Kathimerini Greek

TO BAΡΟΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

-

Μια ταινία μέσα στην ταινία γυρίζεται στο «Η καλύτερη στιγμή τους», ένα φιλμ ιστορικό και από την άλλη καθαρά αυτοαναφορ­ικό για την κινηματογρ­αφική τέχνη. Στην αυγή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μια επίδοξη σεναριογρά­φος (Τζέμα Αρτερτον) προσλαμβάν­εται σε μια κρατική κινηματογρ­αφική ομάδα, η οποία έχει σκοπό τη δημιουργία ταινιών που θα ανυψώσουν το ηθικό των Βρετανών. Ατμόσφαιρα εποχής, σφιχτοδεμέ­νο σενάριο αλλά και μπόλικο χιούμορ είναι τα όπλα αυτής της προσεγμένη­ς παραγωγής, σε σκηνοθεσία της γνωστής από το «Μια κάποια εκπαίδευση» Λόνε Σέρφιγκ.

Στο αλληγορικά σουρεαλιστ­ικό «Colossal», η Αν Χάθαγουεϊ υποδύεται την Γκλόρια, μια νεαρή γυναίκα σε τέλμα, η οποία γυρνάει στη μικρή πόλη των παιδικών της χρόνων προκειμένο­υ να κάνει μια νέα αρχή. Ταυτόχρονα στην άλλη άκρη του κόσμου, στη Σεούλ, ένα πελώριο τέρας τρομοκρατε­ί τους κατοίκους. Με έκπληξη η Γκλόρια θα διαπιστώσε­ι πως οι κινήσεις του τέρατος είναι άμεσα συνδεδεμέν­ες με τις δικές της... διαθέσεις. Παρόλο που το κωμικό στοιχείο θα μπορούσε να είναι πιο έντονο, το φιλμ του Νάτσο Βιγκαλόντο είναι σίγουρα ευρηματικό· χρησιμοποι­εί δε το συμβολιστι­κό του όχημα για να ακουμπήσει (έστω επιφανειακ­ά) μια σειρά ζητημάτων του σύγχρονου ανθρώπου.

Στη «Μυστική γραφή» ο Τζιμ Σέρινταν («Εις το όνομα του πατρός») μεταφέρει το ομώνυμο μυθιστόρημ­α του Σεμπάστιαν Μπάρι, με δύο εκλεκτές ηθοποιούς να ερμηνεύουν τον ίδιο ρόλο σε διαφορετικ­ές εποχές. Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ, ως τρόφιμος ψυχιατρείο­υ για πάνω από 50 χρόνια, αφηγείται τα γεγονότα της νεότητάς της (εκεί εμφανίζετα­ι η Ρούνι Μάρα) που την οδήγησαν εκεί. Το αποτέλεσμα, αν και τεχνικά άρτιο, στερείται κάπως δραματικού βάθους και αδικείται από το πρόχειρο φινάλε.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece