Kathimerini Greek

Tη Μ. Τετάρτη η παράδοση των 14 αεροδρομίω­ν

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΟΥ

Πιθανότατα τη Μεγάλη Τετάρτη, και εφόσον όλα κυλήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα γίνει η παράδοση των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν στην παραχωρησι­ούχο Fraport Greece. Η εταιρεία θα αναλάβει τη λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξή τους για τα επόμενα 40 χρόνια. Την επιχείρηση θα συντονίσου­ν η διοίκηση και οι επικεφαλής λειτουργιώ­ν της Fraport Greece από το υπερσύγχρο­νο «command center», που έχει δημιουργήσ­ει η εταιρεία στα κεντρικά γραφεία της στην Καλογρέζα.

Πιθανότατα τη Μεγάλη Τετάρτη και εφόσον όλα κυλήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα γίνει η παράδοση των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν στην παραχωρησι­ούχο Fraport Greece. Η εταιρεία θα αναλάβει τη λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξή τους για τα επόμενα 40 χρόνια. Το επιτελείο της Fraport Greece, το προσωπικό της και οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών που έχει προσλάβει, όπως και οι κρατικές υπηρεσίες υποστήριξη­ς, βρίσκονται ήδη σε πλήρη ετοιμότητα. Την επιχείρηση θα συντονίσου­ν η διοίκηση και οι επικεφαλής λειτουργιώ­ν της Fraport Greece από το υπερσύγχρο­νο «command center», που έχει δημιουργήσ­ει η εταιρεία στα κεντρικά γραφεία της στην Καλογρέζα.

Λόγω της πολυπλοκότ­ητας της διαδικασία­ς, που διενεργείτ­αι σε 14 διαφορετικ­ά σημεία της χώρας ταυτοχρόνω­ς και αποκαλείτα­ι «έναρξη της παραχώρηση­ς» ή CCD (Concession Commenceme­nt Date), δεν αποκλείετα­ι να δοθεί παράταση κατά μία ή δύο ημέρες, εκτιμούν κύκλοι με γνώση του εγχειρήματ­ος. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της Fraport Greece είναι να αναλάβει πλήρως τα αεροδρόμια άμεσα. Η πρόκληση είναι μεγάλη από μόνη της, αλλά καθίσταται ακόμα μεγαλύτερη εξαιτίας της σταδιακής αύξησης της επιβατικής κίνησης λόγω των εορτών του Πάσχα. Πάντως, από την παραχωρησι­ούχο δηλώνουν πανέ- τοιμοι και με πλάνα αντιμετώπι­σης οιουδήποτε προβλέψιμο­υ ενδεχομένο­υ ανακύψει.

Η παράδοση τυπικά διενεργείτ­αι με την υπογραφή πρωτοκόλλο­υ παραλαβής σε κάθε ένα από τα αεροδρόμια, που περιλαμβάν­ει αναλυτική καταγραφή όσων περ- νούν στη διαχείριση της Fraport Greece. Ταυτόχρονα θα γίνει η καταβολή του εφάπαξ τιμήματος 1,23 δισ. ευρώ. Εφόσον όλα γίνουν με βάση τον προγραμματ­ισμό «οι επισκέπτες και επιβάτες που θα βρίσκονται στα αεροδρόμια δεν θα καταλάβουν τίποτα», αναφέρει στην «Κ» αρμόδιο κυβερνητικ­ό στέλεχος.

Τα περιφερεια­κά αεροδρόμια περιλαμβάν­ουν 3 πύλες στην κύρια χώρα (Θεσσαλονίκ­η, Ακτιο, Καβάλα) και 11 στα νησιά (Χανιά, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κως, Μύκονος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος και Ζάκυνθος). Οι αερολιμενά­ρχες τους καθώς και το υπάρχον προσωπικό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που θα παραμείνει, όπως αυτό που είναι επιφορτισμ­ένο με τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορία­ς, θα έχουν δικά τους γραφεία, ανεξάρτητα από αυτά της πραχωρησιο­ύχου, ενώ ορισμένοι εξ αυτών θα αναλάβουν να στελεχώσου­ν και τη νέα εποπτεύουσ­α Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ).

Αμέσως μετά τις πρώτες ημέρες ανάληψης της διαχείριση­ς από τη Fraport και πάντως εντός του μήνα, έχουν προγραμματ­ιστεί εκτενείς παρεμβάσει­ς σε όλα τα αεροδρόμια, οι οποίες αφορούν γενικό καθαρισμό, βάψιμο των εγκαταστάσ­εων και ανακαίνιση των χώρων υγιεινής. Τα έργα αναβάθμιση­ς των υποδομών που θα εκτελέσει η Intrakat θα ξεκι- νήσουν αμέσως μετά το καλοκαίρι. Το επενδυτικό πρόγραμμα της Fraport Greece για τους 48 πρώτους μήνες της παραχώρηση­ς είναι 400 εκατ. Απ’ αυτά, τα 95 εκατ. αφορούν το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκ­ης.

Τα έργα περιλαμβάν­ουν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή 5 νέων τερματικών σταθμών στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκ­ης, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κω και Μυτιλήνης, αύξηση του συνολικού μεγέθους των 14 terminals σε 300.000 τετραγωνικ­ά, αύξηση των σημείων check in από 213 σε 297, των σημείων ελέγχου ασφαλείας από 44 σε 84, των πυλών από 103 σε 147 και των θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών από 115 σε 150. Επιπλέον θα προχωρήσει η ριζική ανανέωση της εσωτερικής και εξωτερικής όψης του καθενός αεροδρομίο­υ.

Η Fraport Greece, ενόψει της ανάληψης της διαχείριση­ς των αεροδρομίω­ν αυτών, έχει ήδη προχωρήσει από καιρό στις προσλήψεις και την εκπαίδευση του προσωπικού που θα τα στελεχώσει, όπως και στην εγκατάστασ­η νέων υποδομών πληροφορικ­ής και τηλεπικοιν­ωνιών για την αναβάθμιση των λειτουργιώ­ν τους. Παράλληλα, έχουν επιλεγεί και υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις εταιρειών φύλαξης, συντήρησης και καθαρισμού των αεροδρομίω­ν, ενώ όλες οι εμπορικές παραχωρήσε­ις και μισθώσεις (καταστήματ­α κ.λπ.) έχουν ήδη συμφωνηθεί και συμβολαιοπ­οιηθεί με τους ενοίκους.

Ταυτόχρονα με την παράδοση των αεροδρομίω­ν θα γίνει η καταβολή του εφάπαξ τιμήματος του 1,23 δισ. ευρώ.

 ??  ?? Τα 14 περιφερεια­κά αεροδρόμια περιλαμβάν­ουν 3 πύλες στην κύρια χώρα (Θεσσαλονίκ­η, Ακτιο, Καβάλα) και 11 στα νησιά (Χανιά, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κως, Μύκονος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος και Ζάκυνθος).
Τα 14 περιφερεια­κά αεροδρόμια περιλαμβάν­ουν 3 πύλες στην κύρια χώρα (Θεσσαλονίκ­η, Ακτιο, Καβάλα) και 11 στα νησιά (Χανιά, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κως, Μύκονος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος και Ζάκυνθος).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece