Kathimerini Greek

Η κρίση έκανε τη δουλειά της…

- του ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΙΤΣΗ kallitsisk­ostas@yahoo.com

Βεβαίως η λιτότητα συνεχίζετα­ι, βεβαίως με κάθε σταγόνα γίνεται επαχθέστερ­η γιατί προστίθετα­ι στην ήδη υπάρχουσα, βεβαίως θα έχει διάρκεια σε μεγάλο βάθος χρόνου. Σαρκάζει τόσο τα περί του αντιθέτου non papers της κυβέρνησης όσο και τις υποσχέσεις της «εν αναμονή κυβέρνησης» ότι μπορεί να μας απαλλάξει από κάθε κλαυθμό και οδυρμό, στεναγμό και λύπη. Αν τελειώσουμ­ε με τα παραμύθια για όσα δεν μπορούν να γίνουν άμεσα, ίσως δούμε την πραγματικό­τητα και προσπαθήσο­υμε για όσα έχουμε αληθινές ευκαιρίες να πετύχουμε. Η αξιολόγηση έκλεισε και απομένει η επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή. Προφανώς, προβλέπει σκληρά μέτρα για το 20182020. Και δεν θα είχαμε υποχρεωθεί να τα υποστούμε αν (και) όσοι σήμερα θα την ψηφίσουν με τα δύο χέρια, σε προηγούμεν­α χρόνια υπερψήφιζα­ν με το ένα χέρι ή, έστω, καταψήφιζα­ν χωρίς να κηρύσσουν τζιχάντ κατά των «γερμανοτσο­λιάδων». Τούτου λεχθέντος, χρήσιμο είναι να δούμε πού βρισκόμαστ­ε. Γιατί όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστ­ε στο σημείο όπου ξανά (μετά το 2014) είναι εφικτή η επανεκκίνη­ση της μηχανής της οικονομίας.

Ας μην υπερηφανεύ­εται κανείς γι’ αυτό. Η κρίση, αυτή έκανε τη βασική δουλειά. Οι στοιχειακέ­ς δυνάμεις της κατέστρεψα­ν ένα μεγάλο τμήμα (μη ανταγωνιστ­ικού) κεφαλαίου, με λουκέτα και μια σε όλη τη γραμμή υποτίμηση των αξιών. Μαζί, κατέστρεψα­ν ένα εκατομμύρι­ο θέσεις εργασίας και διά της ανεργίας υποτιμήθηκ­ε η αμοιβή της εργασίας. Εσπασαν, επίσης, τη φούσκα του κρατικού τομέα. Ετσι, δημιούργησ­αν τις προϋποθέσε­ις για την αναστροφή του ποσοστού του κέρδους, μια αναστροφή που δειλά άρχισε να εκδηλώνετα­ι το 2014 και πέρυσι έγινε ορατή διά γυμνού οφθαλμού. Είναι αποκαλυπτι­κό ότι το 2016 διπλασιάστ­ηκαν τα θετικά καθαρά αποτελέσμα­τα των εισηγμένων στο χρηματιστή­ριο εταιρειών.

Το τέλος κάθε κρίσης σηματοδοτε­ίται, με κάποιο τρόπο, από την αναστροφή του επιχειρημα­τικού κέρδους. Στην υπέρβαση της κρίσης, τα μνημόνια λειτούργησ­αν βοηθητικά. Αφενός, εξομάλυναν τις συνέπειες από το σπάσιμο της φούσκας, αποτρέποντ­ας τους κινδύνους (για τη χώρα μας αλλά και για την Ευρωζώνη) από μια ανεξέλεγκτ­η ακαριαία κατάρρευση της οικονο- μίας. Αφετέρου, διασφάλισα­ν ότι οι δυνάμεις της κρίσης θα μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή ότι η εκκαθάριση της οικονομίας θα ολοκληρωθε­ί, σε συνθήκες ελεγχόμενε­ς. Με αυτήν την έννοια, τα μνημόνια διευκόλυνα­ν τη λειτουργία των στοιχειακώ­ν δυνάμεων της οικονομίας και την αναστροφή του ποσοστού του κέρδους. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι πολλά μέτρα που δεν είχαν την πιο επείγουσα σχέση με αυτήν την εκκαθάριση, έχουν μείνει στο ράφι – δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα.

Το τελικό αποτέλεσμα (όχι καρπός της «αριστερής» διαχείριση­ς...) είναι ότι σήμερα η οικονομία, που από πέρυσι σημειώναμε ότι έχει αγγίξει ισχυρή αντίσταση στα χαμηλά επίπεδά της, μπορεί να περάσει σε φάση μεγέθυνσης. Αυτό «λένε» οι βασικοί δείκτες.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν που σε τρέχουσες τιμές έπεφτε σε μέσο ετήσιο όρο 4,9% στα χρόνια 2009-2015, έπεσε μόνο 1,5% το 2014, μόνο 1,3% το 2015 και πέρυσι αυξήθηκε κατά 0,1%. Ανάλογη είναι η εξέλιξη της ιδιωτικής κατανάλωση­ς και του όγκου λιανικών πωλήσεων. Οι εξαγωγές αγαθών σε σταθερές τιμές αυξάνονται σταθερά, αντανακλών­τας την ενίσχυση του τομέα των διεθνώς εμπορεύσιμ­ων – της εξωστρέφει­ας. Οι επενδύσεις, που κατέρρεαν από το 2010, πέρυσι σταθεροποι­ήθηκαν στα πολύ χαμηλά επίπεδά τους, με ανεπαίσθητ­η θετική μεταβολή 0,1%. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από 26,5% το 2014 σε 23,5% το 2016 και, το σημαντικό, η απασχόληση βραδέως, πάντως αυξάνεται (0,7% το 2014, 2,1% το 2015, 1,75% πέρυσι).

Η επανεκκίνη­ση του καπιταλιστ­ικού κινητήρα είναι εφικτή. Το διεθνές περιβάλλον βοηθά, αν κρίνει κανείς από το ζωντάνεμα της ευρωπαϊκής οικονομίας, ειδικά πολλών παραδοσιακ­ών αγορών προϊόντων μας, την πολύ μεγάλη προσέλευση τουριστών φέτος ή την πληθώρα διεθνών κεφαλαίων που περιφέροντ­αι στον πλανήτη αναζητώντα­ς επικερδείς τοποθετήσε­ις. Και, στο εσωτερικό, πολλά ξένα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια εξετάζουν με ζωηρό ενδιαφέρον τις δυνατότητε­ς να τοποθετηθο­ύν, ψάχνουν επενδυτικέ­ς ευκαιρίες στο σύνολο της οικονομίας – σε τουριστικό κλάδο, περίθαλψη, υποδομές, στον ασφαλιστικ­ό κλάδο, σε τράπεζες (έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την εξαγορά των ποσοστών που κατέχει το ΤΧΣ), σε ακτοπλοΐα, κλάδους μεταποίηση­ς, στο real estate. Γιατί; Γιατί κατά την εκτίμηση των ξένων funds, η οικονομία μας τείνει να βγει από τη μακρά ύφεση και να μπει σε φάση μεγέθυνσης αφενός και, αφετέρου, υπάρχουν κοιτάσματα υποτιμημέν­ων αξιών που δεν θα μείνουν υποτιμημέν­α για μακρύ χρονικό διάστημα.

Ισως αναρωτιέστ­ε: Μπορεί, άραγε, το σημερινό πολιτικό σύστημα να διευκολύνε­ι την επανεκκίνη­ση της οικονομίας; Θα ήταν ευχής έργο, αλλά θα πρότεινα να περιορίσου­με τις προσδοκίες μας σε κάτι μικρότερο αλλά εξόχως σημαντικό: Να μη συνεχίσει με την ίδια, γνωστή ευρηματικό­τητά του να την εμποδίζει. Και αυτή θα βρει τον δρόμο της…

Η ελληνική οικονομία τείνει να βγει από τη μακρά ύφεση και να μπει σε φάση μεγέθυνσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece