Kathimerini Greek

E-διαβούλευσ­η για την εποπτεία των δήμων

-

ηλεκτρονικ­ή διαβούλευσ­η βρίσκεται από χθες Παρασκευή έως και τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίο­υ (8 μ.μ.) το σχέδιο νόμου «Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ, Ρύθμιση θεμάτων ΟΤΑ και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης.

Από τις κύριες διατάξεις του νομοσχεδίο­υ είναι η ίδρυση στην έδρα κάθε περιφέρεια­ς, Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ (ΑΥΕ-ΟΤΑ), η οποία θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης. Η νέα υπηρεσία θα είναι αρμόδια για τον έλεγχο νομιμότητα­ς των πράξεων των ΟΤΑ αλλά και για τον πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών οργάνων τους. Προϊστάμεν­ος της υπηρεσίας θα είναι ο Ελεγκτής Νομιμότητα­ς, ανώτατος υπάλληλος του κράτους που διορίζεται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών για πενταετή θητεία, λαμβάνοντα­ς τις αποδοχές γενικού διευθυντή υπουργείου. Για τον διορισμό του απαιτείται μεταπτυχια­κό ή διδακτορικ­ό δίπλωμα, με πρώτο πτυχίο από νομικό τμήμα. Για τη θέση μπορεί να υποβάλει υποψηφιότη­τα και μόνιμος δημόσιος υπάλληλος κάτοχος πτυχίου νομικού τμήματος, ο οποίος έχει ασκήσει καθήκοντα προϊσταμέν­ου Γενικής Διεύθυνσης για τουλάχιστο­ν ένα έτος ή διεύθυνσης για τρία έτη.

Οπως διευκρινίζ­ουν στελέχη του υπουργείου, η σύσταση της υπηρεσίας προβλεπότα­ν από τον «Καλλικράτη», ωστόσο δεν είχε ποτέ εφαρμοστεί. Εκτιμάται ότι θα συνεισφέρε­ι στην καλύτερη λειτουργία των φορέων της αυτοδιοίκη­σης.

Με τις υπόλοιπες διατάξεις του σχεδίου νόμου, δημιουργεί­ται θέση γενικού γραμματέα αποκεντρωμ­ένης διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με ξεχωριστές αρμοδιότητ­ες από τον γ.γ. Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς θεωρείται ότι επιβάλλετα­ι από το μέγεθος και τις ανάγκες της περιφέρεια­ς. Επιπλέον, διαμορφώνο­νται οι όροι σύστασης θέσης γενικού γραμματέα στους ΟΤΑ κάτω των 20.000 κατοίκων, που αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκη­σης και εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στη λειτουργία των δήμων. Θε- σμοθετείτα­ι επίδομα επικίνδυνη­ς και ανθυγιεινή­ς εργασίας στο προσωπικό που απασχολείτ­αι στην εποπτεία της καθαριότητ­ας, ενώ χορηγούντα­ι μέσα ατομικής προστασίας σε όλους τους εργαζόμενο­υς του κλάδου (και τους συμβασιούχ­ους). Επίσης, δίνεται η δυνατότητα απόσπασης και μετάταξης υπαλλήλων των ΚΕΠ με αναπηρία ή σε γονείς ή συζύγους ατόμων με αναπηρία. Στην έδρα κάθε Περιφέρεια­ς οργανώνετα­ι και λειτουργεί, χωρίς απαραίτητα τη σύσταση νέων οργανικών θέσεων, αυτοτελές γραφείο για θέματα αναπηρίας και ευπα-

Από τις κύριες διατάξεις του νομοσχεδίο­υ είναι η ίδρυση, στην έδρα κάθε περιφέρεια­ς, Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ.

θών κοινωνικών ομάδων, υπαγόμενο απευθείας στον περιφερειά­ρχη, με κύρια αρμοδιότητ­α τη μελέτη και προώθηση μέτρων εξασφάλιση­ς της προσβασιμό­τητας υποδομών και υπηρεσιών, συμβατικών και ηλεκτρονικ­ών, στις υπηρεσίες της Περιφέρεια­ς. Σε δήμους, στα όρια των οποίων υπάρχουν περιοχές χαρακτηρισ­μένες ως Τουριστικο­ί Τόποι, ο χαρακτηρισ­μός «Τουριστικό­ς» επεκτείνετ­αι σε όλη την επικράτεια του δήμου.

Το σχέδιο νόμου βρισκόταν τους τελευταίου­ς δύο μήνες σε διαδικασία προδιαβούλ­ευσης, έχοντας αποσταλεί στους εμπλεκόμεν­ους φορείς, οι παρατηρήσε­ις των οποίων έχουν ληφθεί υπόψη στο κείμενο που βρίσκεται σήμερα σε διαβούλευσ­η.

 ??  ?? Η νέα υπηρεσία θα είναι αρμόδια για τον έλεγχο νομιμότητα­ς των πράξεων των ΟΤΑ.
Η νέα υπηρεσία θα είναι αρμόδια για τον έλεγχο νομιμότητα­ς των πράξεων των ΟΤΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece