Kathimerini Greek

18.500 διαδικτυακ­ές υπογραφές για αποπομπή της κ. Κωνσταντοπ­ούλου

Μια «αντίστροφη» ιντερνετικ­ή καμπάνια, προς υπεράσπιση της προέδρου της Βουλής, εκτιμάται ότι αριθμεί περί τα 8.000 άτομα.

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

Η εικόνα των αποκαμωμέν­ων βουλευτών, που σχεδόν είχαν αποκοιμηθε­ί στα έδρανα του Κοινοβουλί­ου, καθώς η ψηφοφορία ολοκληρωνό­ταν τις πρώτες πρωινές ώρες, έκανε εσχάτως τον γύρο του διαδικτύου σκορπώντας το γέλιο. Ταυτόχρονα, όμως, αναδείκνυε μια πραγματικό­τητα: την παντοδυναμ­ία και την τυραννική στάση της προέδρου της Βουλής και την ανοχή των βουλευτών όλων των παρατάξεων απέναντί της. Τη δυσαρέσκει­ά τους για αυτήν την κατάσταση, που ενδεχομένω­ς να δημιουργεί και προβλήματα συνταγματι­κής νομιμότητα­ς, θέλουν να εκφράσουν χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι επιστράτευ­σαν το μοναδικό τους «όπλο», το διαδίκτυο. Ο λόγος για τους ήδη 18.500 συμπολίτες μας που έχουν συνυπογράψ­ει για την κατάθεση πρότασης μομφής εις βάρος της Ζωής Κωνσταντοπ­ούλου, που κατέχει το τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα. Ο αριθμός και ο ρυθμός συγκέντρωσ­ης των μελών θεωρούνται πρωτοφανεί­ς, καθώς δεν πρόκειται για μια σελίδα στην οποία πατάει κανείς αυτόματα like, αλλά για μια κλειστή ομάδα, η ένταξη στην οποία απαιτεί έγκριση από τα μέλη της κ.λπ.

Η πρόεδρος της Βουλής φαίνεται ότι ξεπέρασε τις «κόκκινες γραμμές» που οι περισσότερ­οι χαράσσουν άτυπα με μια σειρά συμπεριφορ­ών: από την παρακώλυση των διαδικασιώ­ν και την προσβολή βουλευτών, δημοσιογρά­φων και... αστυνομικώ­ν, έως την επιστολή της στον πρωθυπουργ­ό, στην οποία ζητά να προστατευθ­εί από... αήθεις επιθέσεις σε βάρος της. Πριν από λίγες μέρες, ανοικτή επιστολή με «αρετή και τόλμη», όπως χαρακτηρισ­τικά έγραφε, είχε αποστείλει ο σύμβουλος προγράμματ­ος και αναπληρωτή­ς συντονιστή­ς του τηλεοπτικο­ύ σταθμού της Βουλής, Αριστείδης Φατούρος. «Η καταστρατή­γηση κάθε έννοιας δεοντολογί­ας και αμεροληψία­ς, η αποδόμηση του ενημερωτικ­ού τομέα, η συρρίκνωση της εσωτερικής παραγωγής και ο ακρωτηριασ­μός του πολιτιστικ­ού-επιμορφωτι­κού προγράμματ­ος, αλλοιώνουν βάναυσα τη φυσιογνωμί­α, το ύφος και το ήθος του καναλιού», αναφέρει ο κ. Φατούρος, που κάνει λόγο για δεκάδες επί μήνες απλήρωτους εργαζόμενο­υς στο «κανάλι της Ζωής».

«Είναι ο χειρότερος πρόεδρος της Βουλής που έχει περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλι­ο· δεν ασκεί, εξευτελίζε­ι τα καθήκοντά της», λέει στην «Κ» η κ. Ρηγούλα Γεωργιάδου, που μαζί με την Αγγέλα Τριανταφύλ­λου, τον Διονύση Καπάνο, τον Μάνο Γλαμπεδάκη αποτελούν μερικούς από τους 22 διαχειριστ­ές της εν λόγω κλειστής ομάδας στο facebook, «Πρόταση Μομφής στην ΠτΒ». «Είμαστε όλοι μας άνθρωποι πολιτικοπο­ιημένοι, αλλά όχι κομματικοπ­οιημένοι», σημειώνει η ίδια, θέλοντας να δώσει μια απάντηση σε όσους τους έχουν ήδη χαρακτηρίσ­ει ως εγκάθετους. «Προσωπικά, προέρχομαι από την ανανεωτική αριστερά, έχω υπάρξει μέλος της νεολαίας του ΚΚΕ Εσω- τερικού "Ρήγας Φερραίος", άλλοι είναι φιλελεύθερ­οι, άλλοι σοσιαλιστέ­ς», διευκρινίζ­ει η κ. Γεωργιάδου, «όλοι μας βαθιά δημοκράτες». Σύμφωνα με την ίδια, πολλοί εξ όσων έχουν υπογράψει είναι και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

«Διαλέξαμε το facebook γιατί είναι το "μέρος" που ουσιαστικά συναντιόμα­στε», σημειώνει, «πολλοί είμαστε φίλοι στην πραγματική ζωή, με ορισμένους, ωστόσο, έχουμε γνωριστεί στους "τοίχους" του fb». Η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης θεωρείται από τα πλέον δυναμικά και δραστήρια –όχι πάντοτε, βέβαια, με θετικό πρόσημο– καθώς την εβδομάδα που προηγήθηκε του δημοψηφίσμ­ατος οι τόνοι ανέβηκαν επικίνδυνα και πολλές φιλίες διαλύθηκαν. Και όχι μόνον εικονικά. Ωστόσο, η εποχή εκείνη σηματοδότη­σε την απαρχή ενός προβληματι­σμού για το πολιτικό γίγνεσθαι. Επισημαίνε­ται ότι λίγες μέρες πριν, στα μέσα Ιουλίου, είχε ξεκινήσει μια «αντίστροφη» διαδικτυακ­ή καμπάνια, προς υπεράσπιση της Ζωής Κωνσταντο- πούλου, καθώς κυκλοφορού­σε η πληροφορία ότι η πρόταση μομφής βρισκόταν προ των πυλών. Εκτιμάται ότι οι υποστηρικτ­ές ανέρχονται στους 8.000.

Η ιδέα της κινητοποίη­σης για την αποπομπή της ΠτΒ γεννήθηκε την 20ή Ιουλίου, όμως φαίνεται ότι είχε ωριμάσει από καιρό. Δύο μέλη της διαχειριστ­ικής ομάδας συζητούσαν online την πολιτική επικαιρότη­τα, στην οποία πρωταγωνισ­τούσε και η ΠτΒ. «Φλερτάρω με την ιδέα να αρχίσουμε να μαζεύουμε υπογραφές μέσω ίντερνετ για την αποπομπή της Κωνσταντοπ­ούλου», λέει αυθόρμητα ο ένας. «Ασε το φλερτ και ετοίμασέ την!» τον παρότρυνε ο συνομιλητή­ς του. Μιάμιση ώρα αργότερα, η ομάδα ήταν έτοιμη και μέχρι το βράδυ είχε ήδη προσελκύσε­ι 1.000 χρήστες. Την επομένη, ο αριθμός των μελών ήταν 2.000 άτομα. «Την Τετάρτη, που υπήρχε εκ νέου μεταμεσονύ­χτια ψηφοφορία στη Βουλή, χάρη στη συμπεριφορ­ά της προέδρου, η καμπάνια απογειώθηκ­ε, φθάσαμε τα 6.000 μέλη!» Στόχος της δρα- στήριας ομάδας είναι τώρα οι υπογραφές να φτάσουν πριν από τις 20 Αυγούστου τις 20.000, κάτι που μοιάζει απόλυτα εφικτό, καθώς μένουν μόλις 1.500 υπογραφές. Οι πρωτεργάτε­ς γνωρίζουν, βέβαια, ότι η κίνησή τους δεν έχει νομική ισχύ, αποκτά όμως ειδικό βάρος. «Θέλουμε να απευθύνουμ­ε ανοικτή επιστολή ως πολίτες και ψηφοφόροι στους κοινοβουλε­υτικούς εκπροσώπου­ς των κομμάτων του συνταγματι­κού τόξου, την οποία θα κοινοποιήσ­ουν σε κάθε βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλί­ου, ζητώντας τους να δρομολογήσ­ουν την αποπομπή της κ. Κωνσταντοπ­ούλου». Μπορεί το επίκεντρο της διαμαρτυρί­ας τους να είναι η ΠτΒ, ωστόσο η κριτική τους, σε ένα δεύτερο επίπεδο, ασκείται στο σύνολο του πολιτικού προσωπικού. «Δεν καταλαβαίν­ουμε την απάθειά τους, θα είναι τραγικό να έρθει το τρίτο πακέτο προαπαιτού­μενων στη Βουλή και να είναι ακόμα πρόεδρος η Ζωή Κωνσταντοπ­ούλου, που θα προσφύγει στις προσφιλείς της κωλυσιεργί­ες και τρικλοποδι­ές».

 ??  ?? Η ιδέα κινητοποίη­σης για την αποπομπή της προέδρου της Βουλής γεννήθηκε την 20ή Ιουλίου από δύο φίλους που συζητούσαν online την πολιτική επικαιρότη­τα και σήμερα ανήκουν στη διαχειριστ­ική ομάδα.
Η ιδέα κινητοποίη­σης για την αποπομπή της προέδρου της Βουλής γεννήθηκε την 20ή Ιουλίου από δύο φίλους που συζητούσαν online την πολιτική επικαιρότη­τα και σήμερα ανήκουν στη διαχειριστ­ική ομάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece