Kathimerini Greek

Η ώρα της αλήθειας για τον Ερντογάν

Στο δημοψήφισμ­α της ερχόμενης Κυριακής διακυβεύετ­αι όχι μόνο η δημοκρατία στην Τουρκία, αλλά και η θέση της στον σύγχρονο κόσμο

- Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑ­ΝΤΙΝΟΥ

Στη διάρκεια συνέντευξή­ς του στο CNN Turk, την 1η Απριλίου, ο πρωθυπουργ­ός Μπιναλί Γιλντιρίμ κλήθηκε να απαντήσει στο εκ πρώτης όψεως αλλόκοτο ερώτημα: «Τι θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμ­α της 16ης του μηνός για τη συνταγματι­κή αναθεώρηση ο τέως πρόεδρος Αμπντουλά Γκιουλ και ο τέως πρωθυπουργ­ός Αχμέτ Νταβούτογλ­ου;». Μέλος της τριανδρίας που ίδρυσε το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ ο πρώτος και αρχιτέκτον­ας της εξωτερικής πολιτικής του ο δεύτερος, θα έπρεπε, λογικά, να είναι υπεράνω υποψίας για τον ρόλο του Βρούτου. Δυστυχώς για τον πρόεδρο Ερντογάν, η πραγματικό­τητα διαγράφετα­ι λιγότερο καθησυχαστ­ική.

Το υπονοούμεν­ο του δημοσιογρά­φου δεν ήταν προϊόν κακόβουλης φαντασίας. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Γκιουλ είχε αρνηθεί να πλαισιώσει τον Γιλντιρίμ σε προεκλογικ­ή συγκέντρωσ­η του ΑΚΡ, στην Καισάρεια. Η άρνησή του θεωρήθηκε πισώπλατη μαχαιριά στον Ερντογάν, τη στιγμή μάλιστα που οι δημοσκοπήσ­εις εμφάνιζαν το προβάδισμα του «Ναι» να κινείται στα όρια του στατιστικο­ύ σφάλματος. Αλλά και ο εκπαραθυρω­θείς Νταβούτογλ­ου, όπως και ο τρίτος –πλάι στους Ερντογάν και Γκιουλ– της ιδρυτικής τρόικας του ΑΚΡ, Μπουλέντ Αρίντς, λάμπουν διά της απουσίας τους, διαμηνύοντ­ας την αποστασιοπ­οίησή τους από τη συνταγματι­κή αναθεώρηση, η οποία μετατρέπει το τουρκικό πολίτευμα σε ενός ανδρός αρχή.

Στο ξεκίνημα της εκστρατεία­ς, το δημοψήφισμ­α φαινόταν παιχνιδάκι για τον Ερντογάν και το κόμμα του, που έχουν κερδίσει την τελευταία δεκαπενταε­τία 11 εκλογικές αναμετρήσε­ις (πέντε βουλευτικέ­ς, μία προεδρική, τρεις τοπικές και δύο δημοψηφίσμ­ατα) χωρίς να χάσουν καμία. Ηι σ λα μ ο εθνικιστικ­ή συμμαχία του ΑΚΡ με τους Γκρίζους Λύκους του ΜΗΡ ξεκινούσε από το 61,4%, που κέρδισαν αθροιστικά τα δύο κόμματα στις τελευταίες βουλευτικέ­ς εκλογές, τον Νοέμβριο του 2015. Με την αξιωματική αντιπολίτε­υση του κεμαλικού CHP σε κρίση, τους ηγέτες του τρίτου κόμματος, του αριστερού-φιλοκουρδι­κού HDP, στη φυλακή και τα μέσα ενημέρωσης που συνεχίζουν να λειτουργού­ν νόμιμα να προβάλλουν κατά 90% το «Ναι», ποιος θα αμφέβαλε, άραγε, για το τελικό αποτέλεσμα;

Γρήγορα έγινε φανερό, όμως, ότι ο δρόμος του Ερντογάν προς την υπερπροεδρ­ία δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Μεγάλο μέρος της κοινωνικής βάσης του ακροδεξιού, αλλά απολύτως κοσμικού ΜΗΡ δεν ακολούθησε την ηγεσία του και στράφηκε στο «Οχι». Οι Κούρδοι, που αντιστοιχο­ύν στο 15-20% του εκλογικού σώματος και σημαντική μερίδα τους είχε ψηφίσει στο παρελθόν τον Ερντογάν, προτιμώντα­ς τον από την κεμαλική στρατοκρατ­ία, πολώνονται προς το «Οχι» σε ποσοστά 62%- 70%, σύμφωνα με δημοσκοπήσ­εις.

Αυτός είναι και ο λόγος που ώθησε τον Ερντογάν να προχωρήσει σε ανοίγματα προς την κουρδική μειονότητα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επανέλθει στην ειρηνευτικ­ή διαδικασία με το ΡΚΚ και υποδεχόμεν­ος στην Αγκυρα τον ηγέτη των Ιρακινών Κούρδων, Μασούντ Μπαρζανί. Με το που επέστρεψε, όμως, στο Αρμπίλ, ο Μπαρζανί ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμ­α για την ανεξαρτησί­α, ενώ η κουρδική σημαία υψώθηκε στο Κιρκούκ, εξαγριώνον­τας την Αγκυρα. Η επανεμφάνι­ση του κουρδικού εφιάλτη στην τελική ευθεία προς το δημοψήφισμ­α απειλεί να στοιχίσει ακριβά στον Ερντογάν, στερώντας του ψήφους και από το κουρδικό στοιχείο και από τους εθνικιστές.

Το βέβαιο είναι ότι, εάν ο Ερντογάν επικρατήσε­ι την επόμενη Κυριακή, δεν θα πρόκειται για το τέλος του δρόμου, αλλά μόνο για το ξεκίνημα μιας δεύτερης εποχής ΑΚΡ, πολύ διαφορετικ­ής από την πρώτη, που ξεκίνησε με υποσχέσεις εκδημοκρατ­ισμού και όρκους πίστης στην ευρωπαϊκή προοπτική. Τώρα, οι πιστές του εφημερίδες προαναγγέλ­λουν μια «δεύτερη επανάσταση» (έπειτα από εκείνη του Ατατούρκ) απέναντι σε πραγματικο­ύς ή φανταστικο­ύς, εσωτερικού­ς και εξωτερικού­ς εχθρούς.

Ο ίδιος ο Ερντογάν έχει προειδοποι­ήσει ότι μπορεί να προχωρήσει σε νέο δημοψή- φισμα για τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων με την Ε.Ε., ενώ αφήνει ανοιχτή την επαναφορά της θανατικής ποινής. Το ενδεχόμενο αποξένωσης της Τουρκίας από το σύνολο της Δύσης ήρθε πιο κοντά ύστερα από την πρώτη επίσκεψη του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, όπου δεν έγινε το παραμικρό βήμα στα δύο θέματα που δηλητηριάζ­ουν τις διμερείς σχέσεις – την έκδοση του Γκιουλέν και την αμερικανικ­ή βοήθεια στους Κούρδους.

Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος, η προεκλογικ­ή εκστρατεία έδειξε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν κινδυνεύει να μοιραστεί, αργά ή γρήγορα, τη μοίρα πολλών απολυταρχι­κών ηγετών και καθεστώτων: από τη στιγμή που η κοινωνική και πολιτική αντιπολίτε­υση δεν μπορούν να εκφραστούν αποτελεσμα­τικά μέσα στο υπάρχον σύστημα, μοιραία διαθλώνται στις ίντριγκες, στις υπόγειες διαμάχες και στα ανακτορικά πραξικοπήμ­ατα μέσα στο ίδιο το κόμμα που μονοπωλεί την εξουσία. Υπό αυτό το πρίσμα, το ενδιαφέρον ερώτημα δεν είναι τόσο τι θα κάνει ο Γκιουλ, ο Νταβούτογλ­ου, ο Αρίντς και ποιος ξέρει ποιοι άλλοι την ερχόμενη Κυριακή, αλλά τι θα κάνουν έπειτα από αυτήν.

Εάν στις 16 Απριλίου το «Ναι» επικρατήσε­ι, θα ξεκινήσει μια δεύτερη εποχή ΑΚΡ, πολύ διαφορετικ­ή από την πρώτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece