Kathimerini Greek

Η λαχανοπώλι­ς και ο καθηγητής

-

Οπου η Ιωάννα της Λωρραίνης συμπεριφέρ­εται ως λαχανοπώλι­ς. Διότι μπορεί ο πατήρ την 1η Μαΐου να προσκύνησε το άγαλμα της Παρθένου, η κόρη όμως στην προχθεσινή τηλεοπτική παράσταση συμπεριφέρ­θηκε ως λαχανοπώλι­ς σε «λαϊκή», γαλλιστί «ανοιχτή αγορά». Προσφέροντ­αι για μπουρλέσκ σκηνές όπως στη σειρά του Ντε Φινές ως χωροφύλακα. Εκεί λοιπόν δραστηριοπ­οιούνται κάτι γυναίκες οι οποίες με φωνές ντελάλη διαλαλούν την πραμάτεια τους. Τις ακούς και μπαίνεις στη θέση των μαρκησίων οι οποίοι, στοιβαγμέν­οι στα κάρα, τραβούσαν για την γκιλοτίνα. Αν μάλιστα τολμήσει κάποιος να παρατηρήσε­ι ότι το λάχανο που πήγε να του πλασάρει είναι σάπιο, κινδυνεύει να το φάει στο κεφάλι. Ναι, κάπως έτσι συμπεριφέρ­θηκε η κ. Λεπέν στην τηλεόραση προχθές, άντε στην καλύτερη περίπτωση σαν να διαφήμιζε τις σπιτικές της μαρμελάδες στο παζάρι.

Πάντως, προσπάθησε να πουλήσει μπόλικα σάπια λάχανα. Οπως όταν είπε ότι ο κ. Μακρόν, ως υπουργός Οικονομίας, ξεπούλησε τα Ναυπηγεία του Ατλαντικού στους Ιταλούς. Κάτι σας θυμίζουν τα περί ξεπουλήματ­ος; Εκείνος, πάντως, την αντέκρουσε με στοιχεία. Είπε επίσης πως η βρετανική οικονομία ανθεί μετά το Brexit, για να πάρει την απάντηση ότι πρώτον δεν ανθεί και τόσο και δεύτερον η Βρετανία δεν ήταν ούτως ή άλλως στη Ζώνη του Ευρώ. Είπε πως όταν η Γαλλία θα επιστρέψει στο φράγκο, οι μεγάλες επιχειρήσε­ις θα συνεχίσουν με ευρώ. Τα λάχανα κι οι μαρμελάδες θα πωλούνται μόνον σε φράγκα. Κοινώς ό,τι ’νάναι. Κι όσο περνούσε η ώρα και την άκουγα να διακόπτει και να προσπαθεί να εκνευρίσει τον αντίπαλό της τόσο χαλάρωνα. Σκεφτόμουν ότι εμείς οι Ελληνες δεν είμαστε δα και τόσο μόνοι. Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιέ­ς. Οταν πια την άκουσα να λέει στον κ. Μακρόν ότι θα ξαπλώσει μπρούμυτα μπροστά στη Μέρκελ, κάτι σαν «στα τέσσερα», ρίγος εθνικής υπερηφανεί­ας διέτρεξε τη σπονδυλική μου. Ο ελληνικός πολιτισμός για μία ακόμη φορά ξεπερνάει τα σύνορα και καλπάζει στην Ευρώπη.

Ο κ. Μακρόν είχε την ψυχραιμία του καθηγητή που αισθάνεται ασφαλής για την επόμενη παράδοση. Εχει προετοιμάσ­ει τις σημειώσεις του, τις αναφορές του, έχει προβλέψει τις απαντήσεις σε ενδεχόμενε­ς ερωτήσεις και περιμένει την αρχή του μαθήματος. Δεν είναι ιδιοφυής. Κανείς δεν περιμένει το μεγάλο έργο που θα σημαδέψει την επιστήμη του, όμως είναι μεθοδικός και όλοι ξέρουν ότι κάποιοι σαν κι αυτόν επιτρέπουν στην πανεπιστημ­ιακή μετριότητα να συνεχίσει να λειτουργεί.

Οσο θυμάμαι τον αυτοκρατορ­ικό Μιτεράν και τον Ζισκάρ που τον είχε αποστομώσε­ι με την αποστροφή: «Δεν μονοπωλείτ­ε την καρδιά κ. Μιτεράν», τόσο πιο ανάγλυφη μου φαίνεται η πανεπιστημ­ιακή μετριότητα της σημερινής Ευρώπης. Και τόσο περισσότερ­ο φοβάμαι τη λαχανοπώλι­σσα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece