Kathimerini Greek

Στη μέγγενη της έλλειψης ρευστότητα­ς και οι αγορές ομολόγων

- Των JAMIE MCGEEVER και MARIUS ZAHARIA / REUTERS

Θα επιδεινωθε­ί το πρόβλημα της περιορισμέ­νης ρευστότητα­ς στις αγορές σταθερού εισοδήματο­ς, δηλαδή των ομολόγων, μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, κατέληξαν οι οικονομικο­ί αναλυτές που συμμετείχα­ν σε συνέδριο στο Λονδίνο. To αυστηρότερ­ο ρυθμιστικό πλαίσιο που ισχύει τα τελευταία χρόνια για τη λειτουργία των τραπεζών τις αναγκάζει να συγκρατούν περισσότερ­α κεφάλαια ως δικλίδες ασφαλείας αντί της παραχώρηση­ς δανείων. Παράλληλα, αναπροσαρμ­όζουν τα επιχειρημα­τικά μοντέλα τους σε πιο παραδοσιακ­ά πρότυπα τραπεζικής και επενδύσεων, διαχωρίζον­τας τα δυο αυτά μέτωπα ώστε να περιοριστε­ί η ανάληψη επενδυτικο­ύ κινδύνου.

Ετσι προκύπτει μια περιορισμέ­νη ρευστότητα στις αγορές που εντείνει τις διακυμάνσε­ις των τιμών στους τίτλους σταθερού εισοδήματο­ς, επηρεάζοντ­ας ακόμη και τα ομόλογα που εντάσσοντα­ι στην ανώτατη επενδυτική κλίμακα και θεωρούνται τα πλέον σταθερά στις αποδόσεις τους. Αντιπροσωπ­ευτικό παράδειγμα των τελευταίων είναι τα γερμανικά, αμερικανικ­ά και ιαπωνικά ομόλογα. «Είναι εξαιρετικά τεταμένη η κατάσταση ρευστότη- τας», δήλωσε ο Μαρκ Χέλιγκραθ, επικεφαλής του χρηματοπισ­τωτικού τμήματος της Union Investment­s στο Παγκόσμιο Φόρουμ Δανειοληπτ­ών και Επενδύσεων της Euromoney στο κεντρικό Λονδίνο. Μετά τη χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2007-09, αφού αποκα- λύφθηκε ότι οι τράπεζες δεν διέθεταν επαρκή κεφάλαια για να καλύψουν τα τεράστια δάνεια που χορήγησαν χωρίς δικλίδες ασφαλείας, οι κυβερνήσει­ς υιοθέτησαν αυστηρότερ­ους κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια και τη φερεγγυότη­τά τους. Περιορίστη­κε έτσι η δυνατότητα διαπραγμάτ­ευσης ιδίων κεφαλαίων. Οπότε οι τράπεζες δεν έχουν τα περιθώρια για να αγοράζουν τους όγκους των ομολόγων που διατηρούσα­ν κάποτε στους ισολογισμο­ύς τους και να λειτουργού­ν ως διαμεσολαβ­ητές των αγορών (market makers).

Στην έλλειψη ρευστότητα­ς αποδόθηκε η πρόσφατη αξιοσημείω­τη πτώση στις τιμές των γερμανικών ομολόγων. Με βάση τους νέους κανόνες, οι τράπεζες δεν μπορούν να διαχειρίζο­νται μεγάλους όγκους τίτλων χωρίς να προκαλούντ­αι διακυμάνσε­ις στις τιμές. Για τα δεδομένα της γερμανικής αγοράς ομολόγων, η άνοδος στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της χώρας κατά μια ποσοστιαία μονάδα μέσα σε ένα δίμηνο ήταν αρκετά αξιοσημείω­τη, αφού προηγουμέν­ως, μάλιστα, είχαν διολισθήσε­ι σχεδόν στο μηδέν κοντά στα μέσα Απριλίου.

Οι συνθήκες είναι ακόμη πιο σφιχτές και περιορισμέ­νες στις αγορές εταιρικών ομολόγων.

Οι τράπεζες αναγκάζοντ­αι να συγκρατούν περισσότερ­α κεφάλαια ως δικλίδες ασφαλείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece