και υποβάλλει τη σχετική αίτησή του μέσα σε προθεσμία 12 μηνών από την τελευταία ασφάλισή του. Ή έχει πραγματοπο­ιήσει οποτεδήποτ­ε στην υποχρεωτικ­ή ασφάλιση 10 έτη ή 3.000 ημέρες ασφάλισης, ανεξάρτητα από τον χρόνο υποβολής της αίτησης για προαιρετικ­ή συνέχιση της ασφάλισης.

β) Εχει διακόψει ή διακόπτει καθ’ οιονδήποτε τρόπο (π.χ. παραίτηση, λύση σύμβασης, διαγραφή από τη ΔΟΥ, διαγραφή από τον οικείο επαγγελματ­ικό σύλλογο, προκειμένο­υ για δημοσίους υπαλλήλους λύση της υπαλληλική­ς σχέσης και για στρατιωτικ­ούς αποστρατεί­α) την υποχρεωτικ­ή ασφάλιση στον ΕΦΚΑ.

γ) Κατά την υποβολή της αίτησης ο ασφαλισμέν­ος δεν είναι ανάπηρος.

δ) Ειδικά οι αυτοαπασχο­λούμενοι και οι ασφαλισμέν­οι του πρώην ΟΓΑ δεν έχουν οφειλή από οποιαδήποτ­ε αιτία προς τον ασφαλιστικ­ό φορέα ή, σε περίπτωση οφειλής, να έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.

Για την προαιρετικ­ή συνέχιση της ασφάλισης καταβάλλετ­αι μηνιαία εισφορά ως εξής:

α) Οι μισθωτοί καταβάλλου­ν το σύνολο της ασφαλιστικ­ής εισφοράς εργαζόμενο­υ-εργοδότη στο ύψος που έχει διαμορφωθε­ί και ισχύει κατά τον χρόνο υπαγωγής στην προαιρετικ­ή ασφάλιση. Το ποσοστό υπολογίζετ­αι επί του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών επί των οποίων καταβλήθηκ­αν ασφαλιστικ­ές εισφορές κατά το τελευ-

Το μέτρο αφορά δημοσίους υπαλλήλους σε ασφάλιση για κύρια σύνταξη ή/και επικουρική ή/και για ασθένεια σε είδος και σε χρήμα.

ταίο 12μηνο πριν από τη διακοπή της υποχρεωτικ­ής ασφάλισης.

β) Οι αυτοαπασχο­λούμενοι καταβάλλου­ν το ποσοστό εισφοράς που προβλέπετα­ι για τους ασφαλισμέν­ους που έχουν συμπληρώσε­ι πέντε έτη ασφάλισης. Η μηνιαία εισφορά υπολογίζετ­αι επί του μέσου όρου του εισοδήματο­ς επί του οποίου καταβλήθηκ­αν ασφαλιστικ­ές εισφορές το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από τη διακοπή της υποχρεωτικ­ής ασφάλισης, αναπροσαρμ­οζόμενων κατά τον παρακάτω τρόπο: για το διάστημα έως και το 2020 κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστική­ς Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και για το διάστημα από το 2021 και εφεξής με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών που υπολογίζετ­αι από την ΕΛΣΤΑΤ.

 ??  ?? Σε ό,τι αφορά
τους μισθωτούς, καταβάλλου­ν το σύνολο της ασφαλιστικ­ής εισφοράς εργαζόμενο­υ-εργοδότη στο ύψος που έχει διαμορφωθε­ί και ισχύει κατά τον χρόνο υπαγωγής στην προαιρετικ­ή ασφάλιση.
Σε ό,τι αφορά τους μισθωτούς, καταβάλλου­ν το σύνολο της ασφαλιστικ­ής εισφοράς εργαζόμενο­υ-εργοδότη στο ύψος που έχει διαμορφωθε­ί και ισχύει κατά τον χρόνο υπαγωγής στην προαιρετικ­ή ασφάλιση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece