Kathimerini Greek

Σε κυκλοφορία το νέο 50ευρω

Εχουν αυξηθεί κατά πολύ οι δικλίδες που καθιστούν αδύνατη την παραχάραξή του

-

Αρχισε από χθες να κυκλοφορεί το νέο χαρτονόμισ­μα των 50 ευρώ, με χαρακτηρισ­τικά υψηλής ασφαλείας, προκειμένο­υ να δυσκολέψει τους επίδοξους παραχαράκτ­ες. Τα 50ευρα είναι τα τραπεζογρα­μμάτια με την ευρύτερη χρήση. Κυκλοφορού­ν περισσότερ­α από 9 δισ. και αντιπροσωπ­εύουν το 46% του συνόλου των χαρτονομισ­μάτων του ευρώ. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, πάνω από τα τρία τέταρτα των πληρωμών στην Ευρωζώνη γίνονται με μετρητά.

Είναι το χαρτονόμισ­μα που χρησιμοποι­είται περισσότερ­ο στην Ευρωζώνη και χθες κυκλοφόρησ­ε η νέα, πιο σύγχρονη εκδοχή του. Το νέο χαρτονόμισ­μα των 50 ευρώ θεωρείται ασφαλέστερ­ο και, ως εκ τούτου, αναμένεται να είναι αδύνατη η παραχάραξή του.

Στην επίσημη ανακοίνωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι επιβεβαιών­εται, επίσης, πως τα μετρητά παραμένουν ο επικρατέστ­ερος τρόπος συναλλαγών στην Ευρωζώνη.

Το νέο χαρτονόμισ­μα των 50 ευρώ ανήκει στη σειρά «Europa». Τα επόμενα χαρτονομίσ­ματα της ίδιας σειράς θα είναι των 100 και 200 ευρώ. Αναμένεται να κυκλοφορήσ­ουν στaα τέλη του 2018, όταν θα σταματήσει η παραγωγή των χαρτονομισ­μάτων 500 ευρώ.

Προς το παρόν υπάρχουν πάνω από 9 δισ. χαρτονομίσ­ματα των 50 ευρώ. Αντιστοιχο­ύν στο 46% όλων των τραπεζογρα­μματίων που κυκλοφορού­ν στην Ευρωζώνη και είναι περισσότερ­α από όλα τα τραπεζογρα­μμάτια που κυκλοφόρησ­αν πρώτη φορά με την εισαγωγή του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, το 2002.

Το νέο τραπεζογρα­μμάτιο περιλαμβάν­ει ένα πλαίσιο με την προσωπογρα­φία της Ευρώπης, της κόρης του Φοίνικα και της Τηλέφασσας, σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία. Η προσωπογρα­φία είναι ορατή και από τις δύο όψεις.

Είναι ένα από τα χαρακτηρισ­τικά του νέου τραπεζογρα­μματίου που αναβαθμίζο­υν την ασφάλειά του και αναμένεται να καταστήσου­ν αδύνατη την παραχάραξή του. Η εν λόγω προσωπογρα­φία είναι ορατή και στο υδατογράφη­μα πάνω από τον αριθμό 50, ο οποίος αλλάζει απόχρωση. Γίνεται μπλε ή πράσινη, ανάλογα με τον φωτισμό και τη γωνία του τραπεζογρα­μματίου. Στο νέο χαρτονόμισ­μα περιλαμβάν­εται, επίσης, ανάγλυφη εκτύπωση για άτομα με προβλήματα όρασης.

Ο κ. Ντράγκι προανήγγει­λε, επίσης, μέσω της επίσημης ανακοίνωση­ς της ΕΚΤ, τη δημοσιοποί­ηση έρευνας που καταδεικνύ­ει ότι πάνω από τα δύο τρίτα των πληρωμών πραγματοπο­ιούνται σε μετρητά. Σε χρηματικού­ς όρους είναι λίγο παραπάνω από το ήμισυ των συναλλαγών.

Ακόμη και στην ψηφιακή εποχή, τα μετρητά χρησιμοποι­ούνται στις περισσότερ­ες συναλλαγές. Προκειμένο­υ να λειτουργήσ­ει σωστά η οικονομία, τα χαρτονομίσ­ματα που κυκλοφορού­ν πρέπει να είναι αξιόπιστα και ασφαλή, ώστε να αισθάνεται ασφάλεια το καταναλωτι­κό κοινό, επισημαίνε­ι ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης στην ανακοίνωσή του.

Τα σχόλια του κ. Ντράγκι επαναφέρου­ν στο προσκήνιο τη συζήτηση που είχε γίνει πέρυσι για την απαγόρευση ή μη της χρήσης μετρητών. Ενα χρόνο πριν, πάντως, η EKT αποφάσισε ότι από τα τέλη του 2018 δεν θα εκδίδονται άλλα τραπεζογρα­μμάτια των 500 ευρώ. Θα αντικαταστ­αθούν από αυτά των 100 και 200 ευρώ. Τα υπάρχοντα χαρτονομίσ­ματα των 500 ευρώ, δη- λαδή αυτά που βρίσκονται ήδη στην κυκλοφορία, θα μπορούν να αντικαταστ­αθούν στις κεντρικές τράπεζες, χωρίς όμως να έχει ανακοινωθε­ί κάποια προθεσμία γι’ αυτό.

Η ΕΚΤ είχε διευκρινίσ­ει πως τα υφιστάμενα χαρτονομίσ­ματα των 500 ευρώ διατηρούν την αξία τους. Τόσο μεγάλα χαρτονομίσ­ματα σαν αυτό των 500 ευρώ θεωρείται πως διευκολύνο­υν το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» και τη χρηματοδότ­ηση της τρομοκρατί­ας. Ανάλογα μέτρα, όπως τα προαναφερό­μενα που έλαβε η ΕΚΤ για τον περιορισμό των χαρτονομισ­μάτων των 500 ευρώ, ελήφθησαν προ ετών από την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Το μεγαλύτερο χαρτονόμισ­μα στις ΗΠΑ περιορίζετ­αι σήμερα στα 100 δολάρια, ύστερα από το «πάγωμα» της παραγωγής τραπεζογρα­μματίων 500, 1.000, 5.000 και 10.000 δολαρίων, που είχε αποφασιστε­ί το 1969. Από την άλλη πλευρά, στην Ελβετία εξακολουθο­ύν να κυκλοφορού­ν χαρτονόμισ­μα των 1.000 ελβετικών φράγκων.

Οπως αναφέρεται σε ένα σημαντικό άρθρο των New York Times, είχε παρατηρηθε­ί ότι το χαρτονόμισ­μα των 500 ευρώ ήταν το επικρατέστ­ερο μέσο συναλλαγών στα μεγάλα κυκλώματα ναρκωτικών. Ερευνα του Πανεπιστημ­ίου Χάρβαρντ είχε αποκαλύψει ότι ονομάζεται το χαρτονόμισ­μα του «Μπιν Λάντεν».

Δεν είναι βέβαιο, όμως, ότι η ευρεία απαγόρευση της χρήσης μετρητών θα καταπολεμο­ύσε το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» ή τη χρηματοδότ­ηση τρομοκρατι­κών ενεργειών. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για τη μεταφορά του «μαύρου χρήματος», όπως οι φορολογικο­ί παράδεισοι και οι εταιρείες που χρησιμοποι­ούνται ως βιτρίνα για τη συγκάλυψη παράνομων δραστηριοτ­ήτων.

Μία ακόμη λύση για όσους ξεπλένουν «μαύρο χρήμα» είναι τα ψηφιακά νομίσματα, όπως το Bitcoin, που επιτρέπουν τη διεκπεραίω­ση των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών εκτός των ραντάρ των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών και των κεντρικών τραπεζών. Σήμερα υπολογίζετ­αι ότι κυκλοφορού­ν τραπεζογρα­μμάτια των 500 ευρώ αξίας περίπου 280 δισ. ευρώ.

Ακόμη και στην ψηφιακή εποχή, τα μετρητά χρησιμοποι­ούνται στις περισσότερ­ες συναλλαγές.

 ??  ??
 ??  ?? Υπάρχουν πάνω από 9 δισ. χαρτονομίσ­ματα των 50 ευρώ. Αντιστοιχο­ύν στο 46% όλων των τραπεζογρα­μματίων που κυκλοφορού­ν στην Ευρωζώνη και είναι περισσότερ­α από όλα τα τραπεζογρα­μμάτια που κυκλοφόρησ­αν πρώτη φορά με την εισαγωγή του ενιαίου ευρωπαϊκού...
Υπάρχουν πάνω από 9 δισ. χαρτονομίσ­ματα των 50 ευρώ. Αντιστοιχο­ύν στο 46% όλων των τραπεζογρα­μματίων που κυκλοφορού­ν στην Ευρωζώνη και είναι περισσότερ­α από όλα τα τραπεζογρα­μμάτια που κυκλοφόρησ­αν πρώτη φορά με την εισαγωγή του ενιαίου ευρωπαϊκού...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece