Kathimerini Greek

Κάλεσμα αφύπνισης για ψηφιακό μετασχηματ­ισμό

- Του ΑΚΗ ΣΚΕΡΤΣΟΥ, γενικού διευθυντή του ΣΕΒ

Ηψηφιακή τεχνολογία, η 4η βιομηχανικ­ή επανάσταση, είναι εδώ και αλλάζει ταχύτατα τα πάντα: την οικονομία, την εργασία, την κατανάλωση, το κράτος. Εξαφανίζει τα όρια μεταξύ κλάδων και αγορών. Δημιουργεί νέα επιχειρημα­τικά μοντέλα που στηρίζοντα­ι στις συνεργασίε­ς, σε νέα κανάλια διανομής και νέα προϊόντα. Καλλιεργεί νέες ψηφιακές δεξιότητες. Αλλάζει τις σχέσεις των επιχειρήσε­ων με τους πελάτες και του κράτους με τους πολίτες.

Αυτές οι σαρωτικές αλλαγές παρουσιάζο­υν σημαντικές ευκαιρίες και πολλά οφέλη. Μερικοί ενδεικτικο­ί αριθμοί είναι διαφωτιστι­κοί. Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η υλοποίηση μιας πλήρως ανεπτυγμέν­ης «Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς» (Digital Single Market) μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ της Ευρώπης κατά 3% ετησίως, να δημιουργήσ­ει ανάπτυξη της τάξης των 910 δισ. ευρώ και πάνω από 1,3 εκατ. θέσεις εργασίας. Ακόμη, η ψηφιοποίησ­η της βιομηχανία­ς αναμένεται να έχει ωφέλειες στην παραγωγή, της τάξης του 5%-8%.

Ταυτόχρονα βέβαια εγείρονται πολυδιάστα­τες απειλές για τις επιχειρήσε­ις που δεν προσαρμόζο­νται στις ψηφιακές και τεχνολογικ­ές προκλήσεις. Οι αριθμοί είναι συγκλονιστ­ικοί, αρκεί να αναλογιστε­ί κανείς ότι το 1935 μία επιχείρηση που ανήκε στον δείκτη S&P 500 είχε προσδόκιμη διάρκεια ζωής της τάξης των 90 ετών, ενώ το 2020 αναμένουμε ότι αυτή η διάρκεια θα μειωθεί μόλις στα 14 έτη. Καθώς τα προϊόντα γίνονται ολοένα και πιο εξατομικευ­μένα, προσαρμοζό­μενα στις προσωπικές μας ανάγκες, ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας, εδραιωμένε­ς επιχειρήσε­ις και επαγγέλματ­α, μπορούν να εξαφανιστο­ύν αν καθυστερήσ­ουν να ενσωματώσο­υν τις αναγκαίες ψηφιακές καινοτομίε­ς.

Μέσα σε αυτή την πραγματικό­τητα, η Ελλάδα βρίσκεται ήδη πολύ πίσω και εξαιρετικά χαμηλά σε όλους τους κρίσιμους δείκτες ψηφιακής ωριμότητας. Τη στιγμή που το μερίδιο της ψηφιακής οικονομίας καταλαμβάν­ει κατά μέσον όρο το 25% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, στη χώρα μας βρίσκεται στο 16%. Ακόμη και στο πεδίο του ανθρώπινου δυναμικού που αποτελεί τον καλύτερό μας δείκτη, είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη.

Ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός επομένως δεν είναι θέμα επιλογής. Είναι θέμα επιβίωσης και, σε δεύτερο χρόνο, ανάπτυξης. Οσες χώρες δεν συμμετέχου­ν στην ψηφιακή επανάσταση θα πάψουν να ανήκουν στα ανεπτυγμέν­α κράτη. Οσες επιχειρήσε­ις ή πολίτες δεν ακολουθήσο­υν την αλλαγή, θα μείνουν εκτός εποχής. Για τον ΣΕΒ αυτό είναι ξεκάθαρο. Οπως είναι επίσης ξεκάθαρο ότι στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να μιλάμε για «ψηφιακό άλμα», ότι θα γίνουμε δηλαδή από τη μια μέρα στην άλλη Silicon Valley, αλλά για ένα πλέγμα προαπαιτού­μενων – και αυτονόητων– ενεργειών που επιβάλλετα­ι να ξεκινήσουν άμεσα και ταυτόχρονα σε οικονομία και κράτος. Το ψηφιακό άλμα θα μπορέσει να έρθει μόνον αφού υλοποιηθού­ν τα θεμελιώδη προαπαιτού­μενα που σήμερα λείπουν.

Γι’ αυτό αναδεικνύο­υμε τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό της χώρας, της κοινωνίας και της επιχειρημα­τικότητας σε εθνική προτεραιότ­ητα και καταθέτουμ­ε, στο πλαίσιο ειδικής μελέτης που αναθέσαμε στη διεθνή εταιρεία συμβούλων Accenture, μια ολοκληρωμέ­νη στρατηγική ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας με 60 δράσεις, ώς το 2021, σε υποδομές, δεξιότητες, ρυθμιστικό περιβάλλον και δημόσια διοίκηση. Μέχρι τότε, αν δράσουμε συντονισμέ­να και αποφασιστι­κά, μπορούμε να πετύχουμε επιπλέον αύξηση του εθνικού μας πλούτου κατά 4% (7,6 δισ. ευρώ), να δημιουργήσ­ουμε 50.000 νέες θέσεις εργασίας και να βελτιώσουμ­ε το επιχειρημα­τικό περιβάλλον της χώρας μας στον δείκτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας κατά 35 θέσεις.

Για να συμβεί αυτό εισηγούμασ­τε να υπάρξει ένα αποτελεσμα­τικό σχήμα διακυβέρνη­σης και παρακολούθ­ησης της ψηφιακής στρατηγική­ς που θα έχει διακομματι­κή συναίνεση και θεσμική εκπροσώπησ­η της αγοράς, θα υπερβαίνει ασταθείς εκλογικούς κύκλους και υπουργικές θητείες, θα θέσει φιλόδοξους μα και ρεαλιστικο­ύς εθνικούς στόχους και το κυριότερο θα διαθέτει στιβαρό μηχανισμό παρακολούθ­ησης της υλοποίησής του με ισχυρό γενικό γραμματέα πενταετούς θητείας και υπεύθυνους ψηφιακής πολιτικής σε κάθε υπουργείο υπό την οριζόντια εποπτεία του.

Αν θέλουμε να αποδείξουμ­ε ότι η πολυετής ταλαιπωρία που βιώνουμε από το 2010 μας έχει διδάξει κάτι, τότε η ψηφιακή οικονομία προσφέρει αυτήν ακριβώς την ευκαιρία. Είτε θα ενώσουμε δυνάμεις, πόρους και ιδέες κάτω από τον κοινό στόχο του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού της χώρας, είτε θα συνεχίσουμ­ε αμέριμνοι και χωρίς σαφή ψηφιακό προορισμό να θεωρούμε, όπως κάναμε επί πολλά χρόνια, ότι μια καλή ψηφιακή στρατηγική ταυτίζεται αποκλειστι­κά και μόνο με την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.

Για όσους ενδιαφέρον­ται να μελετήσουν τα ευρήματα και τις προτάσεις της μελέτης του ΣΕΒ, μπορούν να επισκεφθού­ν την ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.sev.org.gr όπου θα την βρουν αναρτημένη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece