Kathimerini Greek

Πρότυπο για Βρετανία το μοντέλο της Ελβετίας

-

εταιρικής σχέσης και εμπορικής συμφωνίας που έχει συνάψει η Ελβετία με την Ε.Ε. είναι το πλέον πρόσφορο για τη Βρετανία και αυτό πρέπει να επιδιώξει στις διαπραγματ­εύσεις της με τους πρώην εταίρους της για τη μετά την Brexit εποχή. Σε αυτό έχουν καταλήξει παράγοντες του City, που εκτιμούν πως μια συμφωνία με την Ε.Ε. ανάλογη εκείνης που έχει συνάψει η Νορβηγία είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Ρεπορτάζ των Financial Times αναφέρεται στις ιδέες που θα προτείνουν στελέχη του χρηματοπισ­τωτικού τομέα στην πρωθυπουργ­ό, Τερέζα Μέι, στη συνάντηση που θα έχει μαζί τους τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον Αντονι Μπράουν, διευθύνοντ­α σύμβουλο της Ενωσης Βρετανικών Τραπεζών, οι εμπορικές συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελβετία με την Ε.Ε. προσφέρουν σε ορισμένους τομείς, όπως σε εκείνον των ασφαλιστικ­ών εταιρειών, πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά με αντάλλαγμα την υποχρέωση να διατηρεί το ρυθμιστικό της πλαίσιο σε επίπεδα παρεμφερή με εκείνα της Ε.Ε. Οι ελβετικές τράπεζες δεν επωφελούντ­αι από αυτή την εμπορική συμφωνία, καθώς είναι αναγκασμέν­ες να κινούνται στις χρηματαγορ­ές μέσω των θυγατρικών τους στο Λονδίνο.

Το City, όμως, που πριν από το δημοψήφισμ­α τάχθηκε ανοικτά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., θα υποστηρίξε­ι ότι η Βρετανία είναι η μεγαλύτερα αγορά εξαγωγών για την υπόλοιπη Ε.Ε. και πρέπει να είναι σε θέση να διαπραγματ­ευτεί μια ενισχυμένη εκδοχή της διευθέτηση­ς που επέτυχε η Ελβετία. Σημειωτέον πως τόσο η Ενωση Βρετανικών Τραπεζών όσο και η ομάδα εργασίας, της οποίας ηγείται ο Σρίτι Βαδέρα, πρόεδρος της βρετανικής θυγατρικής της Santander και πρώην υπουργός Εργασίας, έχουν διενεργήσε­ι έρευνες για το ποια πρόσβαση μπορεί να έχει το City στην ενιαία αγορά αν δεν συναφθεί διμερής συμφωνία που θα αντικαταστ­ήσει τη συμμετοχή στην Ε.Ε. Προέκυψε ότι θα χάσουν τελείως την πρόσβαση ορισμένοι τομείς της βιομηχανία­ς, όπως ο διασυνορια­κός δανεισμός και οι εταιρικές καταθέσεις, καθώς θα χάσουν την πελατεία τους από τους πρώην εταίρους τους.

Η επίσημη θέση της κυβέρνησης δεν πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητ­α πριν από τα τέλη του έτους, αλλά η κ. Μέι έχει ζητήσει να είναι έτοιμες οι ανεπίσημες θέσεις των ενδιαφερόμ­ενων φορέων στις αρχές του φθινοπώρου.

Στόχος της είναι να δοθεί ο χρόνος για ορισμένες ήπιες διαβουλεύσ­εις με τη Σκωτία, την Ουαλλία και τη Βόρεια Ιρλανδία αλλά και με παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις των Βρυξελλών.

 ??  ?? Η Βρετανία είναι η μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών για την υπόλοιπη Ε.Ε. και πρέπει να διαπραγματ­ευθεί μια καλή εμπορική συμφωνία.
Η Βρετανία είναι η μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών για την υπόλοιπη Ε.Ε. και πρέπει να διαπραγματ­ευθεί μια καλή εμπορική συμφωνία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece