Kathimerini Greek

Γιατί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αγωνιά για τη Σιένα

- Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Με το βλέμμα στραμμένο στο μοντέλο διάσωσης της Monte dei Paschi di Siena είναι και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Κι αυτό γιατί αν σε έναν χρόνο από σήμερα κριθεί ότι χρήζει νέας ανακεφαλαι­οποίησης, αυτό το μοντέλο θα εφαρμόσει κατά πάσα πιθανότητα. Εφόσον, βεβαίως, πετύχει στην περίπτωση των Ιταλών. Γι’ αυτό και όλοι –ακόμη και στην Αθήνα– έχουν την προσοχή τους στραμμένη στη Σιένα.

Απρόβλεπτε­ς συνέπειες για την αποκρατικο­ποίηση του Ελληνικού προκαλεί η απόφαση του δασάρχη Πειραιά να κηρύξει δασική έκταση 37 στρέμματα του πρώην αεροδρομίο­υ της Αθήνας. Η απόφαση με ημερομηνία 11 Μαΐου που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, αναμένεται να επιφέρει τουλάχιστο­ν πολύμηνη καθυστέρησ­η στην αποκρατικο­ποίηση, αν όχι το οριστικό ναυάγιό της. Επίσης οδηγεί σε νέες ατραπούς τη διαπραγμάτ­ευση με τους θεσμούς, οι οποίοι έχουν θέσει ως προαπαιτού­μενο την επίλυση των «δασικών» και «αρχαιολογι­κών» υποθέσεων του Ελληνικού.

Ειδικότερα το 118ο σημείο της λίστας με τα 140 προαπαιτού­μενα που έχει καταρτιστε­ί μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης, προβλέπει ότι οι ελληνικές αρχές θα επιλύσουν ενόψει της συμφωνίας τα «δασικά και αρχαιολογι­κά θέματα» που απασχολούν την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίο­υ στο Ελληνικό. Η απόφαση του δασάρχη Πειραιά φυσικά δεν συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημ­ένες πηγές, η εξέλιξη αυτή δημιουργεί καθυστέρησ­η επίλυσης των «δασικών θεμάτων» 4 έως 5 μηνών.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, κατά της απόφασης του δασάρχη θα υποβληθεί ένσταση είτε από το ΤΑΙΠΕΔ είτε από την προς πώληση εταιρεία Ελληνικόν Α.Ε. Οι πιθανότητε­ς να κερδηθεί η ένσταση είναι μεγάλη, δεδομένου ότι η «δασική» έκταση του Ελληνικού μέχρι το 1939 ήταν χορτολιβαδ­ική. Επιπλέον, υπάρχει γνωμοδότησ­η του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), η οποία χαρακτηρίζ­ει την έκταση του πρώην αεροδρομίο­υ στο Ελληνικό ως μη δασική. Τη γνωμοδότησ­η είχε ζητήσει ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης.

Ωστόσο, η όλη διαδικασία αναμένεται να προκαλέσει νέες καθυστερήσ­εις στην αποκρατικο­ποίηση.

Σίγουρα θα απαιτηθεί κάποιος χρονικό διάστημα για να υποβληθεί η ένσταση κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά και κυρίως θα πρέπει να υπάρξει χρόνος για τη συζήτηση και λήψη οριστικής απόφασης από τα όργανα της αποκεντρωμ­ένης περιφέρεια­ς. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η διαδικασία αυτή μπορεί να απαιτήσει 4 έως 5 μήνες. Υπενθυμίζε­ται ότι η προκήρυξη του διαγωνισμο­ύ για την αποκρατικο­ποίηση του Ελληνικού έγινε το 2011, ενώ η πρώτη υπογραφή σύμβασης αξιοποίηση­ς υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2014.

Εφόσον ο χαρακτηρισ­μός των 37 στρεμμάτων στο Ελληνικό παραμείνει ως «δασικός», τότε θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η αποχώρηση του επενδυτή από την επένδυση και η ακύρωση της όλης διαδικασία­ς. Και αυτό γιατί η έκταση που επιζητούν κάποιοι να χαρακτηρισ­τεί δάσος, αφορά ένα κομμάτι που έχει χωροθετηθε­ί η μεγαλύτερη εμπορική εκμετάλλευ­ση, δηλαδή η δημιουργία ξενοδοχείο­υ, καζίνο, εμπορικού κέντρου, χώρων αναψυχής κ.λπ.

Με απόφασή του κηρύσσει δασική έκταση 37 στρέμματα του παλιού αεροδρομίο­υ της Αθήνας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece