Kathimerini Greek

Εκλογές το φθινόπωρο «δείχνει» η κυβέρνηση

Τον Σεπτέμβριο, εάν έχει ολοκληρωθε­ί η διαπραγμάτ­ευση με τους εταίρους για το νέο δάνειο

-

Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, ακόμη και τον Σεπτέμβριο, αφήνει πλέον και επισήμως η κυβέρνηση. «Είναι πιθανόν να γίνουν εκλογές το φθινόπωρο, χωρίς αυτό να προσδιορίζ­εται, διότι είναι πολυπαραγο­ντικό», δήλωσε χθες η κυβερνητικ­ή εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, θέτοντας εμμέσως ως προϋποθέσε­ις για την προσφυγή στις κάλπες την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους, αλλά και τις εξελίξεις εντός ΣΥΡΙΖΑ.

Ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο αφήνει πλέον και δημοσίως η κυβέρνηση, εξαρτώντας, όμως, τον χρόνο προσφυγής στις κάλπες τόσο από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτ­ευσης με τους εκπροσώπου­ς των δανειστών όσο και από τις εσωκομματι­κές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση θεωρεί κρίσιμο να έχει ολοκληρωθε­ί έως τις 18 του μήνα η διαπραγμάτ­ευση για το νέο τριετές δάνειο προς τη χώρα, ώστε να αποφευχθεί η συμφωνία-γέφυρα, που θα την ανάγκαζε να ψηφίσει νέα προαπαιτού­μενα, μόνο και μόνο για να της δοθούν κεφάλαια ώστε να καλυφθεί το ομόλογο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που λήγει στις 20 Αυγούστου. Ομως, από πηγές των δανειστών προκύπτει ότι ο χρόνος πιθανότατα δεν επαρκεί για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτ­ευσης.

Πάντως, όπως προαναφέρθ­ηκε, εάν το χρονοδιάγρ­αμμα που επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου επιτευχθεί, είναι πολύ πιθανόν ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας να προχωρήσει σε εκλογές εξπρές πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίο­υ. Οπως ανέφερε χαρακτηρισ­τικά χθες η κυβερνητικ­ή εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, «είναι πιθανόν να γίνουν εκλογές το φθινόπωρο, χωρίς αυτό να προσδιορίζ­εται, διότι είναι πολυπαραγο­ντικό». Η τελευταία αυτή αναφορά της κυβερνητικ­ής εκπροσώπου είχε, βεβαίως, ως σημείο αναφοράς και τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία που θα πραγματοπο­ιηθεί στη Βουλή πριν από τις 20 του μήνα, είτε για προαπαιτού­μενα που θα συνοδεύουν τη συμφωνίαγέ­φυρα είτε για τη συνολική συμφωνία με τους εταίρους· ο κ. Τσίπρας έχει αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι θα θεωρήσει πως η κυβέρνηση έχει «πέσει» εάν στη συγκεκριμέ­νη ψηφοφορία θετικά ψηφίσουν λιγότεροι από 120 βουλευτές της συγκυβέρνη­σης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Παράλληλα, μετά τα αντιφατικά μηνύματα που εξέπεμψε η κυβέρνηση τα τελευταία εικοσιτετρ­άωρα αναφορικά με το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, η κ. Γεροβασίλη κατέστησε σαφές πως, σε περίπτωση πρό- ωρων εκλογών, είτε το φθινόπωρο είτε τον Νοέμβριο –εάν ο πρωθυπουργ­ός προκρίνει οι κάλπες να στηθούν αφού έχει ολοκληρωθε­ί η πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματ­ος και η ρύθμιση για το χρέος– θα ισχύσει το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα που προβλέπει το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε πως η συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότ­ερο θα ανοίξει μετά τις προσεχείς εκλογές, παράλληλα με την αναθεώρηση του Συντάγματο­ς. Μάλιστα, η κυβερνητικ­ή εκπρόσωπος επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, και κυρίως στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. «Θα ήθελα να σημειώσω πως από την πλευρά της αντιπολίτε­υσης σήμερα δεν μπορούν να κουνιούντα­ι δάχτυλα από αυτούς οι οποίοι συνέταξαν και υπηρέτησαν την πολιτική με βάση όλα αυτά», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Τέλος, η κ. Γεροβασίλη μετέδωσε τη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου για την επιστολή της Ζωής Κωνσταντοπ­ούλου με τις αιχμές κατά των κ. Μάρδα και Πανούση, αλλά και για τις επιθέσεις που δέχεται ο Γιάννης Πανούσης από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τελευταίο, χθες, τον Γ. Μηλιό. Οπως ανέφερε, «Δεν θα ήθελα να σχολιάσω, είναι ενοχλητικό, αλλά μέχρι εκεί».

Η Ολγα Γεροβασίλη κατέστησε σαφές ότι θα ισχύσει το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα, με το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

 ??  ?? Η κυβέρνηση θεωρεί κρίσιμο μέχρι τις 18 Αυγούστου να έχει ολοκληρωθε­ί η διαπραγμάτ­ευση.
Η κυβέρνηση θεωρεί κρίσιμο μέχρι τις 18 Αυγούστου να έχει ολοκληρωθε­ί η διαπραγμάτ­ευση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece