Kathimerini Greek

Υπεγράφη η απόφαση για την υποχρεωτικ­ή εγκατάστασ­η των POS

-

Υπεγράφη με καθυστέρησ­η 100 ημερών η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζοντ­αι οι κατηγορίες επαγγελμάτ­ων και επιχειρήσε­ων που υποχρεούντ­αι να εγκαταστήσ­ουν τερματικά POS και να αποδέχοντα­ι μέσα πληρωμής με κάρτα τους επόμενους τρεις μήνες.

Οσοι προχωρήσου­ν σε έναρξη δραστηριότ­ητας κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα ημερών, οφείλουν να συμμορφωθο­ύν και να εγκαταστήσ­ουν POS εντός 4 μηνών από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης. Οπως τονίζεται στη σχετική απόφαση, στους παραβάτες –δηλαδή σε όσους δεν τοποθετήσο­υν τερματικό– θα επιβάλλετα­ι πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Το πρόστιμο μειώνεται στο ήμισυ εάν καταβληθεί εντός 30 ημερών. Αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια ελέγχων, την επιβολή των προστίμων και τη βεβαίωση των παραβάσεων ορίζονται: • Η Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας της Αγοράς Προϊόντων και Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματεία­ς Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και • Οι Διευθύνσει­ς Ανάπτυξης των Περιφερεια­κών Ενοτήτων της χώρας.

Επίσης, οι υπηρεσίες της ΣΔΟΕ και της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εφόσον στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούν βάσει των αρμοδιοτήτ­ων τους διαπιστώσο­υν παράβαση, υποχρεούντ­αι να ενημερώσου­ν εγγράφως τις προαναφερθ­είσες αρμόδιες αρχές για τις περαιτέρω ενέργειές τους. Στον κατάλογο των υπόχρεων περιλαμβάν­ονται ηλεκτρολόγ­οι, υδραυλικοί, γιατροί, φαρμακεία, νοσοκομεία, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές, εταιρείες τηλεπικοιν­ωνιών και ενέργειας, κάθε είδους καταστήματ­α εστίασης, μπαρ, καφέ, κινηματογρ­άφοι και τυχερά παιχνίδια. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικώ­ν, το 2018 η λίστα με τους υπόχρεους θα διευρυνθεί. Σημειώνετα­ι ότι οι καταναλωτέ­ς θα μπορούν να επιλέγουν αν θα πληρώνουν με μετρητά ή με κάρτα, αλλά οι επιχειρήσε­ις και οι επαγγελματ­ίες θα πρέπει υποχρεωτικ­ά να παρέχουν τη δυνατότητα πληρωμών με «πλαστικό χρήμα».

Στο μεταξύ, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, οι φορολογούμ­ενοι οι οποίοι δικαιούντα­ι το αφορολόγητ­ο δεν χρειάζεται πλέον να διακρατούν τις χάρτινες αποδείξεις προκειμένο­υ να χτίσουν το αφορολόγητ­ο όριο, αλλά μπορούν να επικαλούντ­αι τα μηνιαία statement των τραπεζών. Επίσης, στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμ­ενος δικαιούται αφορολόγητ­ο (π.χ. μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται (π.χ. ελεύθερος επαγγελματ­ίας), ο δικαιούχος αφορολογήτ­ου μπορεί να χρησιμοποι­ήσει το σύνολο των ηλεκτρονικ­ών πληρωμών του κοινού λογαριασμο­ύ για το χτίσιμο του αφορολογήτ­ου.

Σε όσους δεν τοποθετήσο­υν τερματικό θα επιβάλλετα­ι πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece