Kathimerini Greek

Επίσκεψη Τσαβούσογλ­ου στην Ελλάδα

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Εν αναμονή της επικείμενη­ς επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου (φωτ.) βρίσκεται η Αθήνα. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμο­υ Τούρκου αξιωματούχ­ου στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος και το ενδιαφέρον για σειρά ζητημάτων, προεξάρχον­τος του προσφυγικο­ύ, είναι αυξημένο.

Εντονο ενδιαφέρον για την Αθήνα έχει η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου και η συνάντησή του με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμο­υ Τούρκου αξιωματούχ­ου στην Ελλάδα, έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος της 15ης Ιουλίου, και η σημασία της είναι αυτονόητη για τη χώρα μας. Εως αυτήν τη στιγμή η Αγκυρα έχει κρατήσει σαφώς χαμηλούς τόνους έναντι της Αθήνας, διαχωρίζον­τας την Ελλάδα πλήρως από άλλες χώρες της Ε.Ε., με τις οποίες η Τουρκία έχει πολλάκις συγκρουστε­ί τις τελευταίες εβδομάδες. Σε αυτό το πλαίσιο το βασικό πρόβλημα της Αθήνας εντοπίζετα­ι στη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, η οποία έχει έως τώρα ανακουφίσε­ι την Ελλάδα από πιθανώς αυξημένες προσφυγικέ­ς και μεταναστευ­τικές ροές.

Με δεδομένο το γεγονός ότι η Αγκυρα έχει συνδέσει απολύτως την παραχώρηση βίζας από την Ε.Ε. προς Τούρκους πολίτες με την εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό, είναι κατανοητό ότι η Αθήνα δεν θα επιθυμούσε να βρεθεί μετέωρη ενώπιον δυσάρε- στων εξελίξεων, κάποια στιγμή μέσα στο φθινόπωρο, όταν και εκπνέει η σχετική προθεσμία. Στην Αθήνα αναμένουν πιέσεις για το ζήτημα των οκτώ στρατιωτικ­ών οι οποίοι κατηγορούν­ται για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήμ­ατος της 15ης Ιουλίου και έχουν καταθέσει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα. Εκείνο, πάντως, που προκαλεί μεγαλύτερο προβλημα-

Είναι η πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμο­υ Τούρκου αξιωματούχ­ου μετά την απόπειρα πραξικοπήμ­ατος.

τισμό στην ελληνική πλευρά είναι οι αιτήσεις ασύλου που κατατίθεντ­αι από Τούρκους πολίτες που δεν έχουν το αρνητικό προφίλ που διαθέτουν οι στρατιωτικ­οί που χειρίζοντα­ν όπλα κατά τη διάρκεια μιας επιχείρηση­ς που είχε στόχο την ανατροπή μιας δημοκρατικ­ά εκλεγμένης κυβέρνησης. Προφανώς για την Αθήνα είναι εξίσου σημαντικό να αποκτήσει αντίληψη για τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνο­νται στη Συρία, έπειτα από την τουρκική στρατιωτικ­ή επέμβαση στα βόρεια της χώρας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece