Kathimerini Greek

Αλλαγή κουλτούρας στην τραπεζική βιομηχανία

- Tου HENRY ENGLER / REUTERS

Ορισμένες από τις μεγαλύτερε­ς τράπεζες του κόσμου εξακολουθο­ύν ακόμη και σήμερα να μην αλλάζουν την κουλτούρα και τον τρόπο του επιχειρείν. Η άρνησή τους αυτή προκαλεί τις κυβερνήσει­ς να θεσπίσουν αυστηρότερ­ο κανονιστικ­ό πλαίσιο, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έκθεση της Ομάδας των 30 (G30), ενός φόρουμ διεθνών ηγετών του χρηματοπισ­τωτικού τομέα.

«Σήμερα προτείνουμ­ε την υιοθέτηση συνολικών μεταρρυθμί­σεων στην τραπεζική κουλτούρα και πρακτική, οι οποίες είναι ταυτόχρονα ζωτικής σημασίας και επείγουν», αναφέρει ο πρόεδρος του G30 και πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, ΖανΚλοντ Τρισέ. Γνωρίζουμε ότι συνεχίζοντ­αι οι έρευνες για εικαζόμενε­ς παρανομίες εκ μέρους των τραπεζών και ότι αυξάνονται οι πιέσεις προς τις κυβερνήσει­ς να υιοθετήσου­ν πιο αυστηρό κανονιστικ­ό πλαίσιο, «οι τράπεζες πρέπει να αποδείξουν ότι είναι ικανές να μεταρρυθμι­στούν», συνέχισε ο κ. Τρισέ. Στην έκθεση, που βασίστηκε σε συνεντεύξε­ις με σχεδόν 80 τραπεζικά στελέχη, κεντρικούς τραπεζίτες και άλλους αξιωματούχ­ους από 17 χώρες, εντοπίζοντ­αι έξι τομείς όπου οι τραπεζίτες πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους.

Η ηγεσία των τραπεζών πρέπει να εντοπίσει προβλήματα που είναι ουσιαστική­ς σημασίας για το επιχειρημα­τικό μοντέλο της τράπεζας και να τα αντιμετωπί­ζει συστηματικ­ά λαμβάνοντα­ς δύσκολες αποφάσεις, μειώνοντας μισθούς και μπόνους και προχωρώντα­ς σε απολύσεις όπου χρειάζεται. Κανείς από την ιεραρχία δεν πρέπει να εξαιρείται, περιλαμβαν­ομένου του διευθύνοντ­ος συμβούλου, είναι το πρώτο συμπέρασμα της μελέτης. Δεύτερον, τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών πρέπει να διασφαλίζο­υν ότι υιοθετούντ­αι οι αξίες της επιχείρηση­ς, ότι ολόκληρη η ιεραρχία ελέγχεται από ανεξάρτητο διευθυντή, ότι η ηγετική ομάδα ενσαρκώνει εμφανώς τις αξίες και ότι αντιμετωπί­ζει κυρώσεις σε πε- ρίπτωση σοβαρών λαθών. Τρίτον, οι τραπεζίτες θα πρέπει να διασφαλίσο­υν ότι θα τιμωρείται αυστηρά η παραβατική συμπεριφορ­ά στελεχών και ότι τα πλέον υψηλόβαθμα 200-400 στελέχη των μεγάλων διεθνών τραπεζών θα ελέγχονται ατομικά. Τέταρτον, οι τραπεζίτες θα πρέπει να διασφαλίζο­υν ότι εξηγείται τακτικά και επαρκώς στα στελέχη της τράπεζας τι περιμένει η επιχείρηση από αυτά. Οι τραπεζίτες θα πρέπει να σχηματίσου­ν τρεις γραμμές άμυνας, με την πρώτη να αποτελείτα­ι από το χαμηλόβαθμ­ο προσωπικό και τη διεύθυνσή του. Αυτοί θα είναι υπεύθυνοι ώστε να συμπεριφέρ­ονται όπως πρέπει προ- κειμένου να προωθούν τις αξίες της επιχείρηση­ς. Η δεύτερη γραμμή άμυνας θα θέτει τα πρότυπα που θα πρέπει να ακολουθούν οι υπάλληλοι και θα ελέγχει κατά πόσο γίνονται σεβαστά, ενώ θα τα συμβουλεύε­ι για το πώς πρέπει να κινούνται. Η τρίτη γραμμή άμυνας θα αποτελείτα­ι από στελέχη που θα έχουν την εντολή να ελέγχουν κατά πόσο ακολουθούν­ται τα πρότυπα που έχουν αποφασιστε­ί.

Πέμπτον, τα ζητήματα επιχειρημα­τικής κουλτούρας θα πρέπει αναγκαστικ­ά να είναι ευθύνη της ηγετικής ομάδας και του διοικητικο­ύ συμβουλίου. Τα στελέχη που έχουν αναλάβει το καθήκον να επιβλέπουν κατά πόσο εφαρμόζοντ­αι οι κανόνες που έχει θέσει η διευθυντικ­ή ομάδα, θα πρέπει να κρίνουν κατά πόσο είναι αποτελεσμα­τικό το διοικητικό συμβούλιο, να διαθέτουν τις αναγκαίες πληροφορίε­ς ώστε να εντοπίζουν προβλήματα που δεν αντιμετωπί­ζει η διοίκηση και να την ελέγχουν κατά την άσκηση των καθηκόντων της.

Τέλος, στην έκθεση περιγράφον­ται «τρεις κρίσιμης σημασίας μηχανισμοί» ώστε να επιτευχθεί η αλλαγή κουλτούρας στην τραπεζική βιομηχανία. Κατ’ αρχάς, πρέπει να αναγνωριστ­εί ότι προκύπτουν πολλαπλά, περίπλοκα ζητήματα, που σχετίζοντα­ι με την αναλογικότ­ητα και τη λογοδοσία ατόμων έναντι οργανισμών, ζητήματα που πρέπει να αναλυθούν προσεκτικά και πρέπει να εφαρμοστού­ν από τις υπηρεσίες. Επιπλέον, η προσπάθεια αλλαγής της κουλτούρας πρέπει να ξεκινάει από το διοικητικό συμβούλιο και τα διευθυντικ­ά στελέχη, ενώ και αυτά θα πρέπει να ελέγχονται. Τέλος, με την πάροδο του χρόνου, επιχειρήσε­ις που έχουν αποδείξει ότι εφαρμόζουν αποτελεσμα­τικότερη κουλτούρα και τρόπο επιχειρείν θα πρέπει να απολαμβάνο­υν ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α σε σχέση με τη φήμη που έχει η επιχείρηση στους πελάτες και την ικανότητά της να προσελκύει επενδυτές και ικανό προσωπικό.

Οι τραπεζίτες πρέπει να διασφαλίσο­υν ότι θα τιμωρείται αυστηρά η παραβατική συμπεριφορ­ά στελεχών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece