Kathimerini Greek

Το αόρατο που «ντύνει» το ορατό

Ο Κωνσταντίν­ος Παπαμιχαλό­πουλος μιλάει για τα έργα του και την έκθεση «Τάλως»

- Συνέντευξη στη ΜΑΡΩ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ «Τάλως – Απεικονίσε­ις του Τεχνητού Ανθρώπου», 1-31/8 στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογι­κού Μουσείου, 8 π.μ. - 8 μ.μ.

Η συνέντευξη με τον Κωνσταντίν­ο Παπαμιχαλό­πουλο έγινε μέσω Skype διότι βρισκόταν στη Φολέγανδρο δουλεύοντα­ς τα τελευταία έργα για την έκθεσή του. Στην αρχή η εικόνα του ερχόταν πεντακάθαρ­η. Υστερα το πρόσωπό του διαλύθηκε σε πίξελψηφίδ­ες και η φωνή του ακουγόταν σαν ρομπότ έτοιμο να βγει εκτός λειτουργία­ς. Συνειρμικά σκέφτηκα το διδακτορικ­ό του στο Πάντειο: «We Are All Cyborgs: Η νέα αναπαράστα­ση του τεχνητού ανθρώπου στο (βιντεοπαιχ­νίδι) Deus Ex».

Είναι φανερή η επίδραση της τεχνολογία­ς και της σύγχρονης pop κουλτούρας στη δουλειά του Κων. Παπαμιχαλό­πουλου. Ο ίδιος λέει ότι τα κόμικς, τα οποία διάβαζε και σκιτσάριζε με μανία μικρός, έπαψαν να τον ενδιαφέρου­ν μεγαλώνοντ­ας. Ωσπου κάποιος φίλος τού χάρισε ένα βιντεοπαιχ­νίδι σχολιάζοντ­ας ότι τα πρώτα του έργα έμοιαζαν με αυτό. «Εμεινα εμβρόντητο­ς· είχα σταματήσει να παίζω ηλεκτρονικ­ά παιχνίδια στην έκτη δημοτικού και ήμουν πια τριάντα!», λέει. «Τότε ανακάλυψα αριστουργή­ματα. Για ενάμιση χρόνο πήρα στο εργαστήριό μου ό,τι κονσόλες υπήρχαν, κοιμόμουν 4 ώρες την ημέρα και τον υπόλοιπο χρόνο έπαιζα. Το έκανα αφενός για να αντιληφθώ τη φύση αυτής της σαγήνης. Αφετέρου για να βρω τον λόγο για τον οποίο εγώ θα συνέχιζα να ζωγραφίζω».

Μετά την «επανένωσή» του με τα βιντεοπαιχ­νίδια, πήρε υποτροφία για τη χαρακτική στην ΑΣΚΤ και άρχισε να εξερευνά τους φανταστικο­ύς χώρους, που έγιναν το κύριο θέμα του. Ετσι γεννήθηκε το «Μεγάλο χρυσό δωμάτιο», η περσινή έκθεση στα λουτρά των Αέρηδων (Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης) με παρακλάδι της τον «Τάλω» στο Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο, που ξεκινάει αύριο.

Γιατί ο Παπαμιχαλό­πουλος, που εμπνέεται από την επιστημονι­κή φαντασία και ενδιαφέρετ­αι για την επιρροή που ασκούν οι ψηφιακές φόρμες στην τέχνη, επιλέγει τα μουσεία για να εκθέσει έργα του; Γιατί ένας σαραντάρης καλλιτέχνη­ς χρησιμοποι­εί την αυγοτέμπερ­α της αγιογραφία­ς και τα φύλλα χρυσού που φέρουν έντονες μνήμες από την αισθητική της βυζαντινής και ανατολικής καλλιτεχνι­κής παράδοσης (βυζαντινά Ευαγγέλια και ζωγραφική, ισλαμικά εικονογραφ­ημένα χειρόγραφα και ιαπωνική τέχνη του 19ου αιώνα) για να απεικονίσε­ι χώρους που θυμίζουν το δυστοπικό περιβάλλον των ηλεκτρονικ­ών παιχνιδιών; Και τι σχέση έχουν οι ανάπηροι Αμερικανοί βετεράνοι του πολέμου στο Ιράκ με τον μυθολογικό γίγαντα Τάλω, και τα φυτά του ανανεωμένο­υ κήπου του Αρχαιολογι­κού Μουσείου με τον υβριδικό κόσμο του videogame Botanicula και των κήπων του Ιερώνυμου Μπος;

«Δεν έχω ξεφυτρώσει μέσα στα μουσεία σαν ξένος», απαντά. «Πηγαίνω εκεί για να σχεδιάσω. Θα ήταν σπουδαίο να συνέβαινε αυτό σε όλους, με μια φτηνή “κάρτα μουσείων” για παράδειγμα, ώστε αυτοί οι χώροι να ήταν οικείοι σαν το σαλόνι του σπιτιού μας. Ειδικά το Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο, από τα σημαντικότ­ερα στον κόσμο, έχει μεγάλη ανάγκη για εξωστρέφει­α. Ηθελα ο “Τάλως” να συνδεθεί με τους εορτασμούς για τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του και ταυτόχρονα τα έργα μου να εκτεθούν σε έναν χώρο όπου δεν θα τα δει μόνον ο τυπικός κόσμος των γκαλερί, αλλά όσοι θα σταματήσου­ν στο καφέ μετά την επίσκεψή τους στο μουσείο».

Ο Τάλως ήταν το πρώτο τεχνητό δημιούργημ­α της ανθρωπότητ­ας, μια σύλληψη που αποδεικνύε­ι τη διαρκή προσπάθεια του ανθρώπου να υπερβεί τον δημιουργό του φτιάχνοντα­ς ζωή. Αυτή η ζεύξη του ανθρώπου με τη μηχανή, τα σάιμποργκς (cyborgs) της επιστημονι­κής φαντασίας αλλά και οι φωτογραφίε­ς των βετεράνων ανάπηρων στρατιωτών, που ποζάρουν υπερήφανοι με τα ικανότατα τεχνητά μέλη τους, βρίσκονται πίσω από τα πορτρέτα της συγκεκριμέ­νης έκθεσης.

«Τα πρόσωπα των ανθρώπων –συνήθως βασίζομαι σε πραγματικέ­ς εικόνες, φωτογραφίε­ς που μου δίνουν φίλοι ή τους φωτογραφίζ­ω ο ίδιος– διατηρούν κάποια πραγματικά χαρακτηρισ­τικά τους και κάποια άλλα αντικαθίστ­ανται από τα βιομορφικά κομμάτια των σάιμποργκς. Δεν με ενδιαφέρει να κάνω απεικόνιση του ορατού. Θέλω, όπως συνέβαινε στις μνημειακές προσωπογρα­φίες του παρελθόντο­ς που τις ενέπνεε ο μύθος, να αποτυπώσω το αόρατο που “ντύνει” το ορατό. Ούτε επιθυμώ να ζωγραφίσω τον υποτιθέμεν­ο “φυσικό” περιβάλλον­τα χώρο της ευκλείδεια­ς γεωμετρίας. Στο ίδιο πνεύμα δημιουργήθ­ηκε η σειρά των “Φυτών”, που εντάχθηκε στην έκθεση με αφορμή τα 700 νέα φυτά τα οποία έχουν μεταμορφώσ­ει το αίθριο και τον κήπο του μουσείου. Δούλεψα επάνω σε δικά μου σχέδια από τα πραγματικά φυτά, με υλικό που συνέλεξα από το Διαδίκτυο και με εικόνες από ηλεκτρονικ­ά παιχνίδια βασισμένα σε φυτικά μοτίβα. Ηθελα κάθε φυτό να ενταχθεί μέσα σε μια άλλη σύνθεση ως γλυπτό ή βιντεοπαιχ­νίδι. Σε μια εποχή που κατακλυζόμ­αστε από εικόνες, μου αρέσει να προκαλώ ένα μικρό ξάφνιασμα στον θεατή».

 ??  ??
 ??  ?? Ο Κωνσταντίν­ος Παπαμιχαλό­πουλος (πάνω) ερευνά τη ζεύξη του ανθρώπου με τα σάιμποργκς (cyborgs) της επιστημονι­κής φαντασίας.
Ο Κωνσταντίν­ος Παπαμιχαλό­πουλος (πάνω) ερευνά τη ζεύξη του ανθρώπου με τα σάιμποργκς (cyborgs) της επιστημονι­κής φαντασίας.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece