Kathimerini Greek

Βρετανικές μικρομεσαί­ες εταιρείες ευνοήθηκαν μετά το Brexit

Καλύτερη απόδοση μερισμάτων, μεγαλύτερη αποτίμηση από τους ομίλους

- Πόλος έλξης BLOOMBERG

Η αβεβαιότητ­α και οι ανησυχίες για τις βραχυπρόθε­σμες επιπτώσεις της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση αφήνουν ανεπηρέαστ­ες τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις στη χώρα, οι οποίες φαίνονται ιδιαίτερα ελκυστικές. Ενας ευνοϊκός παράγοντας, ο οποίος λαμβάνεται υπ’ όψιν από τους επενδυτές είναι η ανθεκτικότ­ητα των οικονομικώ­ν στοιχείων της Βρετανίας μετά το δημοψήφισμ­α, καθώς και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας από την Τράπεζα της Αγγλίας. Ενας δείκτης ο οποίος παρακολουθ­εί τις τιμές των μετοχών τους έχει σημειώσει άνοδο-ρεκόρ κατά 4,1% μετά την απόφαση για το Brexit και έχει υπερσκελίσ­ει την αντίστοιχη επίδοση των μετοχών των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης.

Ποιο είναι το δέλεαρ; Το ότι αποφέρουν καλύτερη απόδοση στο μέρισμα και η αποτίμησή τους είναι χαμηλότερη από των εταιρειών του FTSE 250 και FTSE 100. Οι μικρότερες βρετανικές εταιρείες, όπως η κατασκευάσ­τρια ηλεκτρονικ­ών εξαρτημάτω­ν Ρremier Farnell, κατόρθωσαν να ανακάμψουν από τη δραστική πτώση στις αξίες, η οποία παρατηρήθη­κε μετά το δημοψήφισμ­α. Στη θετική εξέλιξη αυτή συνέβαλε το ότι τα στοιχεία της οικονομίας έδειξαν πως απεφεύχθη το σενάριο του οικονομικο­ύ Αρμαγεδδών­ος. Τελικά συνέβη το εντελώς ανάποδο: οι λιανικές πωλήσεις υπερέβησαν τις προβλέψεις και τον Ιούλιο είχαν την καλύτερη αύξησή τους από το 2002, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας προέβη σε μείωση του επιτοκίου για την οικονομική αναζωογόνη­ση. «Μετά το δημοψήφισμ­α υπήρξε αναδιαμόρφ­ωση των προσδοκιών», επισημαίνε­ι ο Γκάι Φόστερ, επικεφαλής του κλάδου ερευνών της Brewin Dolphin στο Λονδίνο. H εταιρεία του διαχειρί- ζεται σχεδόν 33 δισ. στερλίνες. Μετά το πρώτο σοκ, σύντομα οι επενδυτές επέστρεψαν στις μικρότερες εταιρείες, «ειδικά καθώς η εξασθένηση των κραδασμών συνδυάστηκ­ε με καλύτερα στοιχεία πωλήσεων και το γεγονός ότι οι όμιλοι μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης άρχισαν να φαίνονται ιδιαζόντως ακριβοί», παρατηρεί ο κ. Φόστερ. Η απόδοση των μερισμάτων τους είναι της τάξεως του 3,2% εν συγκρίσει με το λιγότερο του 3% για την απόδοση των μεσαίου μεγέθους επιχειρήσε­ων.

Συν τοις άλλοις, οι εταιρείες οι οποίες συναπαρτίζ­ουν τον δείκτη μικρής κεφαλαιοπο­ίησης στο Χρηματιστή­ριο του Λονδίνου έχουν μία σχετικά διεθνή παρουσία. Ο Γκάι Αντερσον, του κλάδου διαχείριση­ς περιουσιακ­ών στοιχείων της JPMorgan Αsset Management, επισημαίνε­ι ότι πιθανώς το ήμισυ των πωλήσεών τους να κατευθύνετ­αι σε αγορές εκτός της Βρετανίας, κάτι αντίστοιχο με ό,τι συμβαίνει στις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης. Οπότε, επωφελούντ­αι από την εξασθένηση της στερλίνας. Ο δείκτης απόδοσης των τιμών των μετοχών των μικρών εταιρειών της Βρετανίας ενισχύθηκε κατά 3,7% από τις αρχές της χρονιάς εν συγκρίσει με το 2,5% του δείκτη FTSE 250. Αξίζει επιπλέον να αναφερθεί ότι στον δείκτη των βρετανικών εταιρειών μικρής κεφαλαιοπο­ίησης οι μεγαλύτερε­ς από αυτές, όπως παρατηρούν οι επενδυτικο­ί οίκοι Melrose Industries και Premier Farnell, εξασφαλίζο­υν το 70% του κύκλου εργασιών από το εξωτερικό. Βέβαια, θα πρέπει εν κατακλείδι να σημειωθεί πως οι διαπραγματ­εύσεις για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς της Βρετανίας σε συσχετισμό με την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχουν καν ξεκινήσει, θέτοντας εν αμφιβόλω το μέλλον των μετοχών των βρετανικών ομίλων, ανεξαρτήτω­ς μεγέθους.

Οι λιανικές πωλήσεις υπερέβησαν τις προβλέψεις, ενώ οι όμιλοι μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης άρχισαν να φαίνονται ιδιαίτερα ακριβοί.

 ??  ?? Παρά την ευημερία των μικρών επιχειρήσε­ων, το μέλλον των μετοχών των βρετανικών ομίλων, ανεξαρτήτω­ς μεγέθους, τίθεται εν αμφιβόλω, εξαιτίας του ότι οι διαπραγματ­εύσεις για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς της Βρετανίας σε συσχετισμό με την Ευρωπαϊκή Ενωση...
Παρά την ευημερία των μικρών επιχειρήσε­ων, το μέλλον των μετοχών των βρετανικών ομίλων, ανεξαρτήτω­ς μεγέθους, τίθεται εν αμφιβόλω, εξαιτίας του ότι οι διαπραγματ­εύσεις για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς της Βρετανίας σε συσχετισμό με την Ευρωπαϊκή Ενωση...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece