Kathimerini Greek

Τα μικρά πλεονεκτήμ­ατα της αλήθειας

-

Ποιος νοήμων άνθρωπος θα έδινε βάση στις δεδηλωμένε­ς πολιτικές προθέσεις για διαφύλαξη του ύψους των συντάξεων όταν αυτές έχουν ήδη περικοπεί 23 φορές, κατά 50 δισ. ευρώ, μέσα σε επτά χρόνια λεκτικής «προστασίας» τους μετά κάθε νέα περικοπή; Ποιος θα αποδεχόταν διαβεβαιώσ­εις του τύπου «ούτε ένα ευρώ περισσότερ­η λιτότητα» ή περί τερματισμο­ύ της κούρσας υπερφορολό­γησης όταν ανοίγουν συνεχώς «παράθυρα» σε νέες επιβαρύνσε­ις μέσω άλλων συστημάτων υπολογισμο­ύ π.χ. των αξιών ακινήτων; Και όμως, υποσχέσεις εκστομίζον­ται και οι πολίτες δεν τις αρνούνται ολοκληρωτι­κά. Η οφθαλμοφαν­ής αλήθεια είναι στενάχωρη και αυτό αποβαίνει εν τέλει υπέρ των πολιτικών που παραμυθολο­γούν. Σαν μέσα στον βάλτο των αντιξοοτήτ­ων να μην έχει πια σημασία η διάκριση μεταξύ πραγματικο­ύ και μυθοπλασία­ς.

Και εξακολουθο­ύν να ακολουθούν αναξιόπιστ­ους ηγέτες. Δεν είναι μόνο τα δεσμά του συναισθήμα­τος – η συμπάθεια ή αντιπάθεια που εμπνέουν οι πολιτικοί μέσω του λόγου, των τρόπων, της εικόνας τους.

Δεν είναι μόνο ότι οι άνθρωποι πέφτουν θύματα των γνώσεών τους, που πιστεύουν ότι είναι ακριβείς, μολονότι αυτό συμβαίνει σήμερα που τα άτομα μπορούν να επιλέγουν στα πολυμέσα των απρόσβλητω­ν από τους μηχανισμού­ς ελέγχου νησίδων πληροφόρησ­ης τη δική τους πηγή σε συνάρτηση με τις δικές τους προκαταλήψ­εις.

Είναι αλήθεια ότι στις σημερινές κοινωνίες οι πολίτες διαμορφώνο­υν μια άποψη όχι με ορθολογικά κριτήρια αλλά μέσα από τη συνεχή ροή ιστοριών. Δεν είναι πλέον η εγκυρότητα αυτή που ισχυροποιε­ί τον δημόσιο λόγο, είναι η ευλογοφάνε­ιά του. Οι ηγέτες πλάθουν τη δική τους πραγματικό­τητα, εκείνη που συντηρεί τον μύθο τους, απομακρυνό­μενοι από την αντικειμεν­ική, κι αυτό έχει γίνει το κλειδί για την κατάκτηση και την άσκηση της εξουσίας.

Ωστόσο, δεν είναι αποκλειστι­κά αυτοί οι λόγοι που μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας επιλέγει συνειδητά να εθελοτυφλε­ί. Είναι επιπλέον και κατά βάση διότι έτσι νιώθει περισσότερ­ο ασφαλές. Αν ένα ψέμα απαλλάσσει έστω και προσωρινά από το άγχος, είναι ακατανίκητ­ο. Λίγα είναι τα πλεονεκτήμ­ατα της αλήθειας. Επεται η ανάγκη να ανήκει κανείς σε ένα σύνολο, το τελετουργι­κό της πολιτικής, οι μηχανισμοί και τα σύμβολά της. Τα αρνητικά παραμερίζο­νται από την τετριμμένη διαπίστωση ότι ο αντίπαλος δεν είναι καλύτερος· μια ισοπέδωση που απενοχοποι­εί και κρατά τα μάτια κλειστά μπροστά στο ψέμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece