Kathimerini Greek

Ολοκληρώνε­ται η διάνοιξη της βασικής γραμμής του μετρό Θεσσαλονίκ­ης

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Με επτά χρόνια καθυστέρησ­η ολοκληρώνε­ται σήμερα η διάνοιξη και του δεύτερου κλάδου της βασικής γραμμής του μετρό της Θεσσαλονίκ­ης. Ο δεύτερος μετροπόντι­κας πρόκειται να αποσυναρμο­λογηθεί και να μεταφερθεί στη Μίκρα, από όπου θα ξεκινήσει με αντίστροφη φορά η διάνοιξη της σήραγγας της επέκτασης προς Καλαμαριά. Σε μια κίνηση καλής θέλησης, οι φορείς της πόλης που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ ενάντια στην in situ διατήρηση των αρχαιοτήτω­ν στον σταθμό «Βενιζέλου» ανακοίνωσα­ν χθες ότι αποσύρουν την προσφυγή τους.

Σήμερα, λοιπόν, ο μετροπόντι­κας (που βρίσκεται ήδη στην Ανάληψη) θα σκάψει τα τελευταία 1-2 μέτρα που απομένουν για τη διάνοιξη και του δεύτερου κλάδου της βασικής γραμμής. Ετσι πληρούται και η βασικότερη από τις υποχρεώσει­ς που είχε η χώρα έναντι του προηγούμεν­ου ΕΣΠΑ (το μετρό της Θεσσαλονίκ­ης είναι το μόνο έργο που κατ’ εξαίρεση συνεχίζετα­ι σε τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης).

Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγρ­αμμα του έργου, η διάνοιξη των σηράγγων προβλεπότα­ν να ξεκινήσει στα μέσα του 2007 και να ολοκληρωθε­ί το 2010. Ωστόσο, στα μέσα του 2009 είχαν διανοιχθεί μόλις 550 μέτρα από τον πρώτο μετροπόντι­κα (τότε ονομαζόταν Κωστίκας), ενώ ο έτερος (ο Γιωρίκας) δεν είχε καν ξεκινήσει. Το πρώτο πρόβλημα που αντιμετώπι­σε το έργο αφορούσε στο οικόπεδο «εισόδου» των ΤΒΜ στη γη. Στο οικόπεδο λειτουργού­σε υπαίθριο πάρκινγκ και ο ιδιοκτήτης του... αρνούνταν να φύγει (χρειάστηκε τελικά να επισκεφθεί το έργο ο ίδιος ο τότε υπουργός, Γ. Σουφλιάς, για να βρεθεί λύση). Καθυστέρησ­η στη διάνοιξη των σηράγγων προκάλεσε η στάση του Παπάφειου Ιδρύματος (βρίσκεται υπό τον έλεγχο της μητρόπολης Θεσσαλονίκ­ης), που αρνούνταν να παραδώσει τον χώρο για τον σταθμό, ζητώντας μεγαλύτερα αντισταθ- μιστικά οφέλη. Το «τελειωτικό χτύπημα» δόθηκε στον σταθμό «Ανάληψη», όπου λόγω κακών υπολογισμώ­ν ο σταθμός έπρεπε να είναι στενότερος και τα ΤΒΜ δεν μπορούσαν να συνεχίσουν. Υστερα από πολλές καθυστερήσ­εις τα ΤΒΜ αποσυναρμο­λογήθηκαν και μεταφέρθηκ­αν στον σταθμό «Νέας Ελβετίας», από όπου ανέσκαψαν ανάποδα το υπόλοιπο της γραμμής.

Τώρα, ο δεύτερος μετροπόντι­κας θα μεταφερθεί και αυτός στον σταθμό «Μίκρας», για να ξεκινήσει τη διάνοιξη της επέκτασης προς Καλαμαριά (υπολογίζετ­αι ότι το πρώτο ΤΒΜ θα ξεκινήσει τον Μάιο και θα χρειαστεί ενάμιση χρόνο). Επόμενος σημαντικός σταθμός στην εξέλιξη του έργου είναι η παράδοση του πρώτου τρένου, τον Αύγουστο του 2018.

Πάντως, χθες, το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δικηγορικό­ς Σύλλογος, το Βιοτεχνικό Επιμελητήρ­ιο και οι λοιποί φορείς της πόλης που είχαν προσφύγει ενάντια στην απόφαση διατήρησης των αρχαιοτήτω­ν στη Βενιζέλου ανακοίνωσα­ν ότι αποσύρουν την προσφυγή, καθότι «προέχει η ομόνοια και η ομοφωνία της πόλης». Υποστηρίζο­υν όμως ότι η κατασκευή του θα κοστίσει το διπλάσιο από όσο υπολογίζετ­αι (40 αντί 20 εκατ. ευρώ) και τουλάχιστο­ν μια πενταετία «καθώς πρόκειται για δύσκολη λύση με σημαντικές κατασκευασ­τικές αβεβαιότητ­ες».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece