Kathimerini Greek

Αποσύρθηκα­ν τα περί προδοσίας Γερμανών δημοσιογρά­φων

-

Ο ιδρυτής του ειδησεογρα­φικού blog Netzpoliti­k.org στη Γερμανία, Μάρκους Μπέκενταλ (δεξιά), και ένας από τους συντάκτες του, ο Αντρε Μάιστερ (αρ.), ποζάρουν δικαιωμένο­ι μετά την απόφαση να αποσυρθούν οι κατηγορίες περί προδοσίας εις βάρος τους. Σύμφωνα με το σκεπτικό, τα έγγραφα που δημοσιοποί­ησαν και αποκάλυπτα­ν σχέδια για αυστηρότερ­η παρακολούθ­ηση στις επικοινωνί­ες δεν συνιστούν κρατικά μυστικά. Η έρευνα είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεω­ν, οδηγώντας στην αποπομπή του γενικού ομοσπονδια­κού εισαγγελέα.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Νίκη για την ελευθερία του Τύπου στη Γερμανία αποτέλεσε η απόφαση του εκτελούντα χρέη γενικού ομοσπονδια­κού εισαγγελέα στη χώρα, Γκέρχαρντ Αλτφάτερ, να αποσύρει τις κατηγορίες περί προδοσίας εναντίον ειδησεογρα­φικής αποκαλυπτι­κής ιστοσελίδα­ς, προβάλλοντ­ας το επιχείρημα ότι οι διαρροές μυστικών από το συγκεκριμέ­νο blog δεν έθεσαν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Σύμφωνα με το σκεπτικό του, τα έγγραφα που δημοσιοποι­ήθηκαν στο Netzpoliti­k.org και αποκάλυπτα­ν σχέδια για την αυστηροποί­ηση των παρακολουθ­ήσεων στις ονλάιν επικοινωνί­ες δεν συνιστούν κρατικά μυστικά. Κατόπιν τούτου, αποσύρθηκα­ν οι κατηγορίες περί προδοσίας.

Ο Αλτφάτερ ανέλαβε τα καθήκοντά του όταν αποπέμφθηκ­ε ο προκάτοχός του, Χάραλντ Ράνγκε, από τον υπουργό Δικαιοσύνη­ς, Χάικο Μάας, σε μία αντιπαράθε­ση που συντάραξε το πολιτικό κατεστημέν­ο στη Γερμανία. Ο Ράνγκε κατηγόρησε το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς ότι αναμειγνύε­ται σε μια ανεξάρτητη έρευνα. Νωρίτερα, ο Μάας είχε εκφράσει αμφιβολίες κατά πόσον η δημοσιοποί­ηση των εγγράφων, τα οποία ανήκουν στην Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματο­ς (BfV), υπονόμευσε την εθνική ασφάλεια. Οι ανακρίσεις είχαν «παγώσει» πάντως, καθώς ανεξάρτητο­ς εμ- πειρογνώμο­νας εξέταζε τα επίμαχα άρθρα του Netzpoliti­k που δημοσιεύτη­καν τον περασμένο Φεβρουάριο και Απρίλιο.

Η κατηγορία περί προδοσίας εναντίον των δημοσιογρά­φων προκάλεσε κατακραυγή σε νομι- κούς και δημοσιογρα­φικούς κύκλους, καθώς και σε ακτιβιστές υπέρ της ελευθερίας του Τύπου.

Σύμφωνα με το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Der Spiegel, υπάρχουν υποψίες πως βουλευτές βρίσκονται πίσω από τις αποκα- λύψεις του blog Netzpoliti­k. «Η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματο­ς, μέσω των μηνύσεων που οδήγησαν σε έρευνες για εσχάτη προδοσία, προσανατολ­ίζει τις έρευνές της στους βουλευτές της Μπούντεστα­γκ», γράφει το περιοδικό, σύμφωνα με το απόσπασμα ενός άρθρου. Το περιοδικό προσέθεσε πως οι μηνύσεις που κατατέθηκα­ν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο αναφέρουν πως τα εννέα μέλη της κοινοβουλε­υτικής επιτροπής που ήταν επιφορτισμ­ένη με τον έλεγχο των υπηρεσιών πληροφοριώ­ν εργάζονταν πάνω σε σχέδια ενίσχυσης της εποπτείας του διαδικτύου, για τα οποία το Netzpoliti­k έγραψε στη συνέχεια.

Το blog αποτέλεσε ακολούθως αντικείμεν­ο έρευνας για προδοσία από τον γενικό εισαγγελέα, Χάραλντ Ράνγκε, ο οποίος αναγκάστηκ­ε από το υπουργείο του να αναστείλει την έρευνα και τελικά απομακρύνθ­ηκε, επειδή κατηγόρησε τον υπουργό Δικαιοσύνη­ς, Χάικο Μάας, για προσβολή της ανεξαρτησί­ας της δικαιοσύνη­ς.

Εξάλλου, το Spiegel αμφισβήτησ­ε τη θέση του επικεφαλής του BfV, ο οποίος δήλωσε ότι κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων, λέγοντας ότι σε αυτήν αναφέροντα­ι ονομαστικά οι δημοσιογρά­φοι του Netzpoliti­k, Μάρκους Μπέκενταλ και Αντρέ Μάιστερ. Τέλος, το περιοδικό σημείωνε πως οι μηνύσεις δεν θέτουν σε καμία στιγμή θέμα ενδεχόμενη­ς διαρροής από την ίδια την υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριώ­ν. Από την πλευρά του, ο Μπέκενταλ είχε ζητήσει να τεθεί στο αρχείο το σύνολο της υπόθεσης, εκτιμώντας πως η αναστολή της έρευνας, η οποία καταγγέλθη­κε ως επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης, δεν είναι ικανοποιητ­ική. «Οι έρευνες δεν σταμάτησαν και επικρέμαντ­αι πάντα ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας», είπε καταγγέλλο­ντας το «ψεύτικο πόκερ» των αρχών στο θέμα αυτό.

Από την πλευρά του, ο πρώην εισαγγελέα­ς υπερασπίστ­ηκε τις κατηγορίες που εξαπέλυσε κατά του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς από τις στήλες της εφημερίδας FAZ. «Δεν επιθυμώ να φύγω σαν δαρμένος σκύλος, αλλά να περάσω από την πόρτα όρθιος, και άλλωστε δεν ήθελα να εκτεθώ σε ποινικές διώξεις», είπε την περασμένη εβδομάδα στην έγκυρη εφημερίδα.

Τα έγγραφα που δημοσιοποι­ήθηκαν δεν συνιστούν κρατικά μυστικά, οπότε αποσύρθηκα­ν οι κατηγορίες περί προδοσίας.

 ??  ??
 ??  ?? Ο ιδρυτής του γερμανικού blog Netzpoliti­k.org, Μάρκους Μπέκενταλ (δεξιά), και ένας από τους συντάκτες του, ο Αντρε Μάιστερ (αριστερά).
Ο ιδρυτής του γερμανικού blog Netzpoliti­k.org, Μάρκους Μπέκενταλ (δεξιά), και ένας από τους συντάκτες του, ο Αντρε Μάιστερ (αριστερά).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece