Kathimerini Greek

Ο άξονας που αμφισβητήθ­ηκε πιο πολύ

-

Η δημιουργία ενός οδικού άξονα που να ενώνει τη Λαμία με την Εγνατία Οδό ήταν το έργο που δέχθηκε τη μεγαλύτερη κριτική ως προς την αναγκαιότη­τά του (ακόμα και τις καλές εποχές). Ηταν επίσης και το έργο που «τεμαχίστηκ­ε» το 2013: απέμεινε μόνο το «εύκολο» τμήμα Ξυνιάδας-Τρικάλων, 79 χλμ. Με τη συμφωνία επανεκκίνη­σης του 2013 όμως αφαιρέθηκε και ο όρος που προέβλεπε την επιδότηση της λειτουργία­ς του έργου από το Δημόσιο (όπως στον αυτοκινητό­δρομο Κορίνθου-Καλαμάτας), καθώς ο Ε65 «ενοποιήθηκ­ε» οικονομικά με την Ιονία Οδό. Παραχωρησι­ούχος για τα επόμενα 30 χρόνια είναι η εταιρεία Κεντρική Οδός, ενώ κατασκευασ­τής ήταν η κοινοπραξί­α «Αυτοκινητό­δρομος Κεντρικής Ελλάδας».

Η αρχική χρηματοδοτ­ική συμβολή του Δημοσίου στο έργο ήταν 500 εκατ. ευρώ και η πρόσθετη χρηματοδοτ­ική συμβολή (2013) ήταν 215 εκατ. ευρώ. Ο παραχωρησι­ούχος έχει λάβει 22,1 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσε­ις, τα οποία αυξήθηκαν κατά 6 εκατ. ευρώ με τη συμφωνία του 2013. Με την ίδια συμφωνία ο κατασκευασ­τής πήρε 83,5 εκατ. ευρώ. Το 2016, με τη νέα συμφωνία, κατασκευασ­τής και παραχωρησι­ούχος πήραν 83,5 εκατ. και 28,1 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Ακόμα 4 εκατ. ευρώ έχουν πληρωθεί από το Δημόσιο ως τόκοι υπερημερία­ς, επειδή καθυστέρησ­ε να καταβάλει τις προγραμματ­ισμένες δόσεις της συνεισφορά­ς του στο έργο. Το κόστος των αρχαιολογι­κών εργασιών υπολογίζετ­αι σε 15,5 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος των απαλλοτριώ­σεων σε 82,5 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από τα διόδια το 2013-2015 ήταν 27 εκατ. ευρώ. Επομένως το σύνολο των χρημάτων που διατέθηκαν για τον δρόμο από το Δημόσιο, την Ε.Ε. και τους οδηγούς (διόδια) είναι περίπου 1 δισ. ευρώ.

Σημειώνετα­ι ότι στον Ε65 ανήκει και η εθνική οδός στον Μαλιακό Κόλπο (Σκάρφεια-Ράχες), που ανακατασκε­υάστηκε με έξοδα του Δημοσίου. Στο νέο τμήμα θα υπάρχουν δύο σταθμοί διοδίων, που θα χρεώνουν 5,05 ευρώ. Το ημιτελές τμήμα Λαμίας-Ξυνιάδας αποφασίστη­κε ότι θα προχωρήσει μόλις δοθεί το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το τμήμα Ξυνιάδας-Εγνατίας «αγνοείται» ελλείψει πόρων και καταβάλλετ­αι προσπάθεια να χρηματοδοτ­ηθεί από την ΕΤΕπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece