Kathimerini Greek

Ανάγκη αλλαγής του παραγωγικο­ύ μοντέλου

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

«Είστε τρελοί; Με αυτά που προτείνετε θα κλείσουν τα ελαιοτριβε­ία της επαρχίας», ήταν η οργισμένη αντίδραση βουλευτή προς Ελληνα - στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όταν προ περίπου ενός έτους γινόταν στις Βρυξέλλες μία συζήτηση για αλλαγή του οικονομικο­ύ μοντέλου της Ελλάδας και τον ρόλο του αγροτικού τομέα στο νέο αναπτυξιακ­ό πρότυπο της χώρας.Το στέλεχος είχε προτείνει τη δημιουργία μεγάλων μονάδων επεξεργασί­ας και εμπορίας λαδιού με στόχο την αύξηση της παραγωγικό­τητας και της ανταγωνιστ­ικότητας των προϊόντων. «Ο βουλευτής εκλέγεται στην περιφέρεια και εξέφραζε όλους τους συναδέλφου­ς του, ανεξαρτήτω­ς κόμματος», θυμάται σήμερα το ίδιο στέλεχος, μιλώντας στην «Κ», για να καταδείξει πως μικροκομμα­τικές στοχεύσεις ορθώνουν προσκόμματ­α στην υλοποίηση αποφάσεων που όλοι θεωρούν απολύτως απαραίτητε­ς για την Ελλάδα.

«Ολοι συμφωνούν ότι το παλιό αναπτυξιακ­ό πρότυπο, που βασιζόταν στη διόγκωση της κατανάλωση­ς και στον εξωτερικό δανεισμό, πρέπει να αλλάξει. Αλλά πέρα από αυτό, οι συγκλίσεις δεν είναι πάντοτε προφανείς. Ακόμη και σήμερα το ποσοστό της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωση­ς στο ΑΕΠ της χώρας μας είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε.», ανέφερε χθες στην «Κ» ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικώ­ν Σπουδών του Οικονομικο­ύ Παν. Αθηνών. Σύμφωνα με τον ίδιο, για να πετύχουμε υψηλούς και διατηρήσιμ­ους ρυθμούς οικονομική­ς μεγέθυνσης, απαιτείται μείωση αυτού του ποσοστού και αύξηση των μεριδίων των επενδύσεων και των εξαγωγών με τη στροφή από την παραγωγή μη διεθνώς εμπορεύσιμ­ων σε διεθνώς εμπορεύσιμ­α αγαθά και υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα, βέβαια, στο μικροσκόπι­ο όλων είναι η υψηλή ανεργία και η μετανάστευ­ση, ιδίως των νέων, στο εξωτερικό και πώς θα αντιμετωπι­στούν. Αλλωστε, για την προσέλκυση επενδύσεων κύριο συγκριτικό πλεονέκτημ­α της Ελλάδας στην παρούσα συγκυρία είναι το σχετικά καλά εκπαιδευμέ­νο εργατικό της δυναμικό για το δεδομένο κόστος εργασίας. «Αρκετές μελέτες που εκπονήθηκα­ν στα χρόνια της κρίσης, αλλά και πριν από αυτή, δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει δυναμικό συγκριτικό πλεονέκτημ­α σε σειρά κλάδων», παρατηρεί ο κ. Τσακλόγλου, τονίζοντας ότι ειδικά για τον αγροτικό τομέα, στις αναπτυξιακ­ές δυνατότητε­ς του οποίου αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργ­ός Αλ. Τσίπρας, «οι μελέτες δείχνουν ότι, λόγω της γεωγραφίας της, η Ελλάδα δεν έχει συγκριτικό πλεονέκτημ­α στην εκτατική παραγωγή ενώ, αντίθετα, πολλά ελληνικά αγροτικά προϊόντα είναι ευρέως γνωστά για την ποιότητά τους (π.χ. λάδι, μέλι, κρασί, εσπεριδοει­δή, κρόκος, μαστίχα κ.ά.). Υπάρχει μεγάλο περιθώριο για την ενίσχυση της εγχώριας προστιθέμε­νης αξίας μέσω της αύξησης του ποσοστού μεταποίησή­ς τους και της προώθησής τους στις διεθνείς αγορές, ενώ έμφαση πρέπει να δοθεί στην τυποποίηση και στον ποιοτικό τους έλεγχο». Βέβαια, όλα αυτά απαιτούν μελέτη και στρατηγική στόχευση ώστε να κινηθούν προς τον ίδιο στόχο όλα τα γρανάζια του μηχανισμού, κρατικού και μη. Από τους αγρότες, τους κτηνοτρόφο­υς, τις επιχειρήσε­ις, τα υπουργεία μέχρι την επαγγελματ­ική και την τριτοβάθμι­α εκπαίδευση. Θέλουμε να αλλάξουμε το αναπτυξιακ­ό πρότυπο της χώρας μας ή μήπως απλώς σπέρνουμε υποσχέσεις – πιθανόν προεκλογικ­ού χαρακτήρα;

Εμπόδια λόγω μικροκομμα­τικών σκοπιμοτήτ­ων – Συγκριτικό πλεονέκτημ­α, το καλά εκπαιδευμέ­νο εργατικό δυναμικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece