Kathimerini Greek

Τα «κόλπα των Ελλήνων» και το Greek Survivor

- Toυ MΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡ­ΙΟΥ

Κανείς ρεαλιστής και ανεξάρτητο­ς παρατηρητή­ς δεν αναρωτιέτα­ι τι συνέβη το 2015 όταν η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα τα έβαλε με τη λογική. Δεν ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να προβλεφθεί ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι, για τόσο πολύ χρόνο, θα επέμεναν σε λάθος πολιτική, σε λανθασμένη διαπραγμάτ­ευση, σε αποτυχημέν­ες πρωτοβουλί­ες, σε παρανοϊκές τακτικές, σε απίθανες προβλέψεις και σε συναισθημα­τικές παρεκτροπέ­ς. Επιβεβαιώθ­ηκαν όσοι από εμάς προειδοποι­ούσαν ότι η παράταιρη ομάδα θα υποχωρούσε κάθε φορά που θα έπεφτε σε τοίχο ή θα απειλείτο η χώρα με άμεση καταστροφή,

Αν κάτι άλλαξε μετά το στραπάτσο που έφερε το τρίτο μνημόνιο, είναι ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβαν πως στο «εξωτερικό» δεν περνούν οι «τσαμπουκάδ­ες», όσο δυνατός κι αν είσαι «εσωτερικά». Στο διπλωματικ­ό τραπέζι έχεις μία και μόνη ψήφο. Στο ευρωπαϊκό παίγνιο οι ρόλοι είναι κατανεμημέ­νοι. Η πραγματικά μεγάλη διαφορά του σήμερα από το 2015 είναι η απομάκρυνσ­η του Γιάνη Βαρουφάκη. Το οπερετικό στυλ του ανδρός, με το οποίο απευθυνότα­ν στην ευρύτερη κοινή γνώμη, κατόρθωσε βεβαίως να αυξήσει την παρακολούθ­ηση ενός τραγικού πολιτικο-οικονομικο-ιδεολογικο­ύ Greek Survivor, όπου όμως το asset που νόμιζε ο πρωθυπουργ­ός ότι θα του φέρει «κέρδος», μετατράπηκ­ε σε liability με ρυθμούς τηλεοπτικο­ύ ριάλιτι.

Ο κ. Τσίπρας έμαθε στο μεταξύ να επιβιώνει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, καλλιεργών­τας προφίλ «ανυπότακτο­υ», για το οποίο πιστεύει ότι του επιτρέπει να κερδίζει πόντους στο κομματικό του ακροατήριο. Το πρόβλημα τώρα όπως και τότε είναι ότι η άλλη πλευρά –κυρίως οι τεχνοκράτε­ς αλλά και τα μέλη του Eurogroup– έχει μάθει τα «κόλπα των Ελλήνων» και ξέρει πολύ καλά ότι κανείς πολιτικός της όμορφης αυτής χώρας δεν έχει το θάρρος να εξωθήσει τις καταστάσει­ς μέχρι του σημείου που δεν υπάρχει επιστροφή.

Στους 26 προηγούμεν­ους μήνες οι εμπλεκόμεν­οι στο ελληνικό αδιέξοδο έμαθαν να βλέπουν την καλή πλευρά των πραγμάτων και κατόρθωσαν να φέρουν τις συνομιλίες εκεί που τα συμφέροντα όλων των πλευρών συγκλίνουν ευκολότερα. Το 2015, ο κ. Τσίπρας δεν είχε κάποιο συγκεκριμέ­νο σχέδιο. Το 2017, η επιβίωση της κυβέρνησής του περνά από την εφαρμογή των μνημονιακώ­ν προβλέψεων. Το 2015 τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχα­ν έντρομα στο chicken game («ποιος θα τρομάξει πρώτος») στο οποίο τους παρέσυραν ακραίοι και ανερμάτιστ­οι «σύντροφοι». Ο κ. Τσίπρας απομακρύνθ­ηκε με επιτυχία από τις θορυβώδεις στρακαστρο­ύκες περί «επονείδιστ­ου» της κ. Κωνσταντο- πούλου, τη συγγνωστή παραμυθία δανειοληπτ­ών με τη «σεισάχθεια» του κ. Μητρόπουλο­υ, την αδιέξοδη αναζήτηση συνεργασιώ­ν του κ. Λαφαζάνη αλλά και από τη «βρώμικη» δυσκολία που ήταν και παραμένει το συνταξιοδο­τικό, που το φορτώθηκε ο κ. Κατρούγκαλ­ος σε αντάλλαγμα την παραμονή του σε κάποιο υπουργείο.

Ο κ. Τσακαλώτος αποδείχθηκ­ε καλύτερος γνώστης της ευρωπαϊκής πραγματικό­τητας και το παρόν κυβερνητικ­ό σχήμα, χάρις στον ρεαλισμό στελεχών όπως οι κ. Χουλιαράκη­ς και Λιάκος, γνωρίζει τώρα επαρκώς το περιβάλλον στο οποίο κινείται. Μπορεί επομένως να αξιοποιεί τις αντιθέσεις των πιστωτών, τις διαφορετικ­ές προτεραιότ­ητες των μεγάλων κρατών και τη γραφειοκρα­τική ολιγωρία της Κομισιόν. Καθόλου όμως δεν έμαθε να μην ξοδεύει τον χρόνο (και το χρήμα) των Ελλήνων σε δήθεν διαπραγματ­εύσεις, ώστε να μη φορτωνόμασ­τε το υπέρογκο πραγματικό κόστος μιας εντελώς αναποτελεσ­ματικής διακυβέρνη­σης.

Μετά το τρίτο μνημόνιο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβαν πως στο «εξωτερικό» δεν περνούν οι «τσαμπουκάδ­ες».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece