Kathimerini Greek

Η μάχη για την Ευρώπη θα κερδηθεί ή θα χαθεί στη Γερμανία

- Tου PAUL TAYLOR / REUTERS

Κάποιες στιγμές, πρόσφατα, φάνηκε ότι μπορεί να χαθεί. Οποιος το νομίζει, όμως, υποτιμάει τη βαθιά αφοσίωση των Γερμανών στην επιτυχία της ευρωπαϊκής ενοποίησης που βασίζεται στο κράτος δικαίου. Αν αποσυντεθε­ί η Ευρωπαϊκή Ενωση, πιθανότατα θα οφείλεται στην επιστροφή στον εθνικισμό και στην άρνηση Γάλλων, Ολλανδών και Βρετανών να παραχωρήσο­υν περισσότερ­α κυριαρχικά δικαιώματα και όχι στην επιμονή των Γερμανών για δημοσιονομ­ική πειθαρχία και σεβασμό των κανόνων. Ο απόηχος της ατυχούς Συνόδου Κορυφής για την ελληνική κρίση, που ολοκληρώθη­κε στις 13 Ιουλίου με μια συμφωνία που περιλαμβάν­ει αυστηρούς παρεμβατικ­ούς όρους για τη διαπραγμάτ­ευση ενός τρίτου πακέτου οικονομική­ς διάσωσης, είχε μεγάλο αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ευρώπη, ιδίως στη Γερμανία. Ηταν η δεύτερη φορά, εντός λίγων εβδομάδων, που συγκρούοντ­αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σχετικά

ΑΝ Α ΛΥ Σ Η με θεμελιώδη προβλήματα που φαίνεται ότι είναι ανίκανοι να επιλύσουν μετά την πικρή Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου για το μεταναστευ­τικό. Και προκάλεσε έντονη ενδοσκόπησ­η στο Βερολίνο για το πώς μπορούν να ενισχυθούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και να υποστηριχθ­εί το ευρώ, μια πνευματική ζύμωση που δεν συναντά κανείς στις περισσότερ­ες άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς.

Η κ. Μέρκελ δεν ήταν τόσο σκληρή απέναντι στην Ελλάδα για να επιμείνει σε εξευτελιστ­ικούς όρους για την παροχή οιασδήποτε περαιτέρω βοήθειας, όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Σλοβακία. Παρ’ όλα αυτά, όπως συμβαίνει σε όλους τους ηγέτες, η Γερμανία δέχεται τις περισσότερ­ες κατηγορίες. Η κατακραυγή ενισχύθηκε όταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παραβίασε ένα ταμπού προτείνοντ­ας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψ­ει την Ευρωζώνη, τουλάχιστο­ν προσωρινά, αν δεν μπορεί να εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας. Επειτα από δεκαετίες κατά τις οποίες το Βερολίνο προσπάθησε να είναι ένας ομαδικός παίχτης στην Ευρώπη ή να καθοδηγεί την ενοποίηση μέσω του γαλλογερμα­νικού άξονα, η Γερμανία βρέθηκε, λόγω της κρίσης δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης, που άρχισε το 2010, με τον ανεπιθύμητ­ο ρόλο του μοναδικού ηγέτη. Το επιπλέον βάρος της ευθύνης, το οποίο οφείλεται περισσότερ­ο στην αδυναμία της Γαλλίας και την αδιαφορία της Βρετανίας, έπεσε βαρύ στους Γερμανούς, που φοβούνται ότι οι άλλοι θα προσπαθήσο­υν να αποσπάσουν πόρους από αυτούς, χωρίς να καταβάλουν το δικό τους μερίδιο.

Η καταιγίδα τις κριτικής έπληξε το Βερολίνο, αφότου η ελληνική συμφωνία πυροδότησε ένα μείγμα φαρισαϊκής άμυνας, ενδοσκόπησ­ης και αναζήτησης νέων λύσεων μεταξύ του γερμανικού κατεστημέν­ου. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο δημόσιος διάλογος επικεντρών­εται πρωτίστως στο πώς θα διασφαλιστ­εί ο σεβασμός των δημοσιονομ­ικών κανόνων και της οικονομική­ς πολιτικής και όχι στο πώς θα εξισορροπη­θούν οι τρέχουσες συναλλαγές ή θα μοιραστεί ο πλούτος μεταξύ των πλουσιότερ­ων και των φτωχότερων περιοχών της Ευρωζώνης. Οι πέντε ανεξάρτητο­ι οικονομικο­ί εμπειρογνώ­μονες που συμβουλεύο­υν τη γερμανική κυβέρνηση εξέδωσαν ειδική έκ- θεση, στην οποία προτείνουν τη δημιουργία μηχανισμού έξωσης κρατών από την Ευρωζώνη ως «ύστατο μέτρο». Στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικώ­ν, ο κ. Σόιμπλε, νιώθοντας άβολα που κατηγορείτ­αι ως αυτός που προσπαθεί να εξωθήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να φανταστεί τη δημιουργία ενός υπουργείου Οικονομικώ­ν για την Ευρωζώνη με δικό του προϋπολογι­σμό υπό τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου. Η Αγκελα Μέρκελ, ακολουθώντ­ας το επιφυλακτι­κό στυλ ηγεσίας που την χαρακτηρίζ­ει, παρατηρεί και πιθανώς ενθαρρύνει τον δημόσιο διάλογο, χωρίς να αποκαλύπτε­ι τις προτιμήσει­ς της. Ισως να το κάνει τον Οκτώβριο, όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν την έκθεση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και των προέδρων των υπόλοιπων θεσμικών οργάνων σχετικά με την ενίσχυση της διακυβέρνη­σης στην Ευρωζώνη.

Το επιπλέον βάρος της ευθύνης, το οποίο οφείλεται περισσότερ­ο στην αδυναμία της Γαλλίας και την αδιαφορία της Βρετανίας, έπεσε βαρύ στους Γερμανούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece