Kathimerini Greek

Ο Σόιμπλε «καιροφυλακ­τεί»

- TΟΥΑΘΑΝΑΣΙ­ΟΥΕΛΛΙΣ

ΟΒόλφγκανγ­κ Σόιμπλε θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ. Αρχικά επρόκειτο για εικασία, που έλαβε όμως ουσιαστική διάσταση μετά την αποκάλυψη του σχεδίου για προσωρινό Grexit. Σε κάθε περίπτωση, είναι πλέον σαφές ότι η συγκεκριμέ­νη εξέλιξη αποτελεί «στόχο» του Γερμανού υπουργού Οικονομικώ­ν. Ο κ. Σόιμπλε θέλει μια Ευρωζώνη που θα ακολουθεί αυστηρούς δημοσιονομ­ικούς κανόνες. Οι απαιτήσεις είναι μεγάλες και, καλώς ή κακώς, την τελευταία πενταετία ο «ισχυρός άνδρας» της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι Ελληνες είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να ανταποκριθ­ούν. Θεωρεί ότι δεν είναι διατεθειμέ­νοι να διορθώσουν παθογένειε­ς δεκαετιών, να εφαρμόσουν αναγκαίες τομές, να χτυπήσουν οργανωμένα συμφέροντα.

Υπό αυτό το πρίσμα, πιστεύει ότι η καλύτερη λύση είναι η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη. Το σχέδιό του έφθασε στα πρόθυρα της υλοποίησης, με ευθύνη της ελληνικής πλευράς. Πρωτεργάτη­ς της παρ’ ολίγον καταστροφή­ς ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης με την αδιέξοδη στρατηγική που ακολούθησε και την ερειστική συμπεριφορ­ά που επέδειξε έναντι των εταίρων.

Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο καλείται να κινηθεί η Αθήνα. Από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας έχει πεισθεί ότι το Grexit είναι καταστροφι­κό, οφείλει να προβεί στους χειρισμούς που θα το αποτρέψουν. Να κλείσει άμεσα τη συμφωνία, να την περάσει από τη Βουλή, να δώσει τέλος στον παραλογισμ­ό της συνύπαρξης με τους «δραχμιστές» και το μήνυμα δυσλειτουρ­γίας που αυτή εκπέμπει εντός και εκτός Ελλάδας.

Από την πλευρά του το Βερολίνο εξαντλεί την αυστηρότητ­α και σπεύδει να υπογραμμίσ­ει ότι μια διεξοδική συμφωνία είναι πιο σημαντική από μια βιαστική. Τάσσεται, μάλιστα, υπέρ της σύνδεσης του μεγέθους της πρώτης δόσης του νέου δανείου με την πορεία της εφαρμογής των μεταρρυθμί­σεων. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα ναρκοπέδιο.

Οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί και πιέζουν τη Γερμανία να περιορίσει την ασφυξία, αλλά ταυτόχρονα διαμηνύουν προς τον κ. Τσίπρα ότι μόνον η ίδια η Ελλάδα μπορεί να σώσει τον εαυτό της. Ανάλογο υποβοηθητι­κό ρόλο έχει αναλάβει και η Γαλλία. Ολοι προτρέπουν τον κ. Τσίπρα να τολμήσει τις δύσκολες μεταρρυθμί­σεις ώστε, μετά τις εκλογές στην Πορτογαλία και την Ισπανία, να ανοίξει η συζήτηση -με την έντονη προτροπή και του ΔΝΤ-για ελάφρυνση του χρέους. Πέρα από τα πολιτικά οφέλη που θα αποφέρει στην κυβέρνηση, αυτή η προοπτική θα δώσει ανάσα στην ελληνική οικονομία, αφού θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο στα μάτια του ΔΝΤ και των ξένων επενδυτών.

Ομως, για να φθάσει εκεί και να εξασφαλίσε­ι τη χρηματοδότ­ηση, η κυβέρνηση χρειάζεται να «τρέξει», να υλοποιήσει, να δείξει σοβαρότητα. Να μη δώσει αφορμές σε αυτούς που δεν θέλουν να την στηρίξουν. Ο κ. Σόιμπλε επιμένει, καιροφυλακ­τεί και, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, δηλαδή η Αθήνα με τη στάση της, θα «ξαναχτυπήσ­ει».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece