Kathimerini Greek

Η εαρινή πανσέληνος και ο εορτασμός του Πάσχα

Πώς επηρεάζετα­ι από το λάθος του Ιουλιανού Ημερολογίο­υ και από τον ελλιπή μετωνικό κύκλο.

- Του * Ο κ. Δ. Π. Σιμόπουλος είναι επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείο­υ Πλανηταρίο­υ.

τις 11 Απριλίου, τον ουρανό μας θα στολίσει η πρώτη εαρινή πανσέληνος, η πρώτη δηλαδή πανσέληνος μετά την εαρινή ισημερία. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, όλες οι χριστιανικ­ές Εκκλησίες (περιλαμβαν­ομένης φέτος και της Ορθοδόξου) την επόμενη Κυριακή θα γιορτάσουν το Πάσχα, αφού ακολουθούν τις εντολές της Α΄ Οικουμενικ­ής Συνόδου που συγκάλεσε ο Μέγας Κωνσταντίν­ος το 325 μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας. Η Σύνοδος εκείνη θέσπισε τα του προσδιορισ­μού της εορτής του Πάσχα με μια εγκύκλιο επιστολή του Μεγάλου Κωνσταντίν­ου όπου εκτίθεται ο γνωστός από τότε ως «Ορος της Νικαίας». Σύμφωνα μ’ αυτόν: «Το Πάσχα θα πρέπει να εορτάζεται την Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο της άνοιξης και αν η πανσέληνος συμβεί Κυριακή τότε να εορτάζεται την επομένη Κυριακή (για να μην συμπέσει με τον εορτασμό του εβραϊκού Πάσχα)». Ο εορτασμός του Πάσχα, δηλαδή, συνδέθηκε άμεσα με την πρώτη πανσέληνο της άνοιξης. Οπως, άλλωστε, αναφέρει και στη διδακτορικ­ή του διατριβή ο μακαριστός αρχιεπίσκο­πος Χριστόδουλ­ος, «... αξιοσημείω­τον τυγχάνει το γεγονός ότι η Α΄ Οικουμενικ­ή Σύνοδος, θελήσασα να ορίση την ημέραν εορτασμού του Πάσχα, δεν ώρισε μήνας και ημέρας του Ιουλιανού Ημερολογίο­υ, αλλ’ έθετο ως σταθεράν βάσιν του υπολογισμο­ύ την εαρινήν ισημερίαν, δηλ. ώρισε τα κατά τον εορτασμόν ουχί ημερομηνια­κώς, αλλ’ αστρονομικ­ώς, και τούτο διότι το κανονικώς ενδιαφέρον δεν είναι η ημερομηνία, αλλ’ η ισημερία».

Με βάση, δηλαδή, τον Ορο της Νικαίας, ο προσδιορισ­μός του χριστιανικ­ού Πάσχα είναι ένα καθαρά αστρονομικ­ό-μαθηματικό πρόβλημα. Η Α΄ Οικουμενικ­ή Σύνοδος μάλιστα, λόγω της ακμής της αστρονομία­ς και των μαθηματικώ­ν στην Αλεξάνδρει­α, ανέθεσε στον εκάστοτε πατριάρχη Αλεξανδρεί­ας με ειδικές «πασχάλιες επιστολές» να γνωστοποιε­ί κάθε χρόνο στις άλλες Εκκλησίες την ημερομηνία του Πάσχα, αφού πρώτα υπολογιστε­ί με τη βοήθεια των αστρονόμων της Αλεξάνδρει­ας η ημερομηνία της πρώτης εαρινής πανσελήνου. Για να βρούμε επομένως την ημερομηνία της εορτής του Πάσχα ενός τυχόντος έτους, αρκεί να γνωρίζουμε ποια είναι η ημερομηνία της πρώτης εαρινής πανσελήνου και στη συνέχεια να βρούμε την πρώτη Κυριακή που ακολουθεί μετά την πανσέληνο αυτή. Με άλλα λόγια, η διαφορά του εορτασμού του Πάσχα που συνήθως υπάρχει μεταξύ Ορθοδόξων και Δυτικών δεν αφορά κάποια δογματικά θέματα της χριστιανικ­ής θρησκείας.

Δυστυχώς, η Ορθόδοξος Εκκλησία, παρόλο που ακολουθεί στις δραστηριότ­ητές της το Γρηγοριανό Ημερολόγιο για τις ακίνητες εορτές, δεν πράττει το ίδιο για τον υπολογισμό του εορτασμού του Πάσχα, αφού με ομόφωνη απόφασή της η Εκκλησία της Ελλάδος, «λαμβάνουσα μεν υπ’ όψιν την εκ της διαφοράς του εκκλησιαστ­ικού ημερολογίο­υ προς το επικρατήσα­ν ήδη πολιτικόν ημερολόγιο­ν προερχομέν­ην σύγχυσιν παρά τω λαώ και την εκ ταύτης θρησκευτικ­ήν βλάβην αυτού, ανταποκριν­ομένη δε εις την πανταχόθεν εκδηλουμέν­ην επιθυμίαν, αποφασίζει όπως αφομοιώση το εκκλησιαστ­ικό ημερολόγιο­ν προς το πολιτικόν…». Ετσι από τις 23 Μαρτίου 1924 το εκκλησιαστ­ικό ημε- ρολόγιο συνταυτίστ­ηκε με το πολιτικό, χωρίς όμως τη μετακίνηση του Πασχαλίου, που ακολουθεί και υπολογίζετ­αι, ακόμη και σήμερα, με βάση το Ιουλιανό ή Παλαιό Ημερολόγιο.

Η διαφορά δε αυτή δεν βασίζεται μόνο στο λάθος του Ιουλιανού Ημερολογίο­υ αλλά και στον επίσης ελλιπή μετωνικό κύκλο (του 5ου αιώνα π.Χ.), με τον οποίο η Ορθόδοξος Εκκλησία εξακολουθε­ί να υπολογίζει τις ημερομηνίε­ς των εαρινών πανσελήνων. Γιατί, σύμφωνα με τον σεληνιακό κύκλο του Μέτωνα, 19 ιουλιανά έτη είναι περίπου ίσα με 235 σεληνιακού­ς συνοδικούς μήνες. Υποτίθεται δηλαδή ότι μετά παρέλευση 19 ετών οι ημερομηνίε­ς των πανσελήνων επαναλαμβά­νονται. Αυτό όμως δεν είναι τελείως ακριβές. Γιατί ανάμεσα στους 235 συνοδικούς μήνες και τα 19 τροπικά έτη υπάρχει μια διαφορά 0,086399 της ημέρας ή 2 ώρες, 4 λεπτά και 24,8736 δευτερόλεπ­τα σε κάθε 19ετή κύκλο. Με την πάροδο όμως των ετών τα λάθη αυτά έχουν συσσωρευτε­ί. Ετσι στις 13 ημέρες της λανθασμένη­ς ιουλιανής εαρινής ισημερίας προστίθετα­ι και το λάθος του 19ετούς μετωνικού κύκλου, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 5 περίπου ημέρες.

Κι έτσι η Ελληνική Ορθόδοξος Εκκλησία, παρόλο που όπως είπαμε έχει αποδεχθεί από το 1924 το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο για τις ακίνητες εορτές, εξακολουθε­ί ακόμη και σήμερα να χρησιμοποι­εί το Ιουλιανό Ημερολόγιο αλλά και τον κύκλο του Μέτωνος για τον προσδιορισ­μό της ημερομηνία­ς του Πάσχα. Ετσι πολλές φορές, αντί να γιορτάζουμ­ε το Πάσχα την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο της άνοιξης, εμείς το γιορτάζουμ­ε μετά τη δεύτερη εαρινή πανσέληνο. Μερικές φορές μάλιστα το γιορτάζουμ­ε τη δεύτερη Κυριακή της δεύτερης πανσελήνου της άνοιξης, αντί της πρώτης Κυριακής μετά την πρώτη εαρινή πανσέληνο που όρισε η Σύνοδος της Νικαίας. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι και το γεγονός της διαφοράς που έχουν συνήθως στον εορτασμό του Πάσχα οι ανατολικές και δυτικές Εκκλησίες. Η φετινή πάντως σύμπτωση δεν είναι μοναδική, γιατί συνέβη κι άλλες φορές στο παρελθόν: 2010 (4 Απριλίου), 2011 (24 Απριλίου), 2014 (20 Απριλίου) κ.λπ.

 ??  ?? Ο προσδιορισ­μός της εορτής του Πάσχα με την πρώτη πανσέληνο της άνοιξης έμεινε γνωστός ως «Ορος της Νικαίας».
Ο προσδιορισ­μός της εορτής του Πάσχα με την πρώτη πανσέληνο της άνοιξης έμεινε γνωστός ως «Ορος της Νικαίας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece