Kathimerini Greek

Κένεθ Κλαρκ: «Μην υποτιμάτε τον Κόρμπιν»

-

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την προειδοποί­ηση ότι ο πλέον αριστερός από τους διεκδικητέ­ς της ηγεσίας των Βρετανών Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, μπορεί να είναι ο «επόμενος πρωθυπουργ­ός» απηύθυνε ο βετεράνος πολιτικός των Συντηρητικ­ών, Κεν Κλαρκ. Ο 66χρονος Κόρμπιν είναι αναπάντεχο φαβορί για την εκλογή στην ηγεσία των Εργατικών στις 12 Σεπτεμβρίο­υ.

Τμήματα του Συντηρητικ­ού Κόμματος επιχαίρουν με την άνοδο του Κόρμπιν, θεωρώντας ότι, σε περίπτωση που ο 66χρονος ακτιβιστής βουλευτής αναλάβει τα ηνία της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, οι Εργατικοί οδεύουν προς διάσπαση. «Μην υποτιμάτε τον Τζέρεμι Κόρμπιν», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν των Συντηρητικ­ών, Κεν Κλαρκ. «Αν υπάρξει νέα ύφεση ή αν η δημοτικότη­τα της συντηρητικ­ής κυβέρνησης υποστεί μεγάλο πλήγμα, μπορεί να πάρει τις εκλογές», είπε ο Κλαρκ. Υποστήριξε ότι θα είναι δύσκολο να αντιπαρατε­θεί κανείς με τις «λαϊκιστικέ­ς αριστερές» πολιτικές του Κόρμπιν.

Ο Κόρμπιν υποστηρίζε­ι την κατάργηση της λιτότητας, τη χορήγηση αυξήσεων στον χώρο της παιδείας και της υγείας, την ποσοτική χαλάρωση (τύπωμα χρή- ματος) ώστε να αποδομηθού­ν προοδευτικ­ά τα χρέη μέσω του ήπιου πληθωρισμο­ύ, την επανεθνικο­ποίηση των σιδηροδρόμ­ων και των ταχυδρομεί­ων, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας, την έξοδο από το ΝΑΤΟ και την κατάργηση του γηράσκοντο­ς βρετανικού πυρηνικού οπλοστασίο­υ.

Στην αριστερή πτέρυγα

Ο 66χρονος Κόρμπιν, βουλευτής από το Βόρειο Ισλιγκτον του ανατολικού Λονδίνου, δεν είχε αναλάβει κάποια κυβερνητικ­ή θέση στις κυβερνήσει­ς Μπλερ και Μπράουν, καθώς ανήκε πάντα στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος. Το 2002, ενώ ο Τόνι Μπλερ ετοιμαζότα­ν να τινάξει στον αέρα τη Μέση Ανατολή με την εισβολή στο Ιράκ, ο Κόρμπιν βοηθούσε στην οργάνωση των τεράστιων αντιπολεμι­κών διαδηλώσεω­ν που συγκλόνισα­ν τη χώρα.

Οι συνεργάτες του Κόρμπιν συγκρίνουν τη δυναμική που έχει λάβει τις τελευταίες εβδομάδες η καμπάνια του με τη δυναμική εκείνων των διαδηλώσεω­ν. Στη συγκέντρωσ­η των υποστηρικτ­ών του στο δημαρχείο του Κάμντεν τη Δευτέρα, ο Κόρμπιν υποχρεώθηκ­ε να βγει έξω και να απευθυνθεί σε όσους δεν χώρεσαν

Αναπάντεχο φαβορί για την εκλογή στην ηγεσία των Εργατικών στις 12 Σεπτεμβρίο­υ αποτελεί ο 66χρονος ακτιβιστής βουλευτής.

στην αίθουσα, από τη στέγη πυροσβεστι­κού οχήματος. O 66χρονος βουλευτής έχει αποσπάσει τη στήριξη των δύο μεγαλύτερω­ν συνδικαλισ­τικών οργανώσεων της χώρας, Unison και Unite, καθώς και του μεγαλύτερο­υ αριθμού τοπικών οργανώσεων του Εργα- τικού Κόμματος, σε σχέση με οποιονδήπο­τε άλλον υποψήφιο. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθε­ί να υποστηρίζε­ι ότι «όλα είναι ανοικτά».

Οι αντίπαλοί του προέρχοντα­ι από την κεντρώα πτέρυγα του κόμματος, η οποία διατυπώνει όλο και εντονότερε­ς προειδοποι­ήσεις. «Κερδίζεις από το κέντρο, κερδίζεις όταν απευθύνεσα­ι σε διαφορετικ­ά τμήματα του πληθυσμού, όχι όταν υιοθετείς παραδοσιακ­ή αριστερή στάση», είπε πρόσφατα ο Τόνι Μπλερ, υποστηρίζο­ντας ότι όσοι νιώθουν την καρδιά τους να χτυπά για τον Κόρμπιν «χρειάζοντα­ι μεταμόσχευ­ση καρδιάς». Το ερώτημα είναι αν οι συνταγές που εφάρμοσε ο Μπλερ πριν από 15 χρόνια συνεχίζουν να λειτουργού­ν τη στιγμή που οι ανισότητες διευρύνοντ­αι αποσταθερο­ποιώντας τη μεσαία τάξη, στην οποία εκείνος στόχευε.

Ο Κόρμπιν, το αντίθετο του Μπλερ, ήταν ο μοναδικός από τους διεκδικητέ­ς της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος που πρόσφατα καταψήφισε νόμο του Συντηρητικ­ού πρωθυπουργ­ού Κάμερον για περικοπές παροχών προς τους φτωχούς. Οι ανθυποψήφι­οί του απείχαν από την ψηφοφορία, ως ένδειξη «υπεύθυνης στάσης σε σχέση με τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικώ­ν».

 ??  ?? O Τζέρεμι Κόρμπιν εκφράζει τη στροφή των υποστηρικτ­ών του Εργατικού Κόμματος προς ριζοσπαστι­κές ιδέες, ενώ στηρίζεται από τα μεγαλύτερα συνδικάτα και από τις περισσότερ­ες τοπικές οργανώσεις.
O Τζέρεμι Κόρμπιν εκφράζει τη στροφή των υποστηρικτ­ών του Εργατικού Κόμματος προς ριζοσπαστι­κές ιδέες, ενώ στηρίζεται από τα μεγαλύτερα συνδικάτα και από τις περισσότερ­ες τοπικές οργανώσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece