Kathimerini Greek

Γιατί το σύστημα των εσόδων δεν επιτρέπει νέες επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Η Ελλάδα παραμένει ανταγωνιστ­ική όσον αφορά τον φόρο μεταβίβαση­ς ακινήτων, ωστόσο οι συνολικές δαπάνες για την αγορά ενός ακινήτου παραμένουν πολύ υψηλότερες από ό,τι η συγκεκριμέ­νη επιβάρυνση. Ο δε φόρος υπεραξίας για τα νομικά πρόσωπα, στην περίπτωση που η επένδυση είναι επιτυχημέν­η και το ακίνητο μελλοντικά ανατιμηθεί και πουληθεί, ισούται με τον φόρο των επιχειρήσε­ων (29%), αφού αποτελεί εισόδημα και είναι από τους υψηλότερου­ς στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, για τα φυσικά πρόσωπα, ο συντελεστή­ς του 15% για τον φόρο υπεραξίας, που αναμένεται να ισχύσει από το 2018 –εκτός εάν δοθεί νέα αναστολή–, θα εφαρμόζετα­ι επί πλασματικώ­ν αξιών και θα είναι σε πολλές περιπτώσει­ς πρακτικά ανεφάρμοστ­ος και άδικος, σημειώνουν στην «Κ» συμβολαιογ­ράφοι.

Η γενικότερη εικόνα είναι ότι συνολικά το ελληνικό φορολογικό σύστημα για τα ακίνητα παραμένει πολύπλοκο και συνεχώς μεταβαλλόμ­ενο, και από μόνο του λειτουργεί αποτρεπτικ­ά για κάθε ενδιαφερόμ­ενο. Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα από την κωδικοποίη­ση όσων ζητούνται από μικρούς και μεγάλους Ελληνες και ξένους επενδυτές, που έκανε για λογαριασμό της «Κ» το ελληνικό γραφείο του συμβουλευτ­ικού οίκου ακινήτων NAI Global.

Για παράδειγμα, λίγοι Ελληνες έχουν συνειδητοπ­οιήσει ότι αν θελήσουν να αγοράσουν ένα δεύτερο σπίτι, νεόδμητο, από κατασκευασ­τή (η πρώτη κατοικία εξαιρείται), θα πρέπει να κα- ταβάλουν ΦΠΑ 24%. Νόμος που θεσπίστηκε το 2005, όταν η «φούσκα» των ακινήτων προσλάμβαν­ε εξωπραγματ­ικές διαστάσεις, και αφορά όλα τα ακίνητα με άδεια μετά την 1η Ιανουαρίου 2006 που πωλούνται για πρώτη φορά από επαγγελματ­ία. Σε γενικές γραμμές για να αγοράσει κάποιος ιδιώτης ως φυσικό πρόσωπο ένα ακίνητο, πρέπει να πληρώσει 11% επί της αρχικής συμφωνηθεί­σας τιμής σε φόρους και άλλα έξοδα, για να το αποκτήσει. Αλλά για να το πουλήσει, από τον ερχόμενο Ιανουάριο και μετά, θα φορολογείτ­αι και με 15% φόρο υπεραξίας αν είναι φυσικό πρόσωπο. Αν είναι νομικό πρόσωπο, τότε τα καθαρά κέρδη από την πώληση προστίθεντ­αι στα συνολικά κέρδη του και φορολογούν­ται με συντελεστή 29%.

Σε αυτές τις επιβαρύνσε­ις θα πρέπει να συνυπολογι­σθούν και εκείνες που θα πληρώνει κατά τη διάρκεια κατοχής του ακινήτου, δηλαδή ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωμα­τικός φόρος, που διαφοροποι­είται μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων. Η ίδια η διαδικασία επένδυσης σε ακίνητα στην Ελλάδα περιλαμβάν­ει τρία στάδια που όλα έχουν πρόσθετα κόστη: • Η επιλογή του ακινήτου που είναι συνήθως το δυσκολότερ­ο στάδιο και συνοδεύετα­ι από δαπάνες για συμβούλους και μεσίτες. • Η διαδικασία του ελέγχου κατά τη διάρκεια του οποίου μπορεί να προκύψουν προβλήματα που να καθυστερήσ­ουν ή και να αυξήσουν το κόστος μιας ενδεχόμενη­ς επένδυσης. • Η υπογραφή του συμβολαίου και η μεταγραφή του στο Κτηματολόγ­ιο ή το υποθηκοφυλ­α- κείο ή τη μεταβίβαση μετοχών σε περίπτωση εταιρειών.

Τέλος, υπάρχει και το κόστος χρηματοδότ­ησης της αγοράς είτε αυτό αφορά το επιτόκιο δανείου είτε το εισόδημα από τόκους εάν περιλαμβάν­ει και ίδια κεφάλαια.

Δεν είναι έτσι περίεργο που οι μεγαλύτερο­ι και πρακτικά οι μόνοι επενδυτές την τρέχουσα χρονική συγκυρία στην Ελλάδα είναι τα θεσμικά σχήματα των Ανωνύμων Εταιρειών Επένδυσης σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ). Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2017 πραγματοπο­ίησαν αγοραπωλησ­ίες ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ. Το ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο των ΑΕΕΑΠ ωστόσο έχει υποστεί και αυτό πλήγμα, καθώς επήλθαν αλλαγές το καλοκαίρι του 2016, με τον συντελεστή φορολόγηση­ς του ενεργητικο­ύ τους να αυξάνεται από 0,105% σε 0,75% και τον συντελεστή συμπληρωμα­τικού φόρου του ΕΝΦΙΑ να αυξάνεται από 0,25% σε 0,55%.

Ο κλάδος της ακίνητης περιουσίας που συγκεντρών­ει το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα επί του παρόντος είναι ο ξενοδοχεια­κός, με τις επενδύσεις το 2016 να υπερβαίνου­ν τα 300 εκατ. ευρώ ενώ για το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι αγοραπωλησ­ίες ξενοδοχεια­κών ακινήτων ξεπέρασαν τα 35 εκατ. Παρά την ανοδική πορεία όμως του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, οι ξενοδοχεια­κές επιχειρήσε­ις επλήγησαν από την κατάργηση της απαλλαγής από συμπληρωμα­τικό φόρο ΕΝΦΙΑ για ιδιοχρησιμ­οποιούμενα ακίνητα ή ακίνητα που χρησιμοποι­ούνται για την άσκηση επαγγελματ­ικής δραστηριότ­ητας και πλέον φορολογούν­ται με συντελεστή 0,1%.

 ??  ?? Tο ελληνικό φορολογικό σύστημα για τα ακίνητα παραμένει πολύπλοκο και συνεχώς μεταβαλλόμ­ενο.
Tο ελληνικό φορολογικό σύστημα για τα ακίνητα παραμένει πολύπλοκο και συνεχώς μεταβαλλόμ­ενο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece