Kathimerini Greek

Συναντήσει­ς με Μεντβέντεφ, Σίσι και Ολάντ

-

Με στόχο να δημιουργήσ­ει ένα νέο πολιτικό προφίλ, που θα έχει ως βασικό χαρακτηρισ­τικό τη σχεδιασμέν­η κινητικότη­τα εκτός συνόρων, ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει αύριο στην Ισμαηλία της Αιγύπτου για να παραστεί στα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ.

Σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές, η επίσκεψη αυτή αποφασίστη­κε όταν έγινε γνωστό διά της διπλωματικ­ής οδού ότι στις εκδηλώσεις των εγκαινίων θα παραστούν περισσότερ­οι από 80 ξένοι ηγέτες από την Ευρώπη, την Αφρική και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Hδη ο κ. Aλέξης Τσίπρας έχει προγραμματ­ίσει τρεις συναντήσει­ς με ξεχωριστή σημασία η κάθε μία. Ο πρωθυπουργ­ός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φαταχ ελ Σίσι, με τον οποίο θα συζητήσει την περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων, αλλά και θα επαναβεβαι­ώσει τη σταθερή υποστήριξη της Αθήνας στην τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου.

Η δεύτερη συνάντηση θα είναι με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές, θα συζητήσει κατά κύριο λόγο θέματα σχετικά με την υπό διαπραγμάτ­ευση συμφωνία και διμερή θέματα. Κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργ­ό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να διαβεβαιώσ­ει τη Μόσχα ότι δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής πολιτικής σχετικά με την υποστήριξη του αγωγού Turkish Stream και την προέκτασή του στην Ελλάδα, και ότι η κυβέρνησή του είναι αξιόπιστος συνομιλητή­ς.

Την ανάγκη να μην αλλάξει η ελληνική θέση στο θέμα αυτό σημείωσε χθες και ο πρώην υπουργός Παραγωγική­ς Ανασυγκρότ­ησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ ο διάδοχός του Πάνος Σκουρλέτης δεν έχει τοποθετηθε­ί ακόμη.

Θα έχει αύριο ο πρωθυπουργ­ός στην Αίγυπτο, όπου μεταβαίνει για τα εγκαίνια της νέας Διώρυγας του Σουέζ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece