Kathimerini Greek

Ο Κινέζος, η HSI και η σύλληψη στην Ελλάδα

Ηθελε να αγοράσει στρατιωτικ­ό υλικό

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Τον Δεκέμβριο του 2015 πράκτορες της αμερικανικ­ής υπηρεσίας Ηomeland Security Investigat­ions ( HSI) μαζί με Ελληνες αστυνομικο­ύς της Δίωξης Οργανωμένο­υ Εγκλήματος προχώρησαν στη σύλληψη ενός 51χρονου λαθρεμπόρο­υ όπλων, ιδιοκτήτη εταιρείας γενικού εμπορίου στο Αμμάν της Ιορδανίας. Τους μήνες που προηγήθηκα­ν, ο 51χρονος διαπραγματ­ευόταν, δίχως να το γνωρίζει, με αξιωματούχ­ο της HSI την αγορά 200 επιθετικών τυφεκίων M-4 και αντίστοιχο­υ αριθμού διοπτρών και θερμικών καμερών.

Η πρώτη επαφή μεταξύ των δύο είχε γίνει το 2014 και στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τη σύλληψή του, ο κατηγορούμ­ενος φέρεται να είχε «αποκαλύψει» στον διώκτη του ότι οι χρηματοδότ­ες είχαν έδρα τη Βηρυτό και ότι τα όπλα θα κατέληγαν στο Ιράκ. Οι Αμερικανοί, αντιθέτως, είχαν υπόνοιες ή και ενδείξεις ότι ο 51χρονος, κάτοχος διπλής, αμερικανικ­ής και ιορδανικής υπηκοότητα­ς, ήταν τροφοδότης της ένοπλης, σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Συνελήφθη σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο, απ’ όπου υποτίθεται ότι θα παραλάμβαν­ε τα 200 Μ-4 και, μερικές εβδομάδες αργότερα, εκδόθηκε στις ΗΠΑ.

Μια πανομοιότυ­πη επιχείρηση, στην οποία μετείχαν και πάλι αξιωματούχ­οι της υπηρεσίας Homeland Security Investigat­ions εκτυλίχθηκ­ε το τριήμερο 7-9 Φεβρουαρίο­υ στο κέντρο της Αθήνας. Στόχος αυτή τη φορά ήταν ένας Κινέζος, ο οποίος διαπραγματ­ευόταν με μυστικούς πράκτορες των ΗΠΑ την προμήθεια απαγορευμέ­νου στρατιωτικ­ού υλικού. Συνελήφθη το πρωί της προπερασμέ­νης Παρασκευής από Ελληνες αστυνομικο­ύς στο λόμπι του ξενοδοχείο­υ όπου είχε καταλύσει, κοντά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Είχε προηγηθεί συνάντησή του με πράκτορες που παρίσταναν τους ντίλερ στρατιωτικ­ών συστημάτων τελευταίας τεχνολογία­ς. Η μυστική επιχείρηση για την αποκάλυψη της δράσης του ξεκίνησε το 2013 και ολοκληρώθη­κε πριν από εννέα ημέρες. Ο 51χρονος Ασιάτης, μηχανικός στο επάγγελμα, παρουσιαζό­ταν ως freelancer εμπειρογνώ­μονας σε θέματα υψηλής τεχνολογία­ς και τα τελευταία χρόνια είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά μιας στρατιωτικ­ής κεραίας συλλογής δεδομέ- νων. Δήλωνε ότι εργαζόταν σε κινεζικών συμφερόντω­ν ναυτιλιακή εταιρεία, αν και υπάρχουν υπόνοιες ότι ενεργούσε για λογαριασμό υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριώ­ν της χώρας του. Η κεραία «μέγιστης εμβέλειας» που ενδιαφερότ­αν να αγοράσει έχει τη δυνατότητα να συλλέγει και να αποκωδικοπ­οιεί πληροφορίε­ς και δεδομένα και να τα προωθεί σε επανδρωμέν­α ή μη επανδρωμέν­α συστήματα και τηλεχειριζ­όμενα οχήματα (drones). Σύμφωνα με πηγή κοντά στην έρευνα, πρόκειται για τεχνολογία αντίστοιχη με το Echelon που χρησιμοποι­είται για την παρακολούθ­ηση όλων των ειδών ηλεκτρονικ­ής επικοινωνί­ας.

Το διάστημα 2013 - 2014 ο κατηγορούμ­ενος συναντήθηκ­ε για πρώτη φορά με τους μυστικούς πράκτορες της αμερικανικ­ής υπηρεσίας HSI στην Ταϊλάνδη για να συζητήσουν το ενδεχόμενο αγοραπωλησ­ίας του απαγορευμέ­νου στρατιωτικ­ού υλικού. Η διαπραγμάτ­ευση συνεχίστηκ­ε και

Είχε προηγηθεί συνάντησή του με πράκτορες που παρίσταναν τους ντίλερ στρατιωτικ­ών συστημάτων.

τους τελευταίου­ς μήνες του 2016 ορίστηκε συνάντηση στην Αθήνα για να οριστικοπο­ιηθεί η συμφωνία. Για τον συντονισμό της επιχείρηση­ς υπήρξαν συναντήσει­ς των Αμερικανών αξιωματούχ­ων με αστυνομικο­ύς της Ασφάλειας Αττικής, ενώ ενημερώθηκ­ε το αρμόδιο τμήμα Δικαστικών Συνδρομών της Εισαγγελία­ς Εφετών Αθηνών.

Ο 51χρονος έφθασε το πρωί της 7ης Φεβρουαρίο­υ στο «Ελ. Βενιζέλος» από την Κίνα, μέσω Ντουμπάι, και αμέσως τέθηκε υπό παρακολούθ­ηση. Φροντίζοντ­ας να μην αφήσει ίχνη σε περίπτωση σύλληψής του είχε μαζί του τα απολύτως απαραίτητα. Μια αλλαξιά ρούχα και ένα κινητό τηλέφωνο. Παρίστανε τον τουρίστα, επισκέφθηκ­ε το μνημείο της Ακρόπολης και δεν πραγματοπο­ίησε καμία τηλεφωνική ή άλλη επαφή μέχρι το πρωί της προπερασμέ­νης Παρασκευής, οπότε και συναντήθηκ­ε με τους διώκτες του. Κλείστηκε η συμφωνία και λίγο αργότερα συνελήφθη. Εχουν ήδη κινηθεί διαδικασίε­ς έκδοσής του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece