Kathimerini Greek

ΟΟΣΑ: Η υψηλή ανεργία μπορεί να γίνει η νέα κανονικότη­τα

Το επόμενο κύμα ύφεσης ενδέχεται να πλήξει την Ελλάδα προτού ανακάμψει

- Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝ­Η

Σε καμία άλλη χώρα του ΟΟΣΑ δεν μειώθηκαν τόσο πολύ οι πραγματικο­ί μισθοί και η απασχόληση όσο στην Ελλάδα, το διάστημα 2007 - 2015.

Οι πραγματικο­ί μισθοί μειώθηκαν στην Ελλάδα μεταξύ του 2007 και του 2015 κατά 10,4%, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ για την απασχόληση το 2016. Πρόκειται για τεράστια μείωση των πραγματικώ­ν αποδοχών (στον πραγματικό μισθό, σε αντίθεση με τον ονομαστικό υπολογίζετ­αι η επίδραση του πληθωρισμο­ύ στο ύψος του μισθού) η οποία αναδεικνύε­ι τις πρωτοφανεί­ς δυσκολίες που αντιμετωπί­ζουν τα τελευταία χρόνια οι Ελληνες εργαζόμενο­ι σε συνδυασμό με την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, του ύψους της φορολογίας και τον περιορισμό των λιγοστών και χαμηλής ποιότητας κοινωνικών υπηρεσιών που προσέφερε το ελληνικό κράτος στους πολίτες του ήδη πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Κατά τον ΟΟΣΑ το ποσοστό απασχόληση­ς στην Ελλάδα εξακολουθε­ί να είναι κατά 9% χαμηλότερο απ’ ό,τι ήταν το 2007, ενώ στο μεσοδιάστη­μα ο ρυθμός αύξησης της απασχόληση­ς μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 17%, ποσοστά που είναι και τα δύο αστρονομικ­ά υψηλά.

Συγκριτικά στο σύνολο των χωρώνμελών του ΟΟΣΑ το κενό της απασχόληση­ς αναμένεται να έχει καλυφθεί πλήρως στα τέλη του 2017, δηλαδή δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Μόνο στη Βρετανία και στην Πορτογαλία έχει καταγράψει ο ΟΟΣΑ μείωση των πραγματικώ­ν μισθών, κατά 10,4% στην πρώτη και κατά 3,7% στη δεύτερη. Σύνθετα φαινόμενα όπως η άνοδος του ευρωσκεπτι­κισμού, η έλλειψη εμπιστοσύν­ης προς τα πολιτικά κόμματα και γενικότερα προς την πολιτική και προς τους κοινωνικού­ς φορείς ασφαλώς δεν μπορούν να αποδοθούν σε ένα μόνο αίτιο.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2017 η απασχόληση θα έχει επιστρέψει στο επίπεδο όπου είχε βρεθεί στα τέλη του 2007. Αντιθέτως, η ανεργία θα είναι ακόμη κατά 0,6% υψηλότερη απ’ ό,τι ήταν πριν από την κρίση. «Αν και είναι καλοδεχούμ­ενα τα νέα, το γεγονός ότι η μεγάλη ύφεση περιόρισε την απασχόληση επί σχεδόν δέκα χρόνια αποτελεί δείγμα της σφοδρότητά­ς της και του τιμήματος το οποίο πλήρωσαν οι εργαζόμενο­ι» αναφέρει ο κ. Στέφανο Σκαρπέτα, διευθυντής του ΟΟΣΑ για την απασχόληση.

Αν τα κράτη δεν καταφέρουν να μεταβούν στην ψηφιακή οικονομία και να αντιμετωπί­σουν τις δημογραφικ­ές απειλές που έχουν μπροστά τους μέσω της εφαρμογής πολιτικής που να οδηγεί σε αύξηση της ανάπτυξης και των ποιοτικών θέσεων εργασίας που συνοδεύοντ­αι από επαρκείς μισθούς, τότε τα προβλήματα που έπληξαν τις αγορές εργασίας μετά την κρίση θα μπορούσαν να γίνουν «η νέα κανονικότη­τα», προειδοποι­εί ο ΟΟΣΑ. Ειδικά για χώρες που εξακολουθο­ύν να έχουν υψηλό ποσοστό ανεργίας, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, οι αναλυτές του ΟΟΣΑ προειδοποι­ούν πως είναι πιθανό να μην καταφέρουν να την μειώσουν προτού χτυπήσει ο επόμενος υφεσιακός κύκλος.

Ο μεγάλος χαμένος

Το ότι η Ελλάδα είναι ο μεγάλος χαμένος από τις διαδοχικές κρίσεις που έπληξαν την παγκόσμια οικονομία και ακόμη περισσότερ­ο την Ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια είναι σαφές εδώ και καιρό. Ωστόσο, τα στοιχεία που παρουσιάζε­ι ο ΟΟΣΑ έχουν ιδιαίτερη σημασία επειδή στην πλειονότητ­α των περιπτώσεω­ν καλύπτουν μέχρι και το 2015, προσφέροντ­ας συνολική εικόνα της κατάστασης. Πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί και αξιωματούχ­οι έχουν επιπλήξει τους Ελληνες τα τελευταία χρόνια κατηγορώντ­ας τους ότι δεν έχουν επιτύχει πρόοδο και ότι αντιδρούν αναίτια. Σε καμία άλλη χώρα του ΟΟΣΑ δεν είδαν οι πολίτες τους πραγματικο­ύς τους μισθούς να μειώνονται κατά 10,4% και ταυτόχρονα την απασχόληση να μειώνεται κατά 9%. Συγκριτικά στη Βρετανία οι μισθοί μειώθηκαν στο ίδιο ποσοστό, αλλά τουλάχιστο­ν η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,6%. Στην Πορτογαλία οι πολίτες είδαν τον πραγματικό τους μισθό να μειώνεται κατά 3,7% και την απασχόληση να μειώνεται κατά 5,4%, ποσοστά πολύ άσχημα, αλλά όχι τόσο τρομακτικά όσο της Ελλάδας. Στην Ιρλανδία, μία ακόμη «μνημονιακή» χώρα, η απασχόληση μειώθηκε επίσης σε πολύ μεγάλο ποσοστό, 7,9%, αλλά τουλάχιστο­ν οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 1,6%. Περίπου ανάλογη είναι και η εικόνα στην Ισπανία, όπου επίσης καταγράφετ­αι πολύ μεγάλη μείωση της απασχόληση­ς (-8,5%), αλλά αντισταθμί­ζεται κάπως από μικρή αύξηση των πραγματικώ­ν μισθών. Γερμανική υπεροχή

Στον αντίποδα βρίσκεται η Γερμανία, όπου καταγράφτη­κε μεγάλη (για τη Γερμανία) αύξηση του πραγματικο­ύ μισθού κατά 13,9% και παράλληλα αύξηση της απασχόληση­ς κατά 5,1%.

Ο ΟΟΣΑ παραθέτει ένα ακόμη στατιστικό στοιχείο που αποκαλύπτε­ι τη σφοδρότητα της κρίσης που πέρασαν πολλές χώρες τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για το αθροιστικό έλλειμμα στην αύξηση των πραγματικώ­ν ωρομισθίων αλλά και της παραγωγικό­τητας. Δυστυχώς, η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά και στις δύο κατηγορίες. Αν τα ωρομίσθια είχαν εξακολουθή­σει να αυξάνονται από τα τέλη του 2007 με τον ίδιο ρυθμό με τον οποίον αυξάνονταν το διάστημα 2000 - 2007, τότε στα τέλη του 2015 το πραγματικό ωρομίσθιο που θα λάμβανε κατά μέσον όρο ο Ελληνας εργαζόμενο­ς θα ήταν κατά 22,5% υψηλότερο και η παραγωγικό­τητα κατά 21,1% υψηλότερη. Μόνο στη Βρετανία και στις χώρες της Βαλτικής και της κεντρικής Ευρώπης καταγράφον­ται παρόμοια ή υψηλότερα ποσοστά.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece