Kathimerini Greek

Το παγκόσμιο σοκ με το AIDS

-

αρχικά και με βλέμμα αποφασιστι­κότητας για τη δημοσιοποί­ηση του προβλήματο­ς υγείας που είχε διαγνωσθεί, ο Μάτζικ Τζόνσον «πάγωσε» τον παγκόσμιο αθλητισμό και όλο το μπασκετικό γίγνεσθαι όταν ανακοίνωσε, την 7η Νοεμβρίου του ’91, ότι ήταν φορέας του ιού HIV, καθώς και την αποχώρησή του από το ΝΒΑ και τους Λέικερς, στην κατάμεστη από δημοσιογρά­φους αίθουσα στο «Φόρουμ» του Λος Αντζελες. Ο σταρ των Λέικερς είχε πλησιάσει στο μικρόφωνο και ήταν απόλυτα ξεκάθαρος για ό,τι είχε γνωματεύσε­ι ο γιατρός της ομάδας, Μάικλ Μέλμαν.

«Εξαιτίας του ιού HIV από τον οποίο προσβλήθηκ­α πρέπει να ανακοινώσω την απόσυρσή μου από την ενεργό δράση. Διευκρινίζ­ω ότι δεν έχω AIDS, αλλά τον ιό του HIV. Η γυναίκα μου είναι καλά. Σκοπεύω να ζήσω για πολύ καιρό και να συνεχίσω τη ζωή μου κανονικά. Θα μου λείψει το παιχνίδι, αλλά πλέον θα γίνω ομιλητής για τον ιό του HIV για να πω σε όλα τα νεαρά παιδιά πόσο σημαντικό είναι να κάνεις ασφαλές σεξ. Νομίζεις ότι δεν θα σου συμβεί, αλλά συνέβη σε εμένα και θα το αντιμετωπί­σω».

Το ακροατήριο είχε σαστίσει, αλλά ο Μάτζικ, όμως, δεν «έχασε» το γνωστό χαμόγελο και συνέχισε να μιλά για τη μεγάλη πρόκληση… επιβίωσής του: «Θα κάνω ό,τι κάνει κάθε φυσιολογικ­ός άνθρωπος, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Δεν φοβάμαι. Το βλέπω σαν άλλη μία πρόκληση στη ζωή μου». Η επιστροφή του στην ενεργό δράση, ύστερα από έναν χρόνο (1992-93), είχε δημιουργήσ­ει πολλές υπόνοιες και κατηγορίες ότι αξιοποίησε το πρόβλημα υγείας για την απόσπαση συμπάθειας, παγκοσμίως. Οι διαμαρτυρί­ες των συναθλητών του τον ανάγκασαν να σταματήσει το μπάσκετ εκ νέου και για τέσσερις περιόδους, αλλά επέστρεψε το 1996, σε ηλικία 36 ετών, παίζοντας τα τελευταία 32 παιχνίδια του, με τη φανέλα των «λιμνανθρώπ­ων».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece