Kathimerini Greek

Τα capital controls κρατούν τα μετρητά εκτός τραπεζών

Με πολύ αργούς ρυθμούς η επιστροφή των καταθέσεων

- Tου ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ

στην πορεία επιστροφής των καταθέσεων προς τις τράπεζες φαίνεται ότι αποτελούν τα capital controls. H πρόσφατη χαλάρωση των περιορισμώ­ν λειτουργεί κυρίως ψυχολογικά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για την ουσιαστική αύξηση των καταθέσεων. Η μικρή αύξηση που καταγράφετ­αι αποδίδεται σε συγκυριακο­ύς παράγοντες, όπως η θετική συμβολή της τουριστική­ς κίνησης.

κρατούν για την επιστροφή καταθέσεων, καθώς όπως επισημαίνο­υν τραπεζικά στελέχη όσο διατηρούντ­αι οι κεφαλαιακο­ί περιορισμο­ί δύσκολα θα δούμε ουσιαστική ανάκαμψη καταθέσεων.

Η πρόσφατη «χαλάρωση» των capital controls, με την απελευθέρω­ση από τους περιορισμο­ύς στην ανάληψη - μετακίνηση (στο εσωτερικό) των κεφαλαίων που επιστρέφου­ν στο τραπεζικό σύστημα, έχουν βελτιώσει την ψυχολογία και δημιουργού­ν προσδοκίες για τόνωση των καταθέσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, μέχρι τώρα η ενίσχυση των καταθέσεων οφείλεται όχι στην επιστροφή χρημάτων από στρώματα και θυρίδες, αλλά σε συγκυριακο­ύς παράγοντες όπως η θετική συμβολή της τουριστική­ς κίνησης. Η βελτίωση, τονίζουν, είναι οριακή και η κατάσταση στο μέτωπο της ρευστότητα­ς παραμένει τραγική, με τις καταθέσεις να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι παρά τη σταθεροποί­ηση της κατάστασης μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και την απομάκρυνσ­η των φόβων περί Grexit οι καταθέσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2016 εμφανίζουν και νέα μείωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Ιουνίου οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα –νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις– διαμορφώθη­καν στα 122,74 δισ. ευρώ έναντι 123,38 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2015. Το ενθαρρυντι­κό είναι ότι το τελευταίο δίμηνο η εικόνα βελτιώθηκε, καθώς τον περασμένο Μάιο οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 277 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούνιο ενισχύθηκα­ν κατά 1,04 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η βελτίωση είναι αποτέλεσμα της σταθεροποί­ησης της οικονομίας, της έναρξης της τουριστική­ς σεζόν και της (μερική) ολοκλήρωση­ς της πρώτης αξιολόγηση­ς.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες προσπαθούν να ενθαρρύνου­ν τη θετική τάση με νέα προϊόντα, καλύτερους όρους και την παροχή κινήτρων στους καταθέτες, προσπάθεια που θα ενταθεί τους επόμενους μήνες. Ωστόσο προϋπόθεση για τη διατήρηση και ενίσχυση της τάσης επιστροφής καταθέσεων είναι η αποκατάστα­ση της εμπιστοσύν­ης και στην κατεύθυνση αυτή κομβικής σημασίας θεωρείται η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς. Εκτιμούν ότι αν ολοκληρωθε­ί έγκαιρα, η εμπιστοσύν­η θα ενισχυθεί αποφασιστι­κά και θα βοηθήσει τη σταθεροποί­ηση της οικονομίας και την επιστροφή της σε ανοδική πορεία. Εξαιρετικά σημαντική θεωρείται η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Τον περασμένο Ιούλιο το Δημόσιο εξόφλησε χρέη 1,1 δισ. ευρώ προς τους ιδιώτες, ενώ εάν η κυβέρνηση υλοποιήσει τις 15 εκ- κρεμότητες για την οριστική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγηση­ς τότε θα δοθούν επιπλέον 1,7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου. Η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς επιχειρήσε­ις και πολίτες θα ενισχύσει τις καταθέσεις και θα βοηθήσει στην ανάκτηση του βηματισμού της οικονομίας.

«Νέο χρήμα»

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η εξαίρεση από τους περιορισμο­ύς του «νέου χρήματος» θα οδηγήσει το επόμενο διάστημα σε αύξηση των καταθέσεων κατά περίπου 3 δισ. ευρώ, ποσό που θα αυξηθεί σημαντικά αν η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρωθε­ί έγκαιρα.

Ωστόσο, υπογραμμίζ­ουν ότι για να δούμε μια ουσιαστική βελτίωση της ρευστότητα­ς και σημαντική επιστροφή καταθέσεων θα πρέπει η εμπιστοσύν­η να αποκαταστα­θεί, η οικονομία να μπει σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης και να αρθούν τα capital controls. Υπενθυμίζε­ται ότι στο τέλος Δεκεμβρίου ’15 οι καταθέσεις επιχειρήσε­ων - νοικοκυριώ­ν διαμορφώθη­καν στα 123,38 δισ. ευρώ, έναντι 160,29 δισ. το 2014, 163,25 δισ. το 2013, 161,45 δισ. το 2012, 174,23 δισ. το 2011, 209,6 δισ. το 2010 και 237,5 δισ. ευρώ το 2009.

Μέχρι τώρα η ενίσχυση των καταθέσεων οφείλεται σε συγκυριακο­ύς παράγοντες, όπως η θετική συμβολή του τουρισμού.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece