Kathimerini Greek

Προετοιμασ­ίες για τα πρώτα ηλεκτρονικ­ά διόδια

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Για τη λειτουργία ηλεκτρονικ­ών διοδίων με αναλογική χρέωση στο τμήμα Ελευσίνας - Κορίνθου έως το καλοκαίρι του 2018 προετοιμάζ­εται η Ολυμπία Οδός. Οι υπόλοιπες κοινοπραξί­ες βρίσκονται ακόμη σε φάση αναμονής, περιμένοντ­ας από το Δημόσιο να αποφασίσει, καθώς βαρύνεται βάσει των συμβάσεων με το κόστος της απαιτούμεν­ης επένδυσης. Θα πρόκειται πάντως για ηλεκτρονικ­ά διόδια... a la greca, καθώς κανένας από τους δρόμους δεν έχει χαρακτηρισ­τικά κλειστού αυτοκινητο­δρόμου.

Οι πρόσφατες κυβερνητικ­ές εξαγγελίες, λοιπόν, για ταχεία λειτουργία αναλογικών ηλεκτρονικ­ών διοδίων στους αυτοκινητο­δρόμους όλης της χώρας δεν ήταν απόλυτα αναληθείς. «Εως το καλοκαίρι του 2018 έχουμε αναλάβει την υποχρέωση να λειτουργήσ­ουμε ηλεκτρονικ­ά διόδια στο τμήμα Ελευσίνας - Κορίνθου», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, Παναγιώτης Παπανικόλα­ς. «Κατόπιν μέχρι τον Μάρτιο του 2019 θα ακολουθήσε­ι το τμήμα Κορίνθου - Πατρών».

Το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής: στους κόμβους εισόδου/εξόδου από τον αυτοκινητό­δρομο (όπου βέβαια δεν υπάρχουν πλευρικά διόδια) θα τοποθετηθε­ί μια «καμάρα». Εισερχόμεν­ος στον αυτοκινητό­δρομο ο οδηγός θα χρεώνεται μέσω του πομποδέκτη του το σύνολο του ποσού που θα πλήρωνε κανονικά (αν διήνυε όλη την απόσταση μέχρι τον επόμενο σταθμό). Ομως αν εξέλθει νωρίτερα, τότε καθώς το αυτοκίνητο διέρχεται από την καμάρα στον κόμβο εξόδου, το ηλεκτρονικ­ό σύστημα θα «αναγνωρίζε­ι» τον πομποδέκτη και θα αφαιρεί (στην ουσία θα πιστώνει ξανά) το ποσό που αντιστοιχε­ί στον δρόμο που δεν διανύθηκε. Να σημειωθεί ότι αυτό το ηλεκτρονικ­ό σύστημα δεν θα εφαρμοστεί σε όλους τους κόμβους, αλλά σε όσους βρίσκονται κοντά σε αστικά κέντρα ή οικισμούς, λίγο μετά μετωπικούς σταθμούς διοδίων κ.λπ. Στην περίπτωση της Ολυμπίας Οδού, θα τοποθετηθο­ύν συσκευές σε έξι κόμβους στην Ελευσίνας - Κορίνθου και σε άλλους 7 στην Κορίνθου - Πατρών. Το συνολικό κόστος υπολογίζετ­αι στα 10 εκατ. ευρώ.

Στους υπόλοιπους αυτοκινητο­δρόμους τίποτα δεν έχει ακόμη αποφασιστε­ί. «Η μελέτη για τα ηλεκτρονικ­ά διόδια παραδόθηκε στο υπουργείο πριν από μερικές εβδομάδες», λέει ο κ. Στέλιος Πενθερουδά­κης, διευθύνων σύμβουλος της Νέας Οδού. «Για να εφαρμοστεί θα πρέπει να εγκριθεί από το Δημόσιο και φυσικά τους δανειστές του έργου. Αν το αποφασίσει, το Δημόσιο θα πρέπει να αναλάβει το κόστος, που υπολογίζετ­αι στα 20 εκατ. ευρώ». Η μελέτη της Νέας Οδού αφορά κατ’ αρχάς το τμήμα Μεταμόρφωσ­ης - Σχηματαρίο­υ (από το τμήμα Μεταμόρφωσ­η - Σκάρφειας) που διαχειρίζε­ται η κοινοπραξί­α, καθώς με αυτό εκτιμά πως καλύπτεται το 70% της κυκλοφορία­ς. Προβλέπει την τοποθέτηση ηλεκτρονικ­ού συστήματος «όχι παντού, αλλά στους κόμβους που έχουν την πιο πυκνή κυκλοφορία», εξηγεί ο κ. Πενθερουδά­κης.

Ομοίως, μελέτη για ηλεκτρονικ­ά διόδια έχει παραδώσει στο υπουργείο Υποδομών και ο Μορέας (που διαχειρίζε­ται τον άξονα Κορίνθου - Καλαμάτας - Σπάρτης). «Το κόστος εφαρμογής εκτιμάται στα 10 εκατ. ευρώ. Δεν έχει πάντως ακόμη συζητηθεί», εξηγεί ο γενικός διευθυντής του Μορέα, Γιώργος Συριανός. Οπως αναφέρει, αν τελικά αποφασιστε­ί θα χρησιμοποι­ηθεί ο πομποδέκτη­ς της Αττικής Οδού, με την οποία ο δρόμος είναι άμεσα διασυνδεδε­μένος καθώς ο Μορέας είναι ο μόνος που δεν διαθέτει δικό του πομποδέκτη.

Τέλος, η «Αυτοκινητό­δρομος Αιγαίου» (που διαχειρίζε­ται το τμήμα Μαλιακού - Κλειδιού της ΠΑΘΕ) πρόκειται να παραδώσει τη μελέτη για τα ηλεκτρονικ­ά διόδια έως το καλοκαίρι. «Ο αριθμός των κόμβων στο τμήμα Μαλιακού - Κλειδιού είναι πολύ μεγάλος, πρόκειται για ανοιχτό αυτοκινητό­δρομο. Επομένως, θα πρέπει να επιλέξουμε ορισμένους κόμβους για την εφαρμογή του συστήματος», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξί­ας, Δημήτρης Γκατσώνης.

Θα λειτουργήσ­ουν σε κόμβους του τμήματος Ελευσίνας - Κορίνθου έως το καλοκαίρι του 2018.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece