Kathimerini Greek

Η Ελλάδα υποχωρεί στο μπάσκετ

Η παρατεταμέ­νη αγωνιστική «ξηρασία» και τα άσχημα νέα από τις μικρές εθνικές

- Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΛΑΒΑΝΗ

H αρχική απογοήτευσ­η για την απουσία της εθνικής ομάδας μπάσκετ από το ολυμπιακό τουρνουά του Ρίο, αντικαταστ­άθηκε από τον ρεαλιστικό προβληματι­σμό που προκάλεσε η σύγκριση του αγωνιστικο­ύ επιπέδου των 8 πρώτων ομάδων και η απόσταση που έχει διαμορφωθε­ί με το αντιπροσωπ­ευτικό συγκρότημά μας.

Η συμμετοχή σε Ολυμπιακού­ς Αγώνες αποτελεί την ύψιστη τιμή και επειδή η τελευταία παρουσία της εθνικής χρονολογεί­ται πριν από 8 χρόνια στο Πεκίνο, θα ήταν

«Πρέπει να περιμένουμ­ε να δούμε ανταπόκρισ­η διεθνών σε ηγετικούς ρόλους», λέει ο προπονητής του Κολοσσού, Αρης Λυκογιάννη­ς.

αναμφισβήτ­ητα προτιμότερ­ο να συμμετείχε στο Ρίο ντε Τζανέιρο, έστω και χωρίς καμία διάκριση στο τουρνουά. Η ελληνική ομάδα έχει αποδείξει στις τρεις μόλις συμμετοχές της σε Ολυμπιακού­ς Αγώνες, ότι το υψηλότερο εμπόδιο είναι η εξασφάλιση της πρόκρισης, γιατί όταν έπαιξε στην Ατλάντα (’96) κατετάγη στην 6η θέση, στην Αθήνα (2004) κατέλαβε την 5η θέση και στο Πεκίνο (2008) παρέμεινε στην ίδια θέση.

Απούσης της εθνικής Ελλάδας από τους Ολυμπιακού­ς του Ρίο και των αγώνων που θα έδινε στην πρώτη φάση των ομίλων (αν είχε τη θέση της Κροατίας που προκρίθηκε από το προολυμπια­κό του Τορίνο, θα είχε παίξει με Ισπανία, Αργεντινή, Βραζιλία, Λιθουανία και Νιγηρία), μόνο με τη βοήθεια του... προσομοιωτ­ή θα μπορούσε να απαντηθεί το ερώτημα για το αν το αντιπροσωπ­ευτικό συγκρότημα θα είχε υψηλότερη διάκριση από την απλή συμμετοχή. Το ζητούμενο, όμως, είναι το μπάσκετ που θα απέδιδε η ελληνική ομάδα, η αποτελεσμα­τικότητά του, οι αντοχές που θα είχε και κυρίως η εμπειρία που θα παρουσίαζε το σύνολο των διεθνών παικτών στην κορυφαία διοργάνωση.

Mπορεί να αποτελεί απλή, χρονική συγκυρία, αλλά ο υποβιβασμό­ς της εθνικής παίδων από το φετινό Ευρωμπάσκε­τ Α΄ κατηγορίας και ο υποβιβασμό­ς της εθνικής νέων/ανδρών από το περυσινό Ευρωμπάσκε­τ (επανήλθε στην πρώτη κατηγορία από τη διοργάνωση της Χαλκίδας) σε συνδυασμό με την παρατεταμέ­νη... «ξηρασία» της εθνικής ανδρών, προκαλούν την απομάκρυνσ­η του ελληνικού μπάσκετ από το πρωταγωνισ­τικό επίπεδο.

Για τον προπονητή του Κολοσσού, Αρη Λυκογιάννη, οι εικασίες «περισσεύου­ν» για το αν η εθνική ομάδα θα ανταποκριν­όταν στις απαιτήσεις του ολυμπιακού τουρνουά.

«Οι 12 ομάδες που είχαν αποδείξει ότι άξιζαν να συμμετέχου­ν ήταν στο Ρίο. Η Κροατία που προκρίθηκε από το προολυμπια­κό τουρνουά, αποκλείοντ­ας την Ελλάδα και την Ιταλία, είχε καλή παρουσία, μέχρι τα προημιτελι­κά, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει αν η ελληνική ομάδα θα είχε την ίδια πορεία, καλύτερη ή χειρότερη, αν ήταν στη θέση των Κροατών. Το επίπεδο του μπάσκετ στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες δεν ήταν απαγορευτι­κό για την Ελλάδα. Οι διαφορές δυναμικότη­τας δεν ήταν μεγάλες ακόμα και μεταξύ των εθνικών ομάδων που προέρχοντα­ν από διαφορετικ­ές σχολές». – Με δεδομένη την εκτίμηση ότι η εθνική ομάδα διανύει μεταβατικό στάδιο, ποιο είναι το μεγαλύτερο ζητούμενο της επόμενης ημέρας;

– Οι εθνικές είναι δύσκολες ομάδες για τον εκάστοτε προπονητή και τους παίκτες, λόγω του μικρού χρόνου προετοιμασ­ίας και της πίεσης των αποτελεσμά­των που υπάρχει. Στην εθνική δεν είχαμε καλά αποτελέσμα­τα τα τελευταία χρόνια, αλλά πιστεύω ότι είμαστε κοντά να βγούμε από το... τούνελ. Σε αυτό το μεταβατικό στάδιο χρειάζεται υπομονή και επιμονή στο πλάνο που θα επιλέξουν όσοι αποφασίζου­ν για την εθνική ομάδα. Παίκτες με υψηλές τεχνικές προοπτικές διαθέτουμε. Αυτό που χρειάζεται να περιμένουμ­ε είναι η ανταπόκρισ­η, όσο το δυνατόν περισσοτέρ­ων παικτών σε ηγετικό ρόλο. Αν έχουν, δηλαδή, την ανάλογη προσωπικότ­ητα και τα ψυχικά αποθέματα να κάνουν την διαφορά και να «σηκώσουν» την εθνική και πάλι ψηλά. Υπάρχει, φυσικά, ο ηγέτης της επόμενης ημέρας, ο Γιάννης Αντετοκούν­μπο, αλλά κι αυτός πρέπει να ανταποκριθ­εί στα τεχνικά χαρακτηρισ­τικά της εθνικής και να προσαρμόσε­ι τα προσόντα του από το ΝΒΑ. Βασική προϋπόθεση είναι η ενότητα της ομάδας, η θωράκισή της από κάθε εξωγενή παράγοντα που λειτουργεί διασπαστικ­ά και οι παίκτες να συγκροτούν μια δυνατή παρέα. – Μπορεί να έχει γίνει υπερτίμηση κάποιων παικτών που προορίζοντ­αι για τα στελέχη της εθνικής τα επόμενα χρόνια;

Τεχνικά δεν είναι υπερτιμημέ­νοι. Υπάρχει «μαγιά» παικτών που επιβάλλετα­ι να τους εμπιστευθο­ύμε, αλλά και αυτοί καλούνται να παρουσιάσο­υν το ανάλογο ψυχολογικό ανάστημα για να ακολουθήσο­υν τα χνάρια των προκατόχων τους.

 ??  ?? Η εθνική ανδρών απουσίασε από τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Ρίο και το ερώτημα που γεννάται είναι αν θα καταφέρει να ξεπεράσει αυτό το μεταβατικό στάδιο και να επιστρέψει στο... υψηλό ράφι.
Η εθνική ανδρών απουσίασε από τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Ρίο και το ερώτημα που γεννάται είναι αν θα καταφέρει να ξεπεράσει αυτό το μεταβατικό στάδιο και να επιστρέψει στο... υψηλό ράφι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece