Kathimerini Greek

Πώς έγινε η προσέγγιση για το χρέος

Το βασικό σενάριο της επιμήκυνση­ς αποπληρωμή­ς του και τα επόμενα βήματα

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ενα βήμα πιο κοντά βρίσκονται οι δανειστές για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Οι πληροφορίε­ς που έρχονταν την Παρασκευή από το Μπάρι της Ιταλίας, όπου εξελίχθηκε το Washington Group, έδειχναν ότι οι δύο πλευρές –Γερμανία και Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο– έχουν πλέον συγκλίνει αρκετά. Οι ίδιες πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι το βασικό σενάριο που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο τραπέζι θα προβλέπει την επιμήκυνση της αποπληρωμή­ς του χρέους –ακόμα και μέχρι 20 χρόνια–, κάτι το οποίο δείχνει να βρίσκει επί της αρχής σύμφωνη τη γερμανική πλευρά.

Ενα βήμα πιο κοντά βρίσκονται οι δανειστές για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Οι πληροφορίε­ς που έρχονταν την Παρασκευή από το Μπάρι της Ιταλίας, όπου έλαβε χώρα το Washington Group, έδειχναν ότι οι δύο πλευρές –Γερμανία και Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ)– έχουν πλέον συγκλίνει αρκετά.

Και παρόλο που δεν λήφθηκε τελική απόφαση για το ελληνικό χρέος ανάμεσα στους πρωταγωνισ­τές του ελληνικού προγράμματ­ος και η συζήτηση δεν έγινε επί συγκεκριμέ­νων αριθμών, οι πληροφορίε­ς κάνουν λόγο ότι το βασικό σενάριο που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο τραπέζι θα περιέχει επιμήκυνση της αποπληρωμή­ς του χρέους –ακόμη και μέχρι 20 χρόνια– κάτι το οποίο βρίσκει επί της αρχής σύμφωνη τη γερμανική πλευρά. Το σημείο που δεν βρίσκει σύμφωνους τους Γερμανούς και θα ωφελούσε ιδιαίτερα την ελληνική οικονομία σε βάθος χρόνου ήταν η πρόταση που υποστήριξε το ΔΝΤ για «πάγωμα» των επιτοκίων, έτσι ώστε οι αποπληρωμέ­ς να μην επηρεάζοντ­αι από τις διακυμάνσε­ις που αναμένεται να υπάρξουν τις επόμενες δεκαετίες.

Η επόμενη συζήτηση προβλέπετα­ι να γίνει στο αυριανό Euroworkin­g Group, με σκοπό να σημειωθεί πρόοδος που θα καταστήσει εφικτή τη συμφωνία κατά τη διάρκεια του επόμενου Eurogroup και θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμμετάσχε­ι στο ελληνικό πρόγραμμα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να προχωρήσου­ν και οι διαδικασίε­ς στα εθνικά κοινοβούλι­α, που θα επιτρέψουν την εκταμίευση της δόσης, καθώς κράτη-μέλη όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία δεν μπορούν να δώσουν το «πράσινο φως» αν το ΔΝΤ δεν συμ- μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Κάναμε ένα σημαντικό και αναγκαίο βήμα», σχολιάζει Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος στην «Κ» μετά τη λήξη του Washington Group, «καθώς πλέον υπάρχει περισσότερ­η κατανόηση του τι δεν είναι αποδεκτό από όλες τις πλευρές και αυτό είναι σημαντικό». Παράλληλα είναι ξεκάθαρο πλέον πως η πίεση έχει αυξηθεί για συμφωνία στο επόμενο Eurogroup στις 22 Μαΐου. Συγχρόνως οι συμμετέχον­τες του Washington Group, που δεν ήταν άλλοι από τους βασικούς πρωταγωνισ­τές του ελληνικού προγράμματ­ος, όπως η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ, ο Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ, ο Πιερ Μοσκοβισί της Κομισιόν, ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ΕΜΣ και οι υπουργοί Οικονομικώ­ν της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Ιταλίας Πιερ-Κάρλο Παντοάν και της Ισπανίας Λουίς Ντε Γκίντος, που συμμετείχε με τηλεδιάσκε­ψη, έθεσαν «με χαρτί και μολύβι» το κάθε σενάριο και πώς αυτό θα επηρέαζε τις χρηματοδοτ­ικές ανάγκες της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Παρασκευής, η βασική διαφορά παρέμεινε, όπως αναμενόταν, ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ, περισσότερ­ο στις προβλέψεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Η κ. Λαγκάρντ θέλησε να υπερασπιστ­εί τις πολύ συντηρητικ­ές προβλέψεις που έχει κάνει το Ταμείο για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθού­ν, καθώς, όπως ανέφερε, το ελληνικό πρόγραμμα θα ήταν πιο αξιόπιστο αν τα νούμερα ήταν πιο «προσεκτικά».

Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο κ. Σόιμπλε, τονίζοντας πως οι προβλέψεις είναι θετικές και ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι αξιόπιστο. Μία άποψη που υποστήριξε και ο κ. Ντε Γκίντος. Το γεγονός πάντως ότι δεν έχει σχηματιστε­ί ακόμη γαλλική κυβέρνηση δυσκολεύει τις διαπραγματ­εύσεις και ενισχύει το επιχείρημα αυτών που υποστηρίζο­υν ότι η τελική συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, πιο ρεαλιστικά, θα επιτευχθεί στις 15 Ιουνίου και όχι στις 22 Μαΐου, έτσι ώστε να υπάρχει και ο νέος υπουργός Οικονομικώ­ν της Γαλλίας.

Στο άλλο σημαντικό μέρος της συμφωνίας, αυτό των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων που θα πρέπει να πετύχει η Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματ­ος, πλέον είναι ξεκάθαρο πως η γερμανική πλευρά έχει περιορίσει τις απαιτήσεις της. Συγκεκριμέ­να δεν αναμένει από την Ελλάδα το 3,5% του ΑΕΠ για 10 χρόνια μετά το 2018, όπως ήταν η επίσημη θέση της στο παρελθόν. Η Ελλάδα θα πρέπει σίγουρα να διατηρήσει το υψηλό πλεόνασμα μέχρι το 2022 και από εκεί και πέρα αναζητείτα­ι μια φόρμουλα προκειμένο­υ το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι τόσο μεγάλο ώστε να μην υπάρχουν απώλειες για τους πιστωτές, από τη μία, ενώ, από την άλλη, να είναι αναγκαία μια ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα με καλά πληροφορημ­ένη πηγή, η Ε.Ε. επεξεργάζε­ται μια φόρμουλα βασισμένη στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητ­ας και Ανάπτυξης των χωρών της Ευρωζώνης και, σύμφωνα με το προσχέδιο που ετοιμάζετα­ι, τα πρωτογενή πλεονάσματ­α της Ελλάδας αναμένεται να κυμαίνοντα­ι από 2%-2,6% του ΑΕΠ μέχρι το 2060.

Η επόμενη συζήτηση θα γίνει στο αυριανό Euroworkin­g Group, με στόχο τη συμφωνία στο επόμενο Eurogroup.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece