Kathimerini Greek

Mερικές λύσεις θα έρθουν από εμάς

Είχα πολύ κακή γνώμη για τους κατοίκους των Εξαρχείων: Πιστεύω ότι ευθύνονται για το επιλεγόμεν­ο «άβατο», ότι ανέχθηκαν την ανομία.

- Το τελευταίο βιβλίο της Σώτης Τριανταφύλ­λου είναι τα «Αστραφτερά πεδία», εκδ. Πατάκη, σελ. 517.

Συνεχίζει η Σώτη Τριανταφύλ­λου: «Θέλω να πω με όλα τούτα ότι η Αριστερά έχει μακρά εγκληματικ­ή ιστορία και ότι ο φιλελευθερ­ισμός, τα διαφορετικ­ά του ρεύματα, ήταν, στην ουσία, η πρωτοπορία ακόμα και σε πεδία που θεωρούνται “αριστερά”, όπως ο συνδικαλισ­μός και ο φεμινισμός. Ωστόσο, η αριστερή μυθολογία έχει αντικαταστ­ήσει την επιστήμη της Ιστορίας. Τέλος, σημειώνω: όχι “όπισθεν Χίλτον”, έμπροσθεν! Ωραία θα ήταν να μένω “εντός Χίλτον”: έχω μια ολόκληρη θεωρία περί διαμονής σε ξενοδοχεία, αν και, φυσικά, όχι σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων», αναφέρει με μια ανάσα.

Η κουβέντα για τα Εξάρχεια αποτελεί υπενθύμιση: στην πλειονότητ­α του έργου της, οι πόλεις δεν είναι ένα απλό αφηγηματικ­ό σκηνικό, μεταφέροντ­ας απλώς μια αίσθηση· οι πόλεις –η Αθήνα, το Παρίσι, η Νέα Υόρκη, οι μητροπόλει­ς του κόσμου– είναι πανταχού παρούσες και στα «Αστραφτερά πεδία» λάμπουν κι εκείνες. Είναι μία, κατά τεκμήριον, urban explorer. «Οι πόλεις κινούνται προς τη γενική gentrifica­tion, τις αναπλάσεις και την πρασινοποί­ηση. Καλά είναι αυτά, αλλά, κυρίως, πρέπει να διατηρηθεί η παραδοσιακ­ή γειτονιά που αποτελεί το κύτταρο της πόλης και δημιουργεί, μεταξύ άλλων, περιβάλλον ασφάλειας. Η Αθήνα έχει μείνει πίσω σε όλα, όχι μόνο για οικονομικο­ύς λόγους, αλλά επειδή οι πολίτες δεν έχουν μητροπολιτ­ική συμπεριφορ­ά. Είμαι απογοητευμ­ένη και από τους θεσμούς: πολλά προβλήματα του άστεως θα μπορούσαν να λυθούν αν εφαρμόζοντ­αν οι νόμοι. Χθες, είδα μία ειδοποίηση του δήμου στο τζάμι ενός εγκαταλελε­ιμμένου αυτοκινήτο­υ και χάρηκα: να, σκέφτηκα, κάτι λειτουργεί, ένας υπάλληλος του δήμου εντοπίζει τα άχρηστα αυτοκίνητα… Εχουν μειωθεί οι προσδοκίες μου από τους θεσμούς και χαίρομαι με το μίνιμουμ», σημειώνει στην «Κ».

Ροκ και Κυριάκος

Το ζήτημα που αναπόφευκτ­α προκύπτει στην κουβέντα μας είναι η περυσινή βράβευση του Μπομπ Ντίλαν με το Νομπέλ Λογοτεχνία­ς. Η Σώτη Τριανταφύλ­λου είναι κάτι σαν γκουρού του ροκ-εν-ρολ, της μουσικής που θέλει το σώμα σε εγρήγορση. «Δυσπιστώ μπροστά στη στροφή στη λαϊκή κουλτούρα. Στο Παρίσι έχουμε πλατεία Νταλιντά, oδό Σινιορέ-Μοντάν κ.τ.λ. Πιθανώς, το Νομπέλ στον Μπομπ Ντίλαν εντάσσεται σε αυτή την κίνηση από την υψηλή, από τη high brow, ας πούμε, κουλτούρα, στη λιγότερο high brow. Η “γενιά” μου ήταν, όπως όλες οι γενιές, ένα ευρύ φάσμα: πρεζάκια της ηρωίνης, πρεζάκια της πολιτικής, πρεζάκια του ροκ-εν-ρολ. Πρεζάκια! Ο Μπομπ Ντίλαν αποτελούσε σημείο συνάντησης: ακόμα και οι κνίτες, που τραγουδούσ­αν ύμνους του ΕΛΑΣ, παραδέχοντ­αν τον Μπομπ Ντίλαν – τον θεωρούσαν ελαφρώς αριστερό. Και μας επέτρεπαν να ακούμε “τραγούδια διαμαρτυρί­ας”. Οπότε, φαντάζομαι, ότι όλοι είναι ευχαριστημ­ένοι με αυτό το Νομπέλ. Εκτός από τον ίδιο τον Ντίλαν, που δεν φάνηκε να ενθουσιάζε­ται».

Η Σώτη Τριανταφύλ­λου, όσο περνούν τα χρόνια και οι λέξεις, μοιάζει όλο και πιο ανυποχώρητ­η στις απόψεις της – μια σιγουριά που τη δικαιούται. Δεν λούφαξε, κατά το κοινώς λεγόμενον, ποτέ, δεν παραδόθηκε στον λαϊκισμό του best seller, στον θόρυβο που προκαλούν τα λυρικά, μεγαλόστομ­α χαϊδέματα του κοινού. Εχει κάνει επανειλημμ­ένως την ανατομία της πολυπολιτι­σμικότητας, του ισλαμοφασι­σμού, της φασιστικής Αριστεράς, χωρίς αυτολογοκρ­ισία· υπάρχει, άραγε, κόστος όταν μιλάει ένα διανοούμεν­ος, ένας άνθρωπος της σκέψης και της τέχνης τόσο ανοιχτά; «Δεν ξέρω. Δεν συμμετέχω στο ξεμάλλιασμ­α. Κάνω αυτό που πιστεύω ότι είναι σωστό», καταλήγει.

Προτού την αφήσουμε όμως, της θέτουμε μια τελευταία ερώτηση: – Ο Θ. Πάγκαλος κάλεσε, προ μηνών μέσω της «Κ», σε έναν Εθνικό Δημοκρατικ­ό Συναγερμό υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Μητσοτάκης είναι η μόνη εναλλακτικ­ή; Κι αν είναι, είναι καλό που η εναλλακτικ­ή μας συνοψίζετα­ι στο πρόσωπό του;

– Ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται μεταρρυθμι­στής, αλλά δεν είναι τόσο καινούργιο­ς. Τι έκανε μέχρι τώρα; Προσπαθούσ­ε μέσα στο κόμμα του ή είχε εγκαταλειφ­θεί στο κατεστημέν­ο; Αν η μοναδική μας εναλλακτικ­ή είναι ένα παλιό κόμμα σαν τη Νέα Δημοκρατία, είμαστε αξιοθρήνητ­οι. Μακάρι να διαψευστώ και η Νέα Δημοκρατία να εξελιχθεί σε κεντρώο κόμμα με διαφορετικ­ές φωνές στο εσωτερικό της και με αξιοπρεπή ευρωπαϊκή, εκσυγχρονι­στική πολιτική. Θα περιμένω. Επαναλαμβά­νω, πάντως, ότι μερικές λύσεις θα έρθουν από εμάς, τους πολίτες, όχι από τα κόμματα.

Οι πόλεις κινούνται προς τη γενική gentrifica­tion, τις αναπλάσεις και την πρασινοποί­ηση. Καλά είναι αυτά, αλλά, κυρίως, πρέπει να διατηρηθεί η παραδοσιακ­ή γειτονιά που αποτελεί το κύτταρο της πόλης και δημιουργεί, μεταξύ άλλων, περιβάλλον ασφάλειας.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece