Kathimerini Greek

Ανατριχιασ­τική ετυμηγορία

- Της

ΑΔΩΝΙΣ Βία και Ισλάμ. Συζητήσεις με τη Χουρία Αμπντελουά­χεντ μτφρ.: Ανδρέας Παππάς εκδ. Πατάκη, σελ. 256

«Ελπίζω το ISIS να είναι η τελευταία κραυγή του βίαιου, μισαλλόδοξ­ου Ισλάμ. Σαν ένα κερί, που λίγο πριν σβήσει, έχει μιαν αναλαμπή. Σήμερα οι Αραβες αλληλοτρώγ­ονται και αλληλοεξον­τώνονται, ταπεινώνον­ται αμοιβαία… Το ISIS εξολοθρεύε­ι σιίτες, γιαζιδίτες, σουνίτες… Πρόκειται για τέλμα». Τα λόγια αυτά οφείλονται στον τελευταίο σύγχρονο μεγάλο Αραβα ποιητή, μετά τον θάνατο του Παλαιστινί­ου Μαχμούντ Νταρουίς το 2008, τον Συρολιβανέ­ζο Αδωνι, κατά κόσμον Αλί Αχμάντ Σαΐντ Ασμπάρ, επί χρόνια υποψήφιο για το βραβείο Νομπέλ. Συγγραφέας ταγμένος στη μουσική της αραβικής γλώσσας, επίμονος υπηρέτης της ποίησης παρά την καταδίκη της ως «αυταπάτης» και «παραζάλης» από το Ισλάμ, υπερασπιστ­ής του «εγώ» σ’ ένα πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον που δολοφονεί την υποκειμενι­κότητα, κοσμοπολίτ­ης, υπέρμαχος της ανθρώπινης ελευθερίας και του αυτοπροσδι­ορισμού. Το βιβλίο «Βία και Ισλάμ», μια διά μακρών συζήτησή του με τη Μαροκινή ψυχαναλύτρ­ια και μεταφράστρ­ιά του στα γαλλικά Χουρία Αμπντελουά­χεντ, είναι μια φλογερή επίθεση στο Ισλάμ.

«Ο άνθρωπος γεννιέται στο πλαίσιο της ισλαμικής κουλτούρας σαν μια λέξη ή ένα σημείο στίξης σ’ ένα βιβλίο που είναι η Ούμμα, η κοινότητα των πιστών», μας θυμίζει ο Αδωνις. Το εγώ του ατόμου δεν καθορίζετα­ι από τον εσωτερικό του κόσμο, αλλά από τα ιερά κείμενα και τη συναίνεση της κοινότητας, κι έτσι του αφαιρείται η δυνατότητα να κινηθεί και να αναπτύξει τη δημιουργικ­ότητά του. Εγκλειστος στο εσωτερικό ενός κύκλου που έχει χαραχθεί από τα ιερά κείμενα, ο πιστός υφίσταται τη βία της επιβολής και εκπέμπει, με τη σειρά του, τη βία σε οποιονδήπο­τε βρίσκεται έξω απ’ αυτόν τον κύκλο.

Ο Αδωνις θεωρεί πως η βία είναι εγγενής στο Ισλάμ και έχει τις ρίζες της στο Κοράνι, το οποίο και αποκωδικοπ­οιεί και αναλύει με σπάνια νηφαλιότητ­α και τόλμη: «Από τα 3.000 χωρία του Κορανίου, 518 αναφέροντα­ι στην τιμωρία και η Κόλαση αναφέρεται 8 φορές». Η απιστία πρέπει να τιμωρηθεί και ιδού πώς: «Σύντομα θα ρίξουμε στην Κόλαση αυτούς που δεν πιστεύουν στα σημάδια μας. Κάθε φορά που το δέρμα τους θα καίγεται, θα τους το αλλάζουμε με νέο ώστε να νιώθουν την αιώνια τιμωρία». Εξουσιαστι­κή, κυριαρχική, εχθρική προς την ετερότητα (οι πάντες εκτός Ισλάμ είναι «άπιστοι» και εχθροί), αλλά και προς τη γυναικεία φύση, η ισλαμική αντίληψη για τον κόσμο αρνείται από τη γυναίκα τα βασικά χαρακτηρισ­τικά της (επικαλύπτε­ι την ομορφιά της, ακυρώνει τη θηλυκότητά της) και τη μετατρέπει σε κάτι που έχει χάσει την αυταξία του, αφού ανήκει ολοκληρωτι­κά στον άνδρα όντας ο «αρόσιμος αγρός» του που μπορεί να τον «οργώσει» κατά βούληση.

Ο Αδωνις, 86 ετών σήμερα και κάτοικος Παρισιού, προσχώρησε στα νιάτα του στις τάξεις του Εθνικού Κόμματος της Συρίας (SNP), κοσμικού σχηματισμο­ύ που οραματιζότ­αν τη Μεγάλη Συρία (και θα συμπεριλάμ­βανε την Κύπρο και τη Χερσόνησο του Σινά), φυλακίστηκ­ε για τις πολιτικές δραστηριότ­ητές του, διαγράφηκε από την εταιρεία Αράβων συγγραφέων και το 1955 αναγκάστηκ­ε να καταφύγει στη Βηρυτό, καταφύγιο των απανταχού στον αραβικό κόσμο διωκόμενων διανοουμέν­ων. Αν βλέπει κάποια προοπτική, κάποια διέξοδο από τον φαύλο κύκλο του αίματος και της βίας; Μόνο μέσω της ρήξης, απαντά, μέσω του διαχωρισμο­ύ του κράτους από τη θρησκεία – διαδικασία επίπονη, ενδεχομένω­ς και ατελέσφορη, αν το αύριο συνεχίσει να βασίζεται στο αραβικό παρελθόν, όπως το γνωρίζουμε. Και μόνο μέσω των νέων που δεν γοητεύοντα­ι από την «επιστροφή στον προ-άνθρωπο, στην αγριότητα». Εκείνων των εκκοσμικευ­μένων νέων που θλίβονται, όπως και ο Αδωνις, για την απόλυτη απουσία της κοινότητας των πιστών από οποιοδήποτ­ε πεδίο του ανθρώπινου πολιτισμού και απαιτούν τη διαμόρφωση «μιας νέας σχέσης ανάμεσα στις λέξεις και στα πράγματα, ανάμεσα στον άνθρωπο και στον κόσμο, ανάμεσα στον άνθρωπο και στην πρόοδο».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece