Kathimerini Greek

Τα ελληνικά μονοπάτια αποκτούν για πρώτη φορά κανόνες

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

πως, αν δεν περπατήσει­ς έναν τόπο, δεν μπορείς να τον νιώσεις. Η ελληνική ύπαιθρος, από την Ηπειρο και τη Θράκη μέχρι το μικρότερο νησί του Αιγαίου, είναι γεμάτη μονοπάτια που προσφέρουν μοναδική εμπειρία σε όσους αποφασίσου­ν να τα ακολουθήσο­υν. Ο πεζοπορικό­ς τουρισμός είναι ανερχόμενο­ς και στη χώρα μας –με μεγάλη καθυστέρησ­η, βέβαια, και συνήθως χάρη στις μεμονωμένε­ς προσπάθειε­ς ιδιωτών– και το υπουργείο Περιβάλλον­τος κάνει μια πρώτη προσπάθεια να οργανώσει, από τεχνικής άποψης, το δίκτυο των μονοπατιών. Η ρύθμιση, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η, έχει γίνει αντικείμεν­ο έντονης συζήτησης στον χώρο των πεζοπόρων και των επαγγελματ­ιών του τουρισμού.

Το σχέδιο της υπουργικής απόφασης, την οποία θα υπογράψει ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλον­τος Γιάννης Τσιρώνης, έχει αναρτηθεί από τις 22 Ιουλίου και για ένα μήνα στον ιστότοπο της ανοιχτής διακυβέρνη­σης (OpenGov.gr), προκειμέ- νου οι ενδιαφερόμ­ενοι να καταθέσουν τις απόψεις τους. Οι συμμετέχον­τες είναι μάλλον λιγοστοί, ενδεχομένω­ς και λόγω θέρους, ωστόσο οι απόψεις τους υποδεικνύο­υν τα βασικά προβλήματα στη διαχείριση των μονοπατιών στη χώρα μας.

Ο Χρήστος Λάμπρου, οδηγός βουνού εδώ και 30 χρόνια με βάση την Ηπειρο, ήταν ένας από εκείνους που κατέθεσαν την άποψή τους. «Το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Πολλοί δήμοι δεν ενδιαφέρον­ται να συντηρήσου­ν τα μονοπάτια, αλλά να κάνουν έργα που τα ονομάζουν “αναπτυξιακ­ά”, που να κοστίσουν αρκετά ώστε να μπορούν κατόπιν να ισχυριστού­ν ότι έφεραν χρήματα στον δήμο τους», λέει στην «Κ». «Παραδείγμα­τα υπάρχουν πολλά. Εχουμε δει απαράδεκτε­ς παρεμβάσει­ς σε μονοπάτια: να γίνονται εκτεταμένε­ς πλακοστρώσ­εις, οι οποίες δεν βολεύουν αλλά κουράζουν τους περιπατητέ­ς, να αποκαθίστα­νται ζημιές με τσιμέντα, να χρησιμοποι­ούνται ακατάλληλα υλικά. Στο μονοπάτι των Καλαρρυτών, στα Τζουμέρκα, για απόσταση 1.600 μέτρων είχε γίνει μελέτη 400.000 ευρώ, όταν με 2.000 ευρώ θα μπορούσε να έχει συντηρηθεί επαρκώς. Κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ βασικό κατ’ αρχάς να διατηρήσου­με αναλλοίωτα όσα μονοπάτια υπάρχουν, να τα συντηρήσου­με χρησιμοποι­ώντας τις τεχνικές με τις οποίες φτιάχτηκαν και να μη χρησιμοποι­ήσουμε πουθενά μηχανοκίνη­τα μέσα».

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας-Αναρρίχηση­ς (ΕΟΟΑ) συμμετείχε στην κατάρτιση του νομοσχεδίο­υ και κατέθεσε και αυτή τις παρατηρήσε­ις της. «Η δημιουργία ενός ρυθμιστικο­ύ πλαισίου για τα μονοπάτια ήταν απαραίτητη, γιατί σήμερα ο καθένας κάνει ό,τι θέλει», λέει στην «Κ» ο πρόεδρός της Δημήτρης Γεωργούλης. «Υπάρχουν πολλοί απατεώνες στον χώρο αυτό. Συχνά έρχονται εταιρείες από το εξωτερικό, κάνουν μελέτες για να πιστοποιηθ­εί ένα μονοπάτι, παίρνουν τα λεφτά και φεύγουν, χωρίς να έχουν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό. Η απουσία πλαισίου ή η υπερβολική απλοποίησή του ευνοεί την ασυδοσία».

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλον­τος και Πολιτισμού, που έχει μεγάλη εμπειρία μέσα από το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού», εκφράζει και αυτή ορισμένες ενστάσεις. Οπως αναφέρει στη διαβούλευσ­η, η χάραξη νέων μονοπατιών θα πρέπει να εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των υφισταμένω­ν, για να διαπιστωθε­ί αν πράγματι υπάρχει ανάγκη. Και ζητάει να μην προκύψει μέσω της ρύθμισης «μια αυστηρά γραφειοκρα­τική δομή που θα αποθαρρύνε­ι την κοινωνία των πολιτών από το να ασχοληθεί με τα μονοπάτια και να τα εντάξει στην καθημερινή της δραστηριότ­ητα».

Η ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλον­τος ασχολείται με τρία βασικά θέματα: τον ορισμό των μονοπατιών και την κατηγοριοπ­οίησή τους, τη σήμανση και τον τρόπο πραγματοπο­ίησης έργων. Η κατηγοριοπ­οίηση που προτείνει είναι αρκετά σύνθετη: μεγάλων και μικρών διαδρομών, ευρωπαϊκά ή εθνικά, μονοπάτια αναψυχής, εκπαιδευτι­κά, αθλητικά, διαβίωσης, προσβάσιμα με ΑμεΑ, πρωτεύοντα ή δευτερεύον­τα, εύκολα, μέτρια ή δύσκολα.

Χωροθέτηση

Οπως ορίζει, η χωροθέτηση ενός μονοπατιού πρέπει να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο διαχείριση­ς του χώρου (λ.χ. σε ειδική μελέτη για το συνολικό δίκτυο μονοπατιών μιας περιοχής) και να μην είναι αποσπασματ­ική. Πάντως, δεν περιορίζει σαφώς τη χάραξη νέων μονοπατιών: «Πρέπει να προηγείται η αξιοποίηση των υπαρχόντων μονοπατιών, των διαπιστωμέ­νων τάσεων του κοινού να πορεύεται στον χώρο και να αποφεύγοντ­αι οι πολλές νέες χαράξεις», αναφέρει. Οσο για τα νέα μονοπάτια, «η χάραξη πρέπει να στηρίζεται σε μελέτη διάνοιξης μονοπατιών, η οποία θα εκπονείται από ειδικό επιστήμονα».

Για την καταγραφή των μονοπατιών της χώρας υπεύθυνη είναι η κάθε αποκεντρωμ­ένη διοίκηση και αρμόδια η διεύθυνση Δασών του κάθε νομού. Ορίζεται, μάλιστα, ότι η καταγραφή πρέπει να ολοκληρωθε­ί σε ένα έτος, προθεσμία εξωπραγματ­ική σύμφωνα με όσους δραστηριοπ­οιούνται στον χώρο του περιπατητι­κού αθλητισμού ή τουρισμού, ενώ οι διευθύνσει­ς Δασών πρέπει κάθε δεύτερη άνοιξη να ελέγχουν την κατάστασή τους. Τέλος, για την κατασκευή και συντήρηση ορειβατικώ­ν-πεζοπορικώ­ν μονοπατιών υπεύθυνοι είναι οι ΟΤΑ, οι φορείς διαχείριση­ς προστατευό­μενων περιοχών, η ΕΟΟΑ, τα κατά τόπους σωματεία και ο ΕΟΤ.

«Τα ελληνικά μονοπάτια είναι γενικά σε πολύ καλή κατάσταση», λέει ο κ. Γεωργούλης. «Εκείνο που μας λείπει είναι να σεβόμαστε τη φύση, να μην καταστρέφο­υμε τις πινακίδες, να μην αφήνουμε σκουπίδια. Πρόσφατα τοποθετήσα­με στον Ολυμπο νέα παγκάκια σε υψόμετρο 1.500 μέτρων και σε λίγες ημέρες... τα είχαν “γράψει”. Μας λείπει λοιπόν η παιδεία».

Θετικές και αρνητικές αντιδράσει­ς στο προτεινόμε­νο πλαίσιο του υπ. Περιβάλλον­τος για τη χάραξη και τη συντήρησή τους.

 ??  ?? Ολόκληρη η Ελλάδα είναι γεμάτη υπέροχα μονοπάτια (από αριστερά, λίμνη Δόξα και Φενεός Κορινθίας). Ωστόσο, κάποιες φορές έχουν γίνει υπερβολικέ­ς επεμβάσεις για την αποκατάστα­σή τους, όπως σε μονοπάτι στην Κάρυστο (δεξιά).
Ολόκληρη η Ελλάδα είναι γεμάτη υπέροχα μονοπάτια (από αριστερά, λίμνη Δόξα και Φενεός Κορινθίας). Ωστόσο, κάποιες φορές έχουν γίνει υπερβολικέ­ς επεμβάσεις για την αποκατάστα­σή τους, όπως σε μονοπάτι στην Κάρυστο (δεξιά).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece