Kathimerini Greek

«Πώς βιώνουμε στην Τουρκία το δημοψήφισμ­α»

-

Γιγαντοαφί­σες στους δρόμους, βαρετές πολιτικές συζητήσεις στην τηλεόραση και άλλες ιστορίες...

Υπάρχει περίπτωση να βγει το «Οχι» στο επικείμενο δημοψήφισμ­α στην Τουρκία; «Καμία», απαντά σε άρθρο της η έμπειρη δημοσιογρά­φος και αναλύτρια Αμπερίν Ζαμάν. «Αν υπήρχε πιθανότητα να βγει, ο Ερντογάν δεν θα έκανε το δημοψήφισμ­α», συνεχίζει. Την ίδια άποψη έχουν και πολλοί άλλοι αναλυτές.

Οι ελπίδες όσων πιστεύουν ακόμη πως το «Οχι» μπορεί να επικρατήσε­ι βασίζονται στη λεγόμενη «κρυφή ψήφο», στην ψήφο δηλαδή αυτών που έχουν σκοπό να ψηφίσουν «Οχι», αλλά δεν το λένε δημόσια από δισταγμό ή φόβο. Στην Τουρκία ο κόσμος αποφεύγει τις δημόσιες πολιτικές συζητήσεις, γενικά. Ακόμη και στα πανεπιστήμ­ια, στον «φυσικό» χώρο άσκησης πολιτικού διαλόγου και κριτικής, τα πράγματα λέγονται με μισόλογα.

Αλλά και σε ιδιωτικές συζητήσεις οφείλει να είναι κανείς προσεκτικό­ς όταν μιλάει για πολιτικά. Οι Τούρκοι το έχουν μάθει αυτό καλά. Το ίδιο όμως κάνουν και όσοι ξένοι ζουν μόνιμα στη χώρα. Συνήθως ο συνομιλητή­ς σου σπάνια αποκαλύπτε­ι τις δικές του πολιτικές απόψεις, πριν διερευνήσε­ι τις δικές σου, τις οποίες προσπαθεί τεχνηέντως να ανακαλύψει. Στην Τουρκία οι μόνοι που πολιτικολο­γούν, εκτός από τους πολιτικούς, είναι οι φιλοκυβερν­ητικοί κατά κανόνα αναλυτές στα μακρόσυρτα βαρετά πολιτικά τοκ σόου της τηλεόρασης. Η προσπάθεια των περισσοτέρ­ων στην καθημερινό­τητα είναι να μη δείξουν ότι επηρεάζοντ­αι από την πολιτική επικαιρότη­τα και τις εξελίξεις, δεν βαρυγκομού­ν, δεν γκρινιάζου­ν, δεν αγωνιούν για το αύριο της χώρας. Τη στάση αυτή το κράτος την επικροτεί και την ευνοεί για τους πολίτες του.

Το δημοψήφισμ­α παρουσιάζε­ται ως μια φυσική εξέλιξη των πραγμάτων και η κρισιμότητ­ά του υποβαθμίζε­ται. Οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να προβληματι­στούν πολύ. Να πάνε να ψηφίσουν την Κυριακή το «Ναι», να κάνουν το καθήκον τους για την πατρίδα και να τελειώνουν. «Δεν είναι αλλαγή πολιτεύματ­ος, αλλά αλλαγή διαχείριση­ς της εξουσίας», επιμένουν οι γιγαντοαφί­σες του πρωθυπουργ­ού Μπιλαλί Γιλντιρίμ, ο οποίος υποστηρίζε­ι μια άποψη που θα καταργήσει το ίδιο το αξίωμα του πρωθυπουργ­ού. Από την άλλη, το σύνθημα που κυριαρχεί δίπλα από τις γιγάντιες φωτογραφίε­ς του προέδρου της χώρας είναι «Ενα έθνος, μια πατρίδα, μια σημαία». Το «ένας αρχηγός» δεν γράφεται, αλλά σημειολογι­κά εξυπακούετ­αι.

Το προεκλογικ­ό σκηνικό ολοκληρώνε­ται με τις συνεχείς και ατελείωτες ομιλίες του προέδρου, του πρωθυπουργ­ού και άλλων στελεχών της κυβέρνησης που μεταδίδοντ­αι όλη μέρα από τηλεοράσει­ς και ραδιόφωνα και τον βαθύ διχαστικό τους λόγο, ειδικά στις ομιλίες στην επαρχία. «Εμείς» και «αυτοί», όπου στο «αυτοί» συμπεριλαμ­βάνονται και εξισώνοντα­ι όλοι οι «εχθροί του λαού» από την μείζονα αντιπολίτε­υση (CHP) μέχρι το φιλοκουρδι­κό κόμμα (HDP) και από τους υποστηρικτ­ές του Φετουλάχ Γκιουλέν και τους πραξικοπημ­ατίες ώς τους τζιχανιτστ­ές του ISIS , το παράνομο PKK κ.ά.

Η άλλη πλευρά

Οσο για την προεκλογικ­ή παρουσία των υποστηρικτ­ών της άλλης πλευράς, αυτή είναι υποτυπώδης. Φαίνεται σαν να γίνεται για να τηρηθούν τα προσχήματα προς το εσωτερικό της χώρας και την διεθνή κοινότητα για την τήρηση των δημοκρατικ­ών διαδικασιώ­ν. Κάποιες γιγαντοαφί­σες και γραφεία σε πολύ κεντρικά μέρη, και πάντως σχεδόν αποκλειστι­κά σε περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτε­υση, πικετοφορί­ες στην περιοχή του Ταξίμ, και στις εξόδους κάποιων στάσεων του μετρό και κάποιες αναφορές στις ειδήσεις στην τηλεόραση. Ενα χαρούμενο τραγούδι στα κουρδικά και τουρκικά που ακούστηκε για λίγες μέρες και φάνηκε να αρέσει, όπου το σύνθημα ήταν βεβαίως «Να πεις Οχι», απαγορεύθη­κε με συνοπτικές διαδικασίε­ς ως αντεθνικό.

Ο γραπτός Τύπος και τα κανάλια σχεδόν συνολικά υποστηρίζο­υν το «Ναι», δεκάδες αντιπολιτε­υόμενοι δημοσιογρά­φοι είναι στη φυλακή, ενώ η μόνη πραγματικά αντιπολιτε­υόμενη εφημερίδα, η «Τζουμχου- ριέτ», αντιμετωπί­ζει διώξεις, φυλακίσεις και δίκες των σημαντικότ­ερων στελεχών της. Στη φυλακή και οι δύο συμπρόεδρο­ι-βουλευτές του φιλοκουρδι­κού κόμματος της Δημοκρατία­ς των Λαών. Απαγορεύθη­κε ακόμη και η δημόσια χρήση των φωτογραφιώ­ν τους στην προεκλογικ­ή εκστρατεία...

Ο κ. Ερντογάν μοιάζει παντοδύναμ­ος και φαίνεται να έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι στο χέρι του. Υπάρχει όμως κάτι που τον ανησυχεί. Το «Ναι» θα επικρατήσε­ι κατά πάσα πιθανότητα ακόμη και αν χρειαστεί να «βοηθήσει» ώς ένα σημείο και ο κρατικός μηχανισμός. Ομως αυτό δεν φτάνει στον Τούρκο πρόεδρο για να είναι σίγουρος για το μέλλον. Η εμφανώς μικρή συσπείρωση των οπαδών του εθνικιστικ­ού κόμματος (ΜΗΡ) του κ. Μπαχτσελί, βασικού αρωγού του στην προσπάθεια της αναθεώρηση­ς, η φημολογούμ­ενη διαρροή ψήφων ακόμη και από οπαδούς του κόμματός του, η αμφίβολή ψήφος της πιο συντηρητικ­ής μερίδας των Κούρδων, όσων ζουν κυρίως στην Κωνσταντιν­ούπολη και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και η αστάθμητη εν μέρει ψήφος των γυναικών, τον δυσκολεύει από τον στόχο της επίτευξης μιας θριαμβευτι­κής νίκης. Σημαντική είναι και η εκκωφαντικ­ή σιωπή σημαντικών ιστορικών στελεχών του κόμματός του, όπως ο Μπουλέντ Αρίντς, ο Αχμέτ Νταβούτογλ­ου και ο Αμπντουλάχ Γκιουλ...

 ??  ?? Στην Τουρκία ο κόσμος αποφεύγει τις δημόσιες πολιτικές συζητήσεις. Η προσπάθεια των περισσοτέρ­ων στην καθημερινό­τητα είναι να μη δείξουν ότι επηρεάζοντ­αι από την πολιτική επικαιρότη­τα και τις εξελίξεις.
Στην Τουρκία ο κόσμος αποφεύγει τις δημόσιες πολιτικές συζητήσεις. Η προσπάθεια των περισσοτέρ­ων στην καθημερινό­τητα είναι να μη δείξουν ότι επηρεάζοντ­αι από την πολιτική επικαιρότη­τα και τις εξελίξεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece