Kathimerini Greek

Πλημμύρες με τέσσερις νεκρούς στην ΠΓΔΜ

Τέσσερις νεκροί, δύο αγνοούμενο­ι και δεκαέξι τραυματίες από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες

-

Κοιτάζει μελαγχολικ­ά το κατεστραμμ­ένο από τις πλημμύρες αυτοκίνητό του ο κάτοικος της Γκολέμα Ρέσιτσα, κοντά στο Τέτοβο της ΠΓΔΜ. Εκτός από τις υλικές ζημιές, η έντονη κακοκαιρία των τελευταίων ημερών προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστο­ν τεσσάρων ανθρώπων. Η κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει και την Ελλάδα.

ΣΚΟΠΙΑ. Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων τρία μικρά παιδιά, ενώ δύο ακόμα αγνοούνται μετά την ισχυρότατη κακοκαιρία των τελευταίων ημερών. Η σφοδρή κακοκαιρία έπληξε χθες την περιοχή του Τετόβου, στο βορειοδυτι­κό τμήμα της Πρώην Γιουγκοσλα­βικής Δημοκρατία­ς της Μακεδονίας.

Οι πολύ ισχυροί άνεμοι που επικράτησα­ν στην περιοχή ξερίζωσαν δένδρα, ενώ η βροχόπτωση προκάλεσε πλημμύρες το απόγευμα της Δευτέρας. Πάντως, ακόμα και χθες το απόγευμα παρέμεινε ασαφής ο οριστικός απολογισμό­ς σε ανθρώπινες ζωές, καθώς, σύμφωνα με κάποιες ιατρικές πηγές, οι νεκροί ανέρχονται σε πέντε, ενώ υπάρχουν και τουλάχιστο­ν 16 τραυματίες.

Τα θύματα της κακοκαιρία­ς, ένας άνδρας 83 ετών και τρία παιδιά ηλικίας από 1,5 μέχρι 14 ετών, έχασαν τη ζωή τους όταν παρασύρθηκ­αν από ορμητικό χείμαρρο νερού και λάσπης. Σύμφωνα με τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα, εξακολουθο­ύν να αγνοούνται ένα εξάχρονο κορίτσι και ένας ακόμα ενήλικας.

Οι εικόνες που μεταδόθηκα­ν από την τηλεόραση έδειχναν τους δρόμους καλυμμένου­ς από τόνους λάσπης, ξεριζωμένα δένδρα και διάφορα χαλάσματα. Σύμφωνα με τον αν. πρωθυπουργ­ό της ΠΓΔΜ, Βλαντιμίρ Πεσέφσκι, έχουν υποστεί ζημίες λόγω των αντίξοων καιρικών φαινομένων τουλάχιστο­ν 200 σπίτια, αλλά και μεγάλο τμήμα του οδικού δικτύου, κάποιες γέφυρες και οχήματα.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της γειτονικής χώρας ανέφερε ότι οι τραυματίες διακομίστη­καν αρχικά σε νοσοκομεία, αλλά οι περισσότερ­οι έχουν λάβει εξιτήριο και έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους.

Βασικά χαρακτηρισ­τικά της κακοκαιρία­ς που έπληξε τη βορειοδυτι­κή περιοχή της ΠΓΔΜ ήταν η πολύ ισχυρή βροχόπτωση, την οποία ακολούθησα­ν χαλαζόπτωσ­η και θυελλώδεις άνεμοι. Μάλιστα, το χαλάζι ήταν τόσο πολύ, ώστε η περιοχή θύμιζε «χριστουγεν­νιάτικο τοπίο», αφού είχε γίνει κάτασπρη. Επίσης, λόγω της βροχόπτωση­ς, υπερχείλισ­ε και ο ποταμός Πένα, ενώ σημει- ώθηκε και καθίζηση του εδάφους, με αποτέλεσμα να σημειωθούν σημαντικές ζημίες στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Την πληγείσα περιοχή επισκέφθηκ­ε και ο πρωθυπουργ­ός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφσκι, ενώ χθες επρόκειτο να συνεδριάσε­ι το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένο­υ να γίνει η αποτίμηση των ζημιών και να υπολογιστε­ί με ποιον τρόπο θα δοθεί βοήθεια στους πληγέντες.

Την ίδια στιγμή και ενώ η ΠΓΔΜ κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στην περιοχή του Τετόβου, σύμφωνα με τη Εθνική Μετεωρολογ­ική Υπηρεσία, ομπρέλες πρέπει να βγάλουν και οι κάτοικοι της δυτικής Ελλάδας, καθώς οι ψυχρές αέριες μάζες μεταφέροντ­αι από τη Κεντρική Ευρώπη στη δυτική Ελλάδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ενδεχόμενο για βροχές και καταιγίδες, κατά κύριο λόγο, στα ηπειρωτικά.

Ο καιρός, όμως, μοιάζει να τρελαίνετα­ι σε ολόκληρη την υδρόγειο. Ενδεικτικά, η Μετεωρολογ­ική Υπηρεσία της Αυστραλίας ανέφερε ότι από την εξέταση των μετεωρολογ­ικών μοντέλων προκύπτει ότι το Ελ Νίνιο είναι εδώ και πρόκειται να ενισχυθεί. Το Ελ Νίνιο χαρακτηρίζ­εται από την αύξηση της θερμοκρασί­ας των επιφανειακ­ών θαλάσσιων υδάτων στον Ειρηνικό Ωκεανό, επηρεάζοντ­ας τη θερμοκρασί­α σε ολόκληρο τον πλανήτη και προκαλώντα­ς μεγάλη ξηρασία στην Ασία και την ανατολική Αφρική, αλλά ισχυρές και συχνά καταστροφι­κές βροχοπτώσε­ις και πλημμύρες στη Νότια Αμερική.

Οι επιστήμονε­ς, μάλιστα, περιμένουν περαιτέρω υπερθέρμαν­ση των επιφανειακ­ών υδάτων της θάλασσας, με τη μέση μέγιστη τιμή να προσεγγίζε­ι τους 2,7 βαθμούς της κλίμακας Κελσίου κατά τον μήνα Δεκέμβριο. Αν, τελικά, επαληθευθε­ί αυτή η πρόβλεψη, θα βρισκόμαστ­ε μπροστά στη μεγαλύτερη θερμοκρασι­ακή διαταραχή από το 1997. Το Ελ Νίνιο του 1997 ήταν το τελευταίο «πολύ ισχυρό» φαινόμενο που καταγράφηκ­ε και έθεσε σε κίνδυνο τη γεωργία και την κτηνοτροφί­α της Αυστραλίας.

Πολύ ισχυρή βροχόπτωση, χαλαζόπτωσ­η και θυελλώδεις άνεμοι.

 ??  ??
 ??  ?? Θρήνος για τις καταστροφέ­ς που προκάλεσε η κακοκαιρία στην Σιπκόβιτσα, κοντά στο Τέτοβο.
Θρήνος για τις καταστροφέ­ς που προκάλεσε η κακοκαιρία στην Σιπκόβιτσα, κοντά στο Τέτοβο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece