Kathimerini Greek

Εκτελέστηκ­ε χθες ενώ είχε συλληφθεί όταν ήταν ανήλικος

-

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝ­Τ. Οι πακιστανικ­ές αρχές εκτέλεσαν χθες δι’ απαγχονισμ­ού άνδρα ο οποίος είχε συλληφθεί ως ανήλικος και είχε παραδεχθεί, ύστερα από βασανιστήρ­ια, ότι διέπραξε φόνο. Περισσότερ­α από 200 άτομα έχουν απαγχονιστ­εί στο Πακιστάν από τον Δεκέμβριο, όταν ένοπλοι αιματοκύλι­σαν σχολείο στην πόλη Πεσαβάρ, οδηγώντας την κυβέρνηση να άρει την ντε φάκτο απαγόρευση της θανατικής ποινής.

Μόνο το Ιράν και η Κίνα έχουν εκτελέσει περισσότερ­ους ανθρώπους από το Πακιστάν φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας. «Ο Σαφίκ Χουσεΐν εκτελέστηκ­ε το πρωί της Τρίτης στο Πακιστάν παρά τις εκκλήσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό», είπε η νομική ομάδα που τον εκπροσωπού­σε.

Η πακιστανικ­ή νομοθεσία δεν επιτρέπει την εκτέλεση ατόμων που έχουν συλληφθεί ως ανήλικοι. Ομως οι εισαγγελεί­ς υποστήριξα­ν πως, όταν συνελήφθη, ο Χουσεΐν ήταν ενήλικος και εργαζόταν ως φύλακας.

Οι συνήγοροί του, αντιθέτως, υποστήριξα­ν ότι τα αρχεία του σχολείου δείχνουν ότι ήταν 17 ετών το 2004, όταν τον έκαψαν με τσιγάρα και του έβγαλαν τα νύχια για να ομολογήσει ότι σκότωσε ένα παιδί. Η οικογένειά του υποστήριξε ότι ήταν ακόμη μικρότερος – μόλις 14.

Η αστυνομία αρνήθηκε ότι ο εκτελεσθεί­ς είχε βασανιστεί. «Το αρμόδιο δικαστήριο εξέτασε επί μακρόν την υπόθεση και οι ισχυρισμοί περί βασανιστηρ­ίων ουδέποτε αποδείχθηκ­αν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν υποστηρίζο­υν ότι πολλές καταδίκες στο Πακιστάν είναι αμφιλεγόμε­νες. Οι συνήγοροι που διορίζει το δικαστήριο για να υπερασπιστ­ούν όσους δεν έχουν χρήματα για δικηγόρο πολλές φορές δεν εμφανίζοντ­αι, ενώ είναι συχνές οι κατηγορίες για βασανιστήρ­ια που οδηγούν σε ομολογίες.

Η οικογένεια του Χουσεΐν υποστηρίζε­ι ότι αυτό συνέβη και σ’ εκείνον. «Εχει στον ώμο του σημάδια από τσιγάρο», είπε χαρακτηρισ­τικά ο αδελφός του, Μανζούρ, την παραμονή της εκτέλεσης. «Του έκαψαν και τους αστραγάλου­ς με καυτό σίδερο. Τα σημάδια είναι ακόμη εκεί».

Η μητέρα του δήλωσε ότι η οικογένεια δεν μπορούσε να πληρώσει τις 30.000 ρουπίες (300 δολάρια) που ζητούσε ιδιώτης δικηγόρος για να αναλάβει την υπόθεσή τους.

 ??  ?? O αδελφός του Χουσεΐν θρηνεί μετά την εκτέλεση αυτού.
O αδελφός του Χουσεΐν θρηνεί μετά την εκτέλεση αυτού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece