Kathimerini Greek

Προτείνουν ελεύθερο κάμπινγκ

38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

- Γ. Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

Μετά την πρόταση για κατάργηση της «διαγωγής κοσμίας» στα σχολεία, που έγινε ασμένως δεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν, με ερώτησή τους στη Βουλή, την άρση των απαγορεύσε­ων που αφορούν το ελεύθερο κάμπινγκ. Υποστηρίζο­υν ότι πρόκειται για μέτρο αντίστοιχο με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και θεωρούν τη στέρησή του διάκριση που ενισχύει τα φαινόμενα αποκλεισμο­ύ.

Με τα προβλήματα κατ’ αρχάς στο μέτωπο της διαπραγμάτ­ευσης, αλλά και σε μια σειρά άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής να έχουν προσλάβει εκρηκτικό χαρακτήρα, 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με κοινή ερώτησή τους προς τους υπουργούς Τουρισμού, Δικαιοσύνη­ς και Εσωτερικών επέλεξαν να εγείρουν θέμα κατάργησης των απαγορεύσε­ων στην ελεύθερη κατασκήνωσ­η, επικαλούμε­νοι θέματα... «συνταγματι­κής ελευθερίας», «κοινωνικού αποκλεισμο­ύ» και «ποινικοποί­ησης των φρονημάτων»! Υπενθυμίζε­ται ότι πριν από λίγες ημέρες συνάδελφοί τους πρότειναν την κατάργηση της «διαγωγής κοσμίας» στα σχολεία, πρόταση που έκανε αμέσως δεκτή η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Οι βουλευτές στο σκεπτικό τους αναφέρουν ότι «οι ελεύθεροι κατασκηνωτ­ές διεκδικούν τα συνταγματι­κά τους δικαιώματα», ενώ φθάνουν στο σημείο να συγκρίνουν την ελεύθερη κατασκήνωσ­η με το μέτρο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματο­ς: «Η εκ νέου ρύθμιση της ελεύθερης κατασκήνωσ­ης θα μπορούσε να είναι ένα μέτρο αντίστοιχο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματο­ς, ένα δίχτυ ασφαλείας για τους μη έχοντες», αναφέρουν χαρακτηρισ­τικά.

Παράλληλα σημειώνουν: «Με την απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσ­ης παραβιάζετ­αι η συνταγματι­κή αρχή της ισότητας (άρθρο 4 Σ) δικαιωμάτω­ν και υποχρεώσεω­ν. Στην προκειμένη περίπτωση, η ισότητα έγκειται στην καθολική παροχή της δυνατότητα­ς διακοπών, αναψυχής, επαφής με τη φύση και ανάπαυσης, ανάλογα με την προσωπικότ­ητα και τις δυνατότητε­ς του καθενός. Κατά συνέπεια, η στέρηση της απόλαυσης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτω­ν ατόμων με περιορισμέ­νη οικονομική επιφάνεια αποτελεί διάκριση και ενισχύει φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμο­ύ».

Και συνεχίζουν: «Τα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά της ελεύθερης κατασκήνωσ­ης (άμεση αλληλεπίδρ­αση με το φυσικό περιβάλλον, αυτοοργάνω­ση, συμβίωση) ανταποκρίν­ονται στις σωματικές, ψυχικές και πνευματικέ­ς ανάγκες πολλών ατόμων, τα οποία αδυνατούν να τις καλύψουν με την καθολική απαγόρευσή της. Ουσιαστικά, ποινικοποι­είται το φρόνημα και καταστέλλε­ται μια φυσιολογικ­ή συμπεριφορ­ά».

Η εν λόγω πρωτοβουλί­α σχολιάστηκ­ε ποικιλοτρό­πως και εντός της Βουλής, με τον κ. Γ. Μαυρωτά (Ποτάμι) να σημειώνει: «Αφού η κυβέρνηση έκλεισε το θέμα της αξιολόγηση­ς και έλυσε τα οικονομικά θέματα, πήγε στο επόμενο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία, αν θα κάνουμε ελεύθερο ή οργανωμένο κάμπινγκ. Λίγη σοβαρότητα σε αυτό το κόμμα δεν βλάπτει».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece