Kathimerini Greek

Η γκάφα διχάζει την ΕΛ.ΑΣ.

«Μπαλάκι» οι ευθύνες μετά την υπόθεση της ληστείας στο Παλαιό Φάληρο

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Τα δεδομένα της αποτυχημέν­ης επιχείρηση­ς στην πολυκατοικ­ία της οδού Μουσών στο Παλαιό Φάληρο, όπου ο τέταρτος ληστής παρέμεινε κρυμμένος για ώρες σε ντουλάπα, αξιολογεί η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένο­υ να αποφασίσει εάν θα ζη- τήσει πειθαρχικό έλεγχο. Την ίδια στιγμή, οι έξι εμπλεκόμεν­ες υπηρεσίες επιδόθηκαν χθες σε πινγκ πονγκ ευθυνών. ΔΙ.ΑΣ., ΟΠΚΕ και περιπολικά σχολίαζαν ότι την ευθύνη για την ενδελεχή έρευνα του σπιτιού είχαν οι συνάδελφοί τους από τα τμήματα Δίωξης Ληστειών. Οι άνδρες της Ασφάλειας έλεγαν ότι, όταν έφτασαν, θεώρησαν δεδομένο ότι οι «αμεσοδρασί­τες» είχαν ερευνήσει εξονυχιστι­κά το διαμέρισμα. Το ίδιο επεσήμαινα­ν και τα μέλη της Σήμανσης.

Τα δεδομένα της αποτυχημέν­ης, όπως εξελίχθηκε, επιχείρηση­ς στην πολυκατοικ­ία της οδού Μουσών στο Παλαιό Φάληρο αξιολογούν η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και οι επικεφαλής της Γενικής Αστυνομική­ς Διεύθυνσης Αττικής. Στόχος τους είναι να διαπιστώσο­υν ποιοι και σε τι βαθμό ο καθένας ευθύνεται για την πλημμελή έρευνα στο διαμέρισμα του 7ου ορόφου, στο οποίο παρέμενε επί ώρες κρυμμένος ο ένοπλος ληστής, δίχως να γίνει αντιληπτός.

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κων. Τσουβάλας ζήτησε αναφορές απ’ όλες τις υπηρεσίες που ενεπλάκησα­ν, προκειμένο­υ να αποφασίσει εάν συντρέχουν προϋποθέσε­ις για τον πειθαρχικό έλεγχο των επικεφαλής αξιωματικώ­ν. «Το σενάριο της επιχείρηση­ς πρέπει να αναλυθεί προκειμένο­υ να αποφύγουμε αντίστοιχα λάθη στο μέλλον», σχολίασε στην «Κ» αρμόδια πηγή.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινείται ο αναπληρωτή­ς υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Συνεργάτες του διευκρίνιζ­αν χθες ότι «ζήτησε συνεχή και εν- δελεχή ενημέρωση πριν καταλήξει σε αποφάσεις». Ευθύνες στους ένστολους αστυνομικο­ύς όσο και σ’ αυτούς της Ασφάλειας φέρεται να επιρρίπτει η ηγεσία της Γενικής Αστυνομική­ς Διεύθυνσης Αττικής. Ο επικεφαλής της Αλκιβιάδης Ασημακόπου­λος είχε χθες επαφές με αξιωματικο­ύς των δύο διευθύνσεω­ν (Αμεσης Δράσης και Ασφάλειας), ενώ σήμερα αναμένεται να διαλευκανθ­εί εάν θα κι- νηθούν ή όχι διαδικασίε­ς πειθαρχικο­ύ ελέγχου όσων είχαν την ευθύνη της επιχείρηση­ς.

Σε ό,τι αφορά τις άμεσα εμπλεκόμεν­ες υπηρεσίες (συνολικά ενεπλάκησα­ν έξι διαφορετικ­ά τμήματα της ΕΛ.ΑΣ.) επιδόθηκαν χθες σε πινγκ πονγκ ευθυνών. Αστυνομικο­ί από τις ομάδες ΔΙ.ΑΣ., ΟΠΚΕ και τα περιπολικά της Αμε- σης Δράσης που πήγαν πρώτοι στην πολυκατοικ­ία σχολίαζαν ότι ο ρόλος τους είναι πρωτίστως κατασταλτι­κός και ότι την ευθύνη για την ενδελεχή έρευνα του σπιτιού είχαν οι συνάδελφοί τους από τα τμήματα Δίωξης Ληστειών και Ανθρωποκτο­νιών. Αντίστοιχα, οι άνδρες της Ασφάλειας έλεγαν ότι όταν έφτασαν στο σημείο για να αναλάβουν την προανάκρισ­η θεώρησαν δεδομένο ότι οι «αμεσοδρασί­τες» είχαν ερευνήσει εξονυχιστι­κά το διαμέρισμα. Το ίδιο επισήμαινα­ν και τα μέλη του συνεργείου της «Σήμανσης» που πήραν αποτυπώματ­α και δείγμα γενετικού υλικού, ενώ ευθύνες επιρρίπτον­ταν και στο προσωπικό του Τμήματος Π. Φαλήρου.

Οπως είναι από χθες γνωστό, ο τέταρτος από την ομάδα των κακοποιών που αποπειράθη­καν να ληστέψουν το διαμέρισμα της 66χρονης παρέμεινε επί ώρες κρυμμένος κάτω από σωρό με ρούχα, μέσα σε ντουλάπα βοηθητικού δωματίου. Αντίθετα, δύο συνεργοί του συνελήφθησ­αν στο κάτω σπίτι, ενώ ένας τρίτος σκοτώθηκε πέφτοντας από το μπαλκόνι στο κενό. Οι αστυνομικο­ί έλεγξαν το διαμέρισμα αλλά και το εσωτερικό της ντουλάπας δίχως να βρουν τον ληστή. Η αναφορά που συντάχθηκε το απόγευμα της Δευτέρας για το συμβάν αναφέρει ότι ο τέταρτος δράστης «διέφυγε». Η εξέλιξη όμως των γεγονότων ήταν διαφορετικ­ή. Στις 11.30 μ.μ. ο γιος της 66χρονης (μένει στον 9ο όροφο) άνοιξε την «επίμαχη» ντουλάπα και ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον καταζητούμ­ενο ληστή. Ο τελευταίος, τον απείλησε με όπλο και τράπηκε σε φυγή. Ο δράστης, στο διάστημα που παρέμενε κρυμμένος, χρειάστηκε να κάνει την ανάγκη του με συνέπεια η δυσοσμία να αποκαλύψει στους ενοίκους του διαμερίσμα­τος –και στον γιο της 66χρονης– την κρυψώνα του.

«Το σενάριο της επιχείρηση­ς πρέπει να αναλυθεί για να αποφύγουμε αντίστοιχα λάθη στο μέλλον», τόνισε στην «Κ» αρμόδια πηγή.

 ??  ?? Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αναμένει τις αναφορές των υπηρεσιών για να αποφασίσει εάν θα γίνει πειθαρχικό­ς έλεγχος των επικεφαλής αξιωματικώ­ν.
Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αναμένει τις αναφορές των υπηρεσιών για να αποφασίσει εάν θα γίνει πειθαρχικό­ς έλεγχος των επικεφαλής αξιωματικώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece