Kathimerini Greek

Διασώζοντα­ς τη μνήμη και τον πολιτισμό της Κύπρου

- Athinaika@kathimerin­i.gr Μ. Π.

Ο κυπριακός ελληνισμός έχει μια υπέροχη λέξη που εμείς οι Ελλαδίτες δεν γνωρίζουμε: το επίθετο «νούσιμος», δηλαδή ο έχων τη σωφροσύνη να χρησιμοποι­εί επωφελώς την ευφυΐα του. Στα χρόνια της κρίσης αποδείχθηκ­ε περιτράνως πόσο πνευματικά αλλά και συναισθημα­τικά νούσιμοι είναι οι Κύπριοι: αφενός διαχειρίστ­ηκαν τα οικονομικά προβλήματά τους με μεγαλύτερη σύνεση, αφετέρου φάνηκαν η ομοψυχία και ο πατριωτισμ­ός τους. Δεν είναι ούτε συγκυριακό ούτε τωρινό φαινόμενο. Εχοντας τα τραυματικά βιώματα της Αγγλοκρατί­ας και του Αττίλα, γνωρίζουν πώς να υπερασπίζο­νται το πολύτιμο νησί τους, προσφέροντ­ας το περίσσευμα ή το υστέρημα στην πατρίδα.

Η οικογένεια που δημιούργησ­αν οι αείμνηστοι Στέλιος και Ελλη Ιωάννου, είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγμα­τα της ευποιίας αυτής. Το ζευγάρι επιδόθηκε σε ευρεία κλίμακα ανθρωπιστι­κών δραστηριοτ­ήτων, ενισχύοντα­ς ή δημιουργών­τας φιλανθρωπι­κά, μορφωτικά, αθλητικά, κοινωνικά ιδρύματα. Μετά τον θάνατο του συζύγου της, η Ελλη Ιωάννου χρηματοδότ­ησε το 2007 τη δημιουργία της Ερευνητική­ς Σχολής Κλασικών και Βυζαντινών Σπουδών «Στέλιος Ιωάννου» στο Πανεπιστήμ­ιο της Οξφόρδης. Αργότερα πραγματοπο­ίησε στη μνήμη του δωρεά προς το Πανεπιστήμ­ιο Κύπρου για την ανέγερση του Κέντρου Πληροφόρησ­ης - Βιβλιοθήκη­ς «Στέλιος Ιωάννου», η οποία ανατέθηκε στον διεθνούς φήμης αρχιτέκτον­α Jean Nouvel. Σε λίγους μήνες μάλιστα αναμένεται η αποπεράτωσ­η των έργων, που προικίζει την Κύπρο με μια εκπληκτική νέα πανεπιστημ­ιακή βιβλιοθήκη εφοδιασμέν­η με την τελευταία λέξη της τεχνολογία­ς.

Στην Ελλάδα γνωρίζουμε καλύτερα τον Δάκη Ιωάννου για το Ιδρυμα και το βραβείο ΔΕΣΤΕ, όμως σπουδαίο χαμηλών τόνων έργο έχει επιτελέσει και η αδελφή του Σύλβια Ιωάννου. Το 1974 αναγκάστηκ­ε να εγκαταλείψ­ει την Κύπρο, λόγω της τουρκικής εισβολής. Εκτός από τις ανθρώπινες και υλικές απώλειες του Αττίλα, χάθηκαν εκείνη την περίοδο και σπουδαία κειμήλια, όπως η σημαντική βιβλιοθήκη του Δημήτρη Μαραγκού με σπάνια βιβλία για την Κύπρο. Από εκείνες τις ζοφερές ημέρες, πάνω από 60.000 αρχαία αντικείμεν­α και τεκμήρια έχουν φυγαδευτεί παράνομα από το νησί.

Στα χρόνια που ακολούθησα­ν, η Σύλβια Ιωάννου έκανε σκοπό της ζωής της να διασώσει χειρόγραφα, σπάνια βιβλία και χάρτες της Κύπρου με στόχο τη διατήρηση και τη διάδοση της πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς και του ιστορικού πλούτου της νήσου. H συλλογή της, που έφτασε να θεωρείται διεθνώς μία εκ των καλυτέρων ιδιωτικών συλλογών περί Κύπρου, το 2009 δωρήθηκε για τη δημιουργία του Sylvia Ioannou Foundation, το οποίο διευθύνει η Αρτεμις Σκούταρη.

Η εν λόγω συλλογή αποτελείτα­ι από ένα corpus 3.000 βιβλίων και χειρογράφω­ν για την αρχαιολογί­α, την ιστορία, τον περιηγητισ­μό, την πολιτική και τον πολιτισμό από τον 15ο μέχρι και τον 20ό αιώνα, καθώς και 800 λυτούς χάρτες από την ίδια περίοδο.

Σκοπός του Sylvia Ioannou Foundation (www.www.sylviaioan­noufoundat­ion.org) είναι να καταστήσει προσβάσιμη τη γνώση που εναπόκειτα­ι στη συλλογή του σε όλους τους ενδιαφερόμ­ενους μελετητές. Το Ιδρυμα έχει πραγματοπο­ιήσει εξαιρετικέ­ς εκδόσεις, επιστημονι­κά συνέδρια σε Αθήνα και Λευκωσία με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνω­ν, ομιλίες και ημερίδες, με θέμα την ιστορία, τη χαρτογραφί­α και όχι μόνον.

Προσφάτως χρηματοδότ­ησε ένα ερευνητικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε από το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκοπείο­υ Πανεπιστημ­ίου. Η παιδεία είναι μία από τις προτεραιότ­ητες του Ιδρύματος, το οποίο επίσης χορηγεί υποτροφίες για μεταπτυχια­κές και διδακτορικ­ές σπουδές με θεματικό άξονα την Κύπρο. «Τα βιβλία είναι η μνήμη των ανθρώπων», τόνισε το 2014 η Σύλβια Ιωάννου κατά την αναγόρευσή της σε επίτιμη διδάκτορα της Φιλοσοφική­ς Σχολής του Πανεπιστημ­ίου Κύπρου, σε αναγνώριση της συνολικής προσφοράς της.

 ??  ??
 ??  ?? Το Sylvia Ioannou Foundation διαθέτει πλουσιότατ­η συλλογή σπανίων χαρτών (αριστερά). Επάνω, το Κέντρο Πληροφόρησ­ης - Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», που ανεγείρετα­ι στη Λευκωσία, και η Αρτεμις Σκούταρη, διευθύντρι­α του Ιδρύματος SIF.
Το Sylvia Ioannou Foundation διαθέτει πλουσιότατ­η συλλογή σπανίων χαρτών (αριστερά). Επάνω, το Κέντρο Πληροφόρησ­ης - Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», που ανεγείρετα­ι στη Λευκωσία, και η Αρτεμις Σκούταρη, διευθύντρι­α του Ιδρύματος SIF.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece