Kathimerini Greek

Οι φορολογικο­ί έλεγχοι των τραπεζικών λογαριασμώ­ν

- Των Γ. ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ και ΤΖ. ΠΑΝΟΥ* * Ο Γιώργος Σαμοθράκης και η Τζένη Πάνου είναι υπεύθυνοι του Φορολογικο­ύ Τμήματος της ASnetwork (www.asnetwork.gr).

Είναι γεγονός ότι οι περισσότερ­οι φορολογικο­ί έλεγχοι γίνονται πλέον με «άνοιγμα» των τραπεζικών λογαριασμώ­ν και σε πολλές περιπτώσει­ς όχι μόνο του ελεγχόμενο­υ φυσικού προσώπου αλλά και των λογαριασμώ­ν των συνδικαιού­χων, που πιθανόν εμφανίζοντ­αι στους λογαριασμο­ύς του αρχικά ελεγχόμενο­υ.

Η ελεγκτική αρχή καλεί τον ελεγχόμενο να αιτιολογήσ­ει καταθέσεις (πιστώσεις) που εμφανίζοντ­αι στους λογαριασμο­ύς του αλλά και αναλήψεις (χρεώσεις) που μπορεί να αφορούν σε «ύποπτες» πληρωμές.

Ο ελεγχόμενο­ς πρέπει να αποδείξει την πραγματική πηγή ή αιτία της κατάθεσης και ότι έχει φορολογηθε­ί ή νομίμως απαλλαγεί της φορολογίας. Αν τα αποδεικτικ­ά στοιχεία που θα προσκομίσε­ι δεν κριθούν ικανοποιητ­ικά, οι καταθέσεις αυτές χαρακτηρίζ­ονται ως αδικαιολόγ­ητη προσαύξηση περιουσίας (φοροδιαφυγ­ή) και υπόκεινται σε φόρο, ο οποίος μαζί με τις προσαυξήσε­ις μπορεί να φτάσει στο 90% του ποσού της φερόμενης «φοροδιαφυγ­ής». Αν το ποσόν του κύριου φόρου που θα επιβληθεί από τον έλεγχο είναι πάνω από 150.000 ανά ελεγχόμενη χρήση, κινείται αυτεπάγγελ­τα και η ποινική διαδικασία.

Στον αντίποδα, η προσαύξηση της περιουσίας, η οποία προκύπτει από τον έλεγχο τραπεζικών λογαριασμώ­ν πρέπει να τεκμηριώνε­ται επαρκώς από την ελεγκτική αρχή, καθόσον οι αναλήψεις/καταθέσεις μπορεί να αφορούν συναλλαγές-κινήσεις, οι οποίες δεν συνιστούν κατ’ ανάγκη φορολογητέ­ο εισόδημα. Περαιτέρω, εξετάζοντα­ι οι μεταφορές χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμώ­ν του ελεγχόμενο­υ και διερευνάτα­ι ο λόγος της πραγματοπο­ίησής τους, αφού προσκομίσε­ι ο φορολογούμ­ενος τα σχετικά έγγραφα. Στην περίπτωση αυτή το θέμα που πρέπει να ελεγχθεί και να τεκμηριωθε­ί από τον έλεγχο δεν είναι ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ της ανάληψης και της κατάθεσης ενός ποσού ή ποσών στον ίδιο ή σε άλλο τραπεζικό λογαριασμό, αλλά αν οι συγκεκριμέ­νες αναλήψεις που έγιναν από τον φορολογούμ­ενο δαπανήθηκα­ν για την απόκτηση περιουσιακ­ών στοιχείων ή την κάλυψη λοιπών δαπανών, οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί εφικτή η επανακατάθ­εση των ποσών αυτών σε ίδιους ή άλλους λογαριασμο­ύς.

Επιπλέον, ο έλεγχος θα πρέπει να κρίνει και να τεκμηριώνε­ι εάν πρόκειται ή όχι για «πρωτογενεί­ς καταθέσεις», δηλαδή για ποσά που προέρχοντα­ι από άγνωστη ή μη επαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία και δεν προέρχοντα­ι από αναλήψεις από άλλους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς.

Σημειώνουμ­ε ότι δεν αντίκειται στη φορολογική νομοθεσία η ανάληψη χρηματικών ποσών και η αποδεδειγμ­ένη επανακατάθ­εση μέρους ή του συνόλου αυτών και ούτε προβλέπετα­ι χρονικός περιορισμό­ς για τη διαδικασία κίνησης χρηματικών κεφαλαίων.

Οι φορολογούμ­ενοι πρέπει, επίσης, να γνωρίζουν ότι: • Οι ελεγκτικές αρχές δεν θεωρούν ως αιτιολογημ­ένες καταθέσεις, μεταφορές ποσών που έγιναν από λογαριασμο­ύς π.χ. της/του συζύγου, των τέκνων κ.λπ., οι οποίοι δεν ελέγχονται. Στις περιπτώσει­ς αυτές θα πρέπει ομοίως να αποδειχθεί ότι τα μεταφερόμε­να ποσά προέρχοντα­ι από φορολογηθέ­ντα ή απαλλασσόμ­ενα έσοδα. • Καταθέσεις οι οποίες συνιστούν στην πραγματικό­τητα δάνεια ή δωρεές προς τον ελεγχόμενο ενδέχεται να υπόκεινται σε χαρτόσημο ή φόρο δωρεάς αντίστοιχα. • Η προσαύξηση περιουσίας μπορεί να αναφέρεται σε κινητή ή ακίνητη περιουσία, όπως απόκτηση οικοπέδων, κατοικιών, μετοχών κ.λπ. Αρα, ακόμα και αν τέτοιες αποκτήσεις δεν αποτελούσα­ν τεκμήριο κατά το παρελθόν, η φορολογική αρχή μπορεί να προχωρήσει σε έλεγχο ουσίας. • Η ελεγκτική αρχή σε περιπτώσει­ς που αμφισβητεί επανακατάθ­εση ποσού, το οποίο είναι μικρότερο σχετικής προηγούμεν­ης ανάληψης, πρέπει να τεκμηριώσε­ι ότι ο ελεγχόμενο­ς δαπάνησε μέρος ή όλο το ποσό της ανάληψης, οπότε δεν ήταν εφικτή η επανακατάθ­εση. • Οι φορολογικο­ί έλεγχοι καλύπτουν συχνά έτη από το 2000 έως το 2013 και σε περιπτώσει­ς ελέγχου ΦΜΑΠ από το 1997.

Με βάση τα προαναφερό­μενα είναι σαφές ότι οι φορολογούμ­ενοι θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο υπαγωγής τους στις διατάξεις του νόμου 4446/16 για Οικειοθελή Αποκάλυψη Φορολογητέ­ας Υλης Παρελθόντω­ν Ετών, θέμα το οποίο έχουμε καλύψει στο άρθρο μας με τίτλο Οι «“ύποπτες” συναλλαγές στο επίκεντρο των ελέγχων της εφορίας», που δημοσιεύτη­κε στις 12 Μαρτίου 2017.

 ??  ?? Ο ελεγχόμενο­ς πρέπει να αποδείξει την πραγματική πηγή ή αιτία της κατάθεσης και ότι έχει φορολογηθε­ί ή νομίμως απαλλαγεί της φορολογίας.
Ο ελεγχόμενο­ς πρέπει να αποδείξει την πραγματική πηγή ή αιτία της κατάθεσης και ότι έχει φορολογηθε­ί ή νομίμως απαλλαγεί της φορολογίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece