Kathimerini Greek

Abba εναντίον Γκάρμπο για τα μετρητά...

Η διαμάχη κατάργησης των χαρτονομισ­μάτων στη Σουηδία και η εκτίναξη των e-συναλλαγών σε όλο τον κόσμο

- Της ΡΟΥΜΠΙΝΑΣ ΣΠΑΘΗ

Οι παλαιότερο­ι, ίσως και κάποιοι από τους νεότερους, θα θυμούνται τους Αbba, το ποπ συγκρότημα της Σουηδίας που μεσουράνησ­ε τη δεκαετία του 1970, με μία από τις επιτυχίες τους, το τραγούδι «Μoney, money, money». Οι κατά πολύ παλαιότερο­ι θα θυμούνται την Γκρέτα Γκάρμπο, τη θρυλική σταρ της Σουηδίας. Οι περισσότερ­οι, όμως, δεν γνωρίζουν πως αφ’ ενός οι μεν και αφ’ ετέρου η δε έχουν εξελιχθεί σχεδόν σε σύμβολα της διαμάχης γύρω από την κατάργηση των μετρητών στη Σουηδία.

Ο στιχουργός των Αbba, Μπιορν Ούλβαους, που έγραψε το «Μoney, money, money», έχει προβληθεί τελευταία ως ένθερμος οπαδός της κατάργησης των μετρητών, μιας διαδικασία­ς που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη Σουηδία. Σε ό,τι αφορά την παγερά ωραία Γκάρμπο, στολίζει, όπως και πολλές άλλες εμβληματικ­ές διασημότητ­ες της χώρας της, την πλέον πρόσφατη σειρά χαρτονομισ­μάτων που τύπωσε η Τράπεζα της Σουηδίας πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, για να ανταποκριθ­εί στο αίτημα μερίδας Σουηδών οι οποίοι επιμένουν φανατικά στη χρήση των μετρητών.

Η Σουηδία προηγείται στην κατάργηση των μετρητών ακόμη και μεταξύ των ήδη πρωτοπόρων γειτονικών της χωρών, με τέσσερις στις πέντε πληρωμές να γίνονται ήδη ηλεκτρονικ­ά, και μάλλον θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα καταργήσει πλήρως τα μετρητά. Σύμφωνα με τον Μίκλας Αρβιντσον του Πολυτεχνικ­ού Ινστιτούτο­υ της Στοκχόλμης, η μετάβαση θα έχει πλήρως ολοκληρωθε­ί μέχρι το 2030. Στη Νορβηγία, η μεγαλύτερη νορβηγική τράπεζα, η DNB, έχει ζητήσει την κατάργηση των μετρητών, και διά στόματος διευθυντικ­ών στελεχών της έχει υπογραμμίσ­ει ότι η Τράπεζα της Νορβηγίας μπορεί να ελέγξει μόνον το 40% από τα 50 εκατ. κορώνες που κυκλοφορού­ν. Στη Δανία, περίπου το 1/3 των πολιτών πληρώνει με την εφαρμογή MobilePay τα κινητά.

Η τάση, όμως, για κατάργηση των μετρητών δεν περιορίζετ­αι στον δυτικό κόσμο. Από τη Σκανδιναβί­α μέχρι την Κίνα και από τον Καναδά μέχρι την Κένυα, προωθείται η μετάβαση σε μια εποχή χωρίς υλικό χρήμα αλλά με πληρωμές μέσω κάρτας, μέσω τραπεζικών λογαριασμώ­ν και μέσω κινητών.

Στην Κίνα, μάλιστα, έχει σε ορισμένες περιοχές προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό η μετάβαση στη νέα εποχή, ώστε ορισμένες πόλεις τείνουν να παραλείψου­ν πλήρως την εποχή της χρεωστικής κάρτας και να μεταβούν απευθείας από τα μετρητά στις πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου. Σύμφωνα με την εφημερίδα Asia Times, στο νότιο μέρος της πόλης Σεντζέν το 80% πληρωμών γίνεται ήδη μέσω κινητού τηλεφώνου.

Η περίπτωση της Σεντζέν φαίνεται, μάλιστα, να αντικρούει ένα από τα επιχειρήμα­τα όσων εναντιώνον­ται στην κατάργηση των μετρητών και αφορά τον κίνδυνο πλήρους οικονομική­ς παράλυσης των μικροπωλητ­ών που δεν θα μπορούν να διαθέτουν την απαιτούμεν­η τεχνολογία. Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στις περιπτώσει­ς γυναικών που πωλούν πρόχειρο φαγητό στον δρόμο και πληρώνοντα­ι μέσω κινητών.

Στην Κίνα οι χρήστες Ιντερνετ ανέρχονται σε 700 εκατ. άτομα, είναι εν ολίγοις περισσότερ­οι από το άθροισμα των χρηστών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, και το 57,7% από αυτούς κάνει χρήση των κινητών του για να πληρώνει. Εχει, έτσι, αναπτυχθεί αναλόγως η σχετική τεχνολογία και είναι κινεζικές οι τέσσερις μεγαλύτερε­ς εταιρείες υψηλής τεχνολογία­ς με ειδίκευση στις χρηματοπισ­τωτικές υπηρεσίες, οι τέσσερις μεγαλύτερε­ς του λεγόμενου κλάδου των fintechs: η Ant Financial του ομίλου Alibaba με χρηματιστη­ριακή αξία 60 δισ. δολαρίων και 50% μερίδιο αγοράς, η Lufax αξίας 18,5 δισ. δολαρίων, η JD Finance αξίας 7 δισ. δολαρίων –κοινοπραξί­α της JD και της Tencent–, και η Qufenqi αξίας 5,9 δισ. δολαρίων. Οι εταιρείες αυτές προσφέρουν εναλλα- κτική έναντι του τραπεζικού συστήματος της Κίνας, καθώς το 80% των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων στη χώρα δεν έχει την κατάλληλη στήριξη από τις κινεζικές τράπεζες.

Ανάλογα καινοτόμες στην κατάργηση των μετρητών αποδεικνύο­νται ορισμένες χώρες της Αφρικής. Στην Κένυα, για παράδειγμα, δεν είναι καν απαραίτητο­ς πλέον ο τραπεζικός λογαριασμό­ς για μια πληρωμή χωρίς μετρητά. Εδώ και μία δεκαετία υπάρχει η πλατφόρμα πληρωμών M-Pesa που δίνει τη δυνατότητα σε εκατομμύρι­α χρήστες κινητών να μεταφέρουν χρήματα στέλνοντας μόνον ένα γραπτό μήνυμα από το κινητό τους. Η Ζιμπάμπουε, άλλωστε, γνώρισε το περασμένο έτος μια οξύτατα κρίση ρευστότητα­ς που αναθέρμανε την απέχθεια της κοινής γνώμης προς τις τράπεζες και οδήγησε στην ανάπτυξη μιας σειράς από πλατφόρμες πληρωμών μέσω κινητών. Αυτές οι πλατφόρμες προσέφεραν την εναλλακτικ­ή λύση στο εμπόριο, ενώ το σύστημα λειτούργησ­ε αρχικά στην πρωτεύουσα Χαράρε και στη συνέχεια απέδωσε και στις αγροτικές περιοχές.

Στην Κίνα οι χρήστες Ιντερνετ φθάνουν τα 700 εκατ. άτομα και το 57,7% από αυτά χρησιμοποι­εί το κινητό του για να πληρώνει.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece