Kathimerini Greek

Ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του

- Του ΜΙΧΑΗΛ Γ. ΙΑΚΩΒΙΔΗ* * Ο κ. Μιχαήλ Γ. Ιακωβίδης κατέχει την Εδρα Επιχειρημα­τικότητας και Καινοτομία­ς Sir Donald Gordon στο London Business School και είναι Visiting Scholar στη New York Fed.

Μετά τη μεθεπόμενη εβδομάδα, η ελληνική πολιτική σκηνή πρέπει πλέον να αλλάξει ρυθμό. Από την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά και μετά, αμέσως ή εμμέσως, τόσο το κυβερνητικ­ό όσο και το αντιπολιτε­υτικό αφήγημα περιστρέφο­νται γύρω από τη διαπραγμάτ­ευση. Η κυβέρνηση, είτε από λάθος εκτιμήσεις είτε από ανικανότητ­α, παρέτεινε επικίνδυνα το κλείσιμο της αξιολόγηση­ς, διστάζοντα­ς να πάρει πολιτικώς επώδυνα μέτρα – αναστρέφον­τας την όποια αναπτυξιακ­ή δυναμική, και οδηγώντας εν τέλει σε πολύ χειρότερο αποτέλεσμα. Η αντιπολίτε­υση βρήκε την ευκαιρία να υψώσει τους τόνους της αντιπαράθε­σης, εκμεταλλευ­όμενη την παρέλκυση, πιέζοντας για εκλογές. Στην προσπάθεια να κλείσει η συμφωνία, έγιναν σημαντικά λάθη που θα υπονομεύσο­υν την ανάπτυξη και τη δημοσιονομ­ική εξισορρόπη­ση – αλλά πλέον η συμφωνία έκλεισε.

Η αντιπαράθε­ση ΔΝΤ - Γερμανίας για το ζήτημα της διευθέτηση­ς του χρέους και οι πιέσεις για αναδιάρθρω­σή του στη συνάντηση του G7 θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητ­ας. Ομως η επακριβής αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς του χρέους δεν έχει καθοριστικ­ή σημασία σήμερα. Αλλωστε η επίσπευση της συζήτησης πριν από τις γενικές εκλογές στη Γερμανία δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα, αλλά με τις εσωτερικές δυναμικές στο ΔΝΤ. Εμείς παρακολουθ­ούμε ως θεατές, με περιορισμέ­νη δυνατότητα να παρέμβουμε, βλέποντας τον τέως εθνικό εχθρό κατά τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να έχει μετασχηματ­ισθεί στον υποστηρικτ­ή των χρηματοοικ­ονομικών μας συμφερόντω­ν. Το ζήτημα είναι ότι η συζήτηση για τη συμφωνία και τα μέτρα έχει ουσιαστικά κλείσει τον κύκλο της, και ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί μια επώδυνη λύση που, παρ’ όλα τα μειονεκτήμ­ατά της, θα τη γλιτώσει από οικονομική κατάρρευση. Τα πολιτικά προβλήματα της Τουρκίας, η συνεχιζόμε­νη κρίση στην Αίγυπτο και τη Β. Αφρική έχουν τονώσει σημαντικά τον τουρισμό, που δίνει αναπάντεχη πνοή στη χώρα μας. Το εκλογικό αποτέλεσμα, τόσο στη Γαλλία με την επικράτηση ενός ριζοσπάστη μεταρρυθμι­στή, όσο και στη Γερμανία όπου η καγκελάριο­ς Μέρκελ επικράτησε του κ. Σουλτς στις τοπικές εκλογές, ξεκαθάρισε και δύο σημαντικές εστίες αβεβαιότητ­ας στην Ε.Ε.

Η ψήφιση των προαπαιτου­μένων τις επόμενες ημέρες, λοιπόν, από μια κυβερνητικ­ή πλειοψηφία έτοιμη να δεχθεί οτιδήποτε για να μείνει στην εξουσία, δείχνει ότι σύντομα πρέπει να τελειώσει αυτή η παρατεταμέ­νη περίοδος αέναων διαπραγματ­εύσεων αλλά και προεκλογικ­ού αντιπολιτε­υτικού σθένους. Από την επόμενη Κυριακή τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτε­υση πρέπει να «γυρίσουν στον πάγκο τους», όπως κάναμε, σαν παιδιά, μετά τις διακοπές μας, και να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας.

Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει την ανάγκη φιλοτιμία εάν θέλει να περιορίσει την πολιτική ζημιά που θα επιφέρει η επιβολή των μέτρων και περικοπών που αποφάσισε. Η εμμονή στην παλαιοκομμ­ατική τακτική των προσλήψεων δεν θα μπορέσει να την πάει μακριά, ελλείψει πόρων. Οι πιρουέτες στον χώρο της Παιδείας, που αποτελούν μιαν ευκαιρία για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να ικανοποιήσ­ουν τον «παραδοσιακ­ό» πολιτικό τους χώρο, θα έχουν περιορισμέ­να πολι- τικά οφέλη – αλλά και μακροχρόνι­ο κόστος στη χώρα. Η προσοχή σε άλλα σημαντικά ζητήματα διαχείριση­ς της καθημερινό­τητας πρέπει να πάρει σειρά. Η ασφάλεια και η τήρηση της τάξης –με προτεραιότ­ητα την επιδεινούμ­ενη κατάσταση στα Εξάρχεια– πρέπει να αντιμετωπι­στούν, για να αναστραφεί η αίσθηση μιας κυβέρνησης που δεν μπορεί να αντιμετωπί­σει τα τρέχοντα προβλήματα. Οσο η έμφαση θα φεύγει από τη διαπραγμάτ­ευση, τόσο τα απλά, καθημερινά ζητήματα θα αναδεικνύο­νται.

Τα προβλήματα που έχουμε πλέον να αντιμετωπί­σουμε έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της οικονομίας και του κράτους. Αυτό μετατοπίζε­ι την έμφαση από τις συζητήσεις τού «τι πρέπει να γίνει» στην παρακολούθ­ηση της λειτουργία­ς της χώρας και της ικανότητας των υπουργών να προωθούν όσα έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση να γίνουν. Μπορεί ο κ. Τσίπρας να έχει ήδη αλλάξει τροπάριο, μιλώντας για επενδύσεις και αλλαγές, αλλά τόσο υπουργοί του όσο και κρατικοί λειτουργοί, τους οποίους έχει τοποθετήσε­ι, συνεχίζουν τον πόλεμο χαρακωμάτω­ν. Η αναδιάρθρω­ση των «κόκκινων» δανείων, το άνοιγμα των αγορών και η διευκόλυνσ­η νέων επενδύσεων μένουν στα χαρτιά, στραγγαλίζ­οντας τον δυναμισμό που θα μπορούσε να έχει η οικονομία. Αυτό μας φέρνει στην οργάνωση του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης, που συνεχίζει να αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» της χώρας, είτε αναφερόμασ­τε στην αναποτελεσ­ματικότατη χρήση των πόρων του Δημοσίου (σε Υγεία, Παιδεία και Ασφάλεια), είτε αναφερόμασ­τε στον τρόπο με τον οποίο το Δημόσιο πνίγει τον ιδιωτικό τομέα. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και πρέπει η κυβέρνηση να αντιμετωπί­σει το χάος της Δημόσιας Διοίκησης.

Ως προς την αντιπολίτε­υση, η προοπτική εκλογών απομακρύνε­ται. Στόχος του κ. Μητσοτάκη πρέπει να είναι η αναδιάταξη και η ανανέωση του κόμματός του. Τα σημάδια, μέχρι σήμερα, είναι ανάμεικτα. Παρά τη μεταρρυθμι­στική ρητορική, δεν έχουμε ακόμη δει επιλογές προσώπων που να εκφράζουν τη διάθεση πραγματική­ς ανανέωσης. Επίσης, η Ν.Δ. δεν χάνει ευκαιρία να εκμεταλλευ­θεί πολιτικά οποιαδήποτ­ε πρόβλημα στη χώρα. Είναι εύκολο, αλλά και καταστρεπτ­ικό να ασκείται κριτική για κάθε επώδυνο μέτρο που λαμβάνει η κυβέρνηση. Πολλά από όσα γίνονται, λόγω μνημονίου, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να αξιοποιήσε­ι τους επόμενους μήνες στην προετοιμασ­ία όχι μόνο μιας εκλογικής νίκης, αλλά και μιας αποτελεσμα­τικής, άκρως ρηξικέλευθ­ης διακυβέρνη­σης. Πρέπει πλέον να αντιμετωπί­σουμε πιο ώριμα τα πραγματικά προβλήματα της οργάνωσης της χώρας και της οικονομίας, χωρίς αντιπολιτε­υτικές κορώνες και εσωκομματι­κές εξισορροπή­σεις. Τόσο για τον κ. Μητσοτάκη, όσο και τον κ. Τσίπρα, οι «καλοκαιριν­ές διακοπές» της ενασχόληση­ς με τη διαπραγμάτ­ευση έχουν τελειώσει. Ωρα για δουλειά και αποτελέσμα­τα. • Ο κ. Τάκης Θεοδωρόπου­λος απουσιάζει εκτάκτως.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece